Boete bij het oversluiten van mijn hypotheek

Boete bij het oversluiten van mijn hypotheek

Boete bij het oversluiten van mijn hypotheekEen van de belangrijkste kosten bij het oversluiten van uw hypotheek is vaak de boeterente. In veel hypotheken is een boete clausule opgenomen. Is dit het geval dan houdt dat in dat u een bedrag aan de bank moet betalen op het moment dat u uw hypotheek oversluit.

Deze boete clausule heeft de bank opgenomen omdat zij een contract met u zijn aangegaan. Daarbij zijn zij uitgegaan van bepaalde inkomsten in de afgesproken aflosperiode. Op het moment dat u besluit over te stappen en dus de hypotheek eerder af te lossen, loopt de bank inkomsten mis. Voor dit verlies aan inkomsten wil de bank gecompenseerd worden.

 

De boete rente is afhankelijk van een aantal factoren:
het openstaande hypotheekbedrag. Hoe hoger het bedrag, hoe hoger de boete
De gebruikte rekenmethode, onderstaand is een voorbeeld opgenomen met de meest voorkomende rekenmethode
De hoogte (percentage) van de boetevrije aflossing. Hoe hoger het percentage, hoe lager de boete.
De resterende rentevastperiode van uw huidige hypotheek. Hoe korter de tijd, hoe lager de rente. Andersom staat hij nog voor een groot aantal jaren vast, dan zal de boete hoog uitvallen.
Verschil rentepercentage dat momenteel betaald wordt en het rentepercentage dat de bank op dit moment hanteert. Hoe groter het verschil, hoe hoger de boeterente.
Eventuele andere voorwaarden die zijn opgenomen in uw hypotheek die betrekking hebben op de boetes. Met name bij de oudere hypotheken (halverwege jaren 90) kunnen er extra voorwaarden zijn opgenomen.

Hoe wordt de boeteclausule over het algemeen berekend

Ter indicatie: in de hypotheek overeenkomst staat meestal een percentage opgenomen dat u per jaar boetevrij mag aflossen. Stel dat dat 20 % is en u een hypotheek van 300.000 Euro heeft. Dat houdt in dat u over 20 % geen boete hoeft te betalen. 20 % is 60.000 Euro en u houdt nog 240.000 Euro over waarover de boete berekend dient te worden. U had uw hypotheek oversluiten vaststaan voor 5 % voor 2 jaar. Het huidige 2 jaars rente tarfief van uw bank is 3.5 %. Uw bank loopt dus 2 jaar 1.5 % is 7200 Euro mis. Dat is waarschijnlijk het bedrag dat u dan aan boeterente dient te betalen. Informeer altijd bij uw bank voor de daadwerkelijke boete rente die u dient te betalen.

Let op!

Per 2013 zijn de aflossingsregels veranderd. U bent voortaan verplicht af te lossen in 30 jaar. Neemt u bijvoorbeeld een verbouwing of onderhoud van uw woning mee in uw nieuwe overgesloten hypotheek, dan dient u het verschil (hoogte nieuwe hypotheek - hoogte oude hypotheek) in 30 jaar af te lossen! Dit kan invloed hebben op uw maandlasten!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: bartw
Aantal keer gelezen: 3519x
Toegevoegd: 01-07-2014 11:02
Gewijzigd: 20-03-2019 22:22

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3526 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!