Deze kosten komen kijken bij het kopen van een woning

Deze kosten komen kijken bij het kopen van een woning

Deze kosten komen kijken bij het kopen van een woningWow! Je gaat een huis kopen. Het is geweldig om al weg te dromen hoe het huis wordt ingericht en wat je met de tuin gaat doen. Alles naar eigen smaak maken is een leuk en boeiend proces. Het is echter nog niet zover. Er zijn nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Welke kosten komen er bijvoorbeeld bij kijken als je een eigen woning gaat kopen? Hoe worden deze kosten betaald?

De bijkomende kosten 

Het is afhankelijk van hoe de woning gekocht wordt. Als de woning vrij op naam gekocht wordt of met kosten koper. Een nieuwbouw woning wordt vrij op naam gekocht. Er zijn slechts enkele uitzonderingen welke te verwaarlozen zijn. Er wordt in dit geval geen overdrachtsbelasting betaald en ook zijn er geen notariskosten om de woning over te dragen. Bij kosten koper moet er rekening gehouden met de 2 procent overdrachtsbelasting en daarnaast ook de notariskosten van de transportakte (koopakte van de woning). De kosten voor een transportakte ligt rond de 500 euro. Wanneer bij de notaris ook de hypotheekakte passeert is er vaak een korte door de combinatie van het transport en de hypotheekakte.

De kosten om een financiering te krijgen

Ongeacht een woning vrij op naam of met kosten koper gekocht wordt zullen er ook kosten zijn voor de hypotheekadviseur. De meeste mensen kopen een woning met een hypotheek. Het ligt dus voor de hand dat die kosten aan bod komen. Kies zorgvuldig een goede hypotheekadviseur. Het is belangrijk om een advies te krijgen van een hypotheekadviseur welke kijkt naar alle mogelijkheden van het verkrijgen van de hypotheek. Laat de hypotheekadviseur ook naar de toekomst kijken en de persoonlijke wensen en dromen in de toekomst. Het is zo mogelijk om een sterk hypotheekadvies te krijgen. De kosten voor een hypotheekadvies en de hele afwikkeling van het dossier ligt rond de 1500 euro tot 2000 euro afhankelijk van de complexiteit.

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Het is goed om de mogelijkheden te onderzoeken om een hypotheek met NHG te krijgen. Het zorgt voor aanvullende zekerheden. De hypotheeksom is wel beperkt. Jaarlijks wordt deze grens wat hoger. Het grootste voordeel voor de verkrijger van NHG is dat er een rentekorting is. Er zijn wel afsluitkosten. De afsluitkosten zijn 0,9 procent van de hypotheeksom.

De notariskosten 

We noemden de kosten van het transport al. Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen als de woning kosten koper gekocht wordt. Dan zullen er nog wel kosten zijn voor de hypotheekakte. De geldverstrekker zal een hypotheek op de woning vestigen bij de notaris. De kosten voor de notaris zijn voor de hypotheeknemer. De kosten hiervan liggen rond de 500 euro. Wanneer de transportakte en de hypotheekakte tegelijk passeren zal er een korting mogelijk zijn. Als koper bepaalt men waar de koopakte getekend wordt. De koper heeft dus de keuze om voor een notaris te kiezen. Vergelijk de verschillende notarissen om hier een besparing te realiseren.

De verzekeringen

Als er een huis is aangekocht dan moet het ook verzekerd worden. Het is belangrijk om een opstalverzekering af te sluiten. Wanneer iemand een appartement koopt dan zal het opgenomen zijn in de servicekosten. De vereniging van eigenaren sluit namelijk de opstalverzekering af voor het hele gebouw.

De gemeentelijke lasten

Als huiseigenaren heeft men ook te maken met de onroerendezaakbelasting. Daarnaast zijn er de kosten voor het afval en de waterschapsrechten. Het is belangrijk om deze kosten te budgetteren als er een woning gekocht wordt.

De kosten van de makelaar

Wanneer er een makelaar is ingeschakeld om te helpen bij de aankoop van een woning dan zullen deze kosten bij de overdracht van de woning voldaan moeten worden. Houdt rekening met deze kosten. De makelaar zal een rekening sturen naar de notaris. Controleer of de rekening klopt voordat hij voldaan wordt.

De kosten voor het verhuizen 

Het is goed om de verhuizing goed te plannen. Wanneer het zelf gedaan wordt is het belangrijk om een goede groep vrijwilligers op te trommelen. Ze kunnen helpen om alles in de vrachtwagen te plaatsen. Huur alle hulpmiddelen, zoals een goede vrachtwagen, bakwagen of aanhanger samen met eventueel een verhuislift. Door alles van te voren goed in te pakken en aan te geven waar het vandaan komt en waar het naartoe moet is er veel tijdwinst te maken. Alles wat je niet mee wilt nemen kan het beste weggegeven of verkocht worden. Het kan ook nog naar de stort als het te lelijk is of helemaal versleten.

Het kadaster 

De kosten van het kadaster worden voldaan via de notaris. Wat doet het kadaster? De grenzen van een perceel zijn officieel opgemeten. Ze zijn ook allemaal vastgelegd bij het kadaster in Nederland. Het is een officieel orgaan. Op kadasterdata is het mogelijk om deze kaarten op te vragen. Zeker als je een huis koopt is het goed om te kijken naar de grenzen van een perceel. Wat hoort er nu wel of niet bij? Het kan cruciaal zijn om te weten of de auto nu wel of niet op de grond van de buren staat. Wat als de buren het opeens niet meer toestaan er geen recht van overpad is? Het kan ook kritisch zijn als de garage achter de woning staat en er slechts één toegangsweg is. Zo zijn er nog tal van situaties te bedenken. Als koper heb je een onderzoeksplicht. Het is dus goed om jezelf in te dekken door een onderzoek te doen.

Wat moet er bijbetaald worden? 

Een groot deel van de kosten zal natuurlijk met een hypotheek gefinancierd worden. Het is echter nodig om ook rekening te houden met het feit dat de maximale hypotheek 100 procent is van de waarde van de woning. De kosten voor de notaris, de overdrachtsbelasting, de hypotheekadviseur, de makelaar en andere kosten (voor zover van toepassing) moeten allemaal zelf betaald worden. De aankoopsom is namelijk voor de meeste geldverstrekkers de waarde van de woning. Een hogere taxatie zal hier vaak niet bij helpen. Zorg er dus voor dat jezelf een paar duizend euro kunt voldoen bij de overdracht van de woning. Wanneer de notaris het geld niet heeft ontvangen zal de sleutel nog niet overhandigt worden.

Maak een duidelijk overzicht

Het is goed om duidelijk te hebben hoeveel geld er zelf betaald moet worden bij de overdracht van de woning. Bereken ook uit wat de financiële gevolgen zijn na de overdracht van de woning. Wat zijn de maandlasten? Is er eventueel nog een voorlopige teruggave voor de hypotheekrenteaftrek? Wanneer je hier zelf niet handig in bent is het goed om het uit te laten rekenen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 915x
Toegevoegd: 08-10-2019 14:27
Gewijzigd: 12-10-2019 09:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3250 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!