man ziet wat gebeuren in de buurt

Buurtpreventie, wat is dat?

man ziet wat gebeuren in de buurtJe hebt vast wel eens van het woord buurtpreventie gehoord, maar wat is het eigenlijk? In dit artikel wordt uitgelegd wat het wil zeggen en wat je hiermee kunt doen. Lees het door zodat jij meer over de buurtpreventie weet.

Buurtpreventie

Het woord preventie betekent waarschuwing, het voorkomen van iets. Buurtpreventie betekent dat er in een buurt verbinding met elkaar wordt gezocht, men waarschuwt elkaar, als er in de betreffende buurt iets niet in de haak lijkt te zijn. Er is bijvoorbeeld op nummer 16 ingebroken en men heeft een signalement. Dit wordt dan met behulp van een buurtapp bijvoorbeeld zo snel mogelijk aan elkaar en de politie doorgegeven. Ook als er mensen aan de deur komen, oplichters, kan men buurtgenoten snel op de hoogte brengen, zodat er geen of niet meer slachtoffers vallen. En uiteraard wordt ook de politie ingeschakeld. Het geeft een veilig gevoel als men aan buurtpreventie doet.

Waarom buurtpreventie?

Het wordt er tegenwoordig niet veiliger op in ons land. De roofovervallen, de inbraken op klaarlichte dag liegen er niet om. Vroeger waren dat zaken die in Amsterdam en in het buitenland voorkwamen. Het komt nu echter steeds dichterbij huis. Mensen zijn op hun hoede, mensen zijn ook vaker angstig. Buurtpreventie kan een gevoel van veiligheid creëren. De hele buurt draagt verantwoordelijkheid voor elkaar, want zodra er iets vreemd wordt waargenomen, komt men direct in contact met elkaar. Je staat er niet alleen voor als je iemand aan een slot van een scooter ziet friemelen. Het zorgen voor elkaar, het komt terug, helaas is de aanleiding niet zo fraai, maar toch is het een positieve ontwikkeling.

Er komen sociale contacten tot stand. Men praat over minder veilige plekken in de buurt en vraagt de gemeente of er iets aan gedaan kan worden. Er komen dingen tot stand door samen te praten, te denken, te vragen en te doen! Een buurt wordt er door buurtpreventie in elk geval veiliger op en dat is een prettig gevoel als je alleen over straat moet. Iedereen denkt mee hoe het veiliger kan, men kijkt ook heel anders naar de buurt en men voelt meer verantwoording voor elkaar.

Hoe wordt buurtpreventie aangegeven?

In een buurt waar men aan buurtpreventie doet hangen de mensen een sticker op hun raam of deur met de woorden "BUURTPREVENTIE". Er kan ook op een informatiebord, dat in de straat staat, een sticker geplakt worden. De politie staat achter buurtpreventie en heeft een brochure uitgegeven. Deze brochure bevat informatie over het meedoen aan buurtpreventie. Het doel is om er samen met de andere buurtbewoners en de politie voor te zorgen dat de buurt een stuk veiliger wordt.

  • Het moet moeilijker worden om in te breken en vernielingen aan te richten aan gemeenschappelijke goederen: de speeltuin, de vuilnisbakken enz.
  • Men is extra alert en meer betrokken bij het reilen en zeilen in de buurt.
  • Men kijkt niet de andere kant op als er iets gebeurt dat niet in de haak is, maar men neemt contact op met politie en men waarschuwt enkele andere buurtbewoners.
  • Men mag echter nooit buurtpreventie gebruiken om de privacy van iemand te schenden, door hem of haar te stalken, te volgen enz.
  • Wat ook effectief is, naast het oogje in het zeil houden, zijn goede sloten, goede verlichting op afgelegen plekken, stickers van buurtpreventie op ramen en deuren, het signaleren van verdachte situaties en deze meteen bij de politie melden met zoveel mogelijk informatie. Denk niet, het gaat mij niets aan, want de volgende keer treft het jou wel.

Wie doen er mee?

Als je aan buurtpreventie wilt doen, dan kun je dat niet alleen. Het is belangrijk dat alle buurtbewoners achter dit project staan en mee willen doen. Zij moeten allemaal geïnteresseerd zijn en mee willen doen. Buurtpreventie doe je samen met de buurtgenoten en de politie. Het is nog vrij nieuw, maar komt op steeds meer plaatsen van de grond. Steeds meer mensen raken geïnteresseerd door buurtpreventie, de nieuwsberichten over overvallen en inbraken dragen hun steentje daaraan bij. Het is een goed middel en kan prima werken, toch kunnen helaas niet alle misdaden worden voorkomen. Maar ook het voorkomen van één inbraak, diefstal van een fiets of iets dergelijks is de moeite waard.

Tijdens buurtbijeenkomsten kan er tijd ingepland worden om met de politie te praten over buurtpreventie. De politie kan tips geven. Nodig ook iemand van de gemeente uit als de openbare verlichting niet voldoende is. Samen kun je veel voor elkaar krijgen en een prima sfeer creëren in je buurt. Het is zo belangrijk om je veilig te voelen op de plaats waar je woont. Een stukje woonplezier kan terugkomen of worden vergroot als er aan buurtpreventie wordt gedaan. Daarom is buurtpreventie voor elke buurt aan te raden. Duur is het niet, het kost geen geld als iedereen goed om zich heen kijkt, het drukken van de stickers, oké, maar rust in je buurt is die paar euro wel waard.

Buurtpreventie, gewoon doen!

Buurtpreventie zou elke buurt moeten inzetten. Het kost bijna niets, maar geeft wel een gevoel van meer veiligheid. Samen met buurtgenoten en de politie ervoor zorgen dat jouw buurt "gezond" blijft. Er voor zorgen dat criminelen niet jouw buurt uitzoeken om hun slag te slaan. Maak het hen moeilijk doordat alle ogen en oren van elke buurtbewoner op scherp staan. Zorg ervoor dat je elkaar eenvoudig kunt bereiken door een buurtapp. Geef verdachte situaties door aan de politie. Kortom: buurtpreventie moet je gewoon doen. Er is geen enkele reden om nog langer te twijfelen. Je hoeft niet te wachten op de eerste diefstal of overval in je buurt en pas dan te gaan denken over buurtpreventie. Buurtpreventie is namelijk het voorkomen ervan. Wie neemt het initiatief?

Verdachte situatie?

Samenwerken is in een verdachte situatie belangrijk. Het geeft de politie meer kans om de crimineel aan te houden. Wordt er in een bepaald gebied een overval gepleegd dan zal de dader of zullen de daders dat gebied hoogstwaarschijnlijk zo snel mogelijk willen verlaten. Het is dus belangrijk om behalve de buurtbewoners met een whatsapp te waarschuwen ook de omgeving te berichten en niet in de laatste plaats de politie. Heb je een goed signalement? Geeft zoveel mogelijk details door, zodat alle buurtbewoners en de omgeving naar de dader(s) kunnen uitkijken. Je mag niet het recht in eigen hand nemen, maar wel het initiatief nemen om buurtpreventie op te zetten en te promoten in andere buurten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 3898x
Toegevoegd: 18-05-2016 08:23
Gewijzigd: 12-06-2016 23:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3839 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!