CV, wat zet je daar niet op?
Als je een CV gaat maken, dan weet je vaak welke informatie je er op wilt zetten. Maar welke informatie zet je niet op je CV? In dit artikel kom je er achter wat je niet op je CV moet zetten.
CV schrijven
Voordat je een CV gaat maken, is het belangrijk om te weten wat je wel en wat er niet in een CV moet staan. Het kost namelijk al genoeg tijd en energie om een CV te schrijven, het is iets waar je je aandacht bij moet houden. We geven je daarom graag wat tips, zodat je niet al teveel extra tijd kwijt gaat zijn, want het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn als je denkt! Een CV schrijven leren veel studenten op school, maar later als je gaat solliciteren is het ook belangrijk dat je op de hoogte bent van wat er in moet en wat niet. Je zou ook je CV eens per zoveel maanden kunnen updaten, zodat je er altijd eentje bij de hand hebt wanneer je gaat solliciteren. Iedereen zal dit op zijn of haar eigen manier doen, maar het is van belang dat je je werkervaringen e.d. up-to-date hebt. Hierdoor kun je laten zien wat je allemaal aan ervaring op hebt gedaan en welke competenties je beheerst. Ook cursussen en losse opleidingen kun je op je CV plaatsen, zo ook workshops die je hebt gevolgd. Soms krijg je een certificaat van deelname, bewaar deze goed. Het kan zijn dat er eens naar wordt gevraagd en dan kun je het aantonen dat je het ook daadwerkelijk hebt gevolgd.
CV tips, wat moet je niet doen?
Als je een CV gaat schrijven is het goed om te weten hoe je tijd kunt besparen. Er zijn namelijk veel dingen die je niet op je CV hoeft te zetten en waar je ook op moet letten:
- Let er bij het maken van je CV op dat je niet zomaar de automatische spellingscontrole gaat gebruiken. Veel mensen doen dit wel en dan worden veel woorden automatisch aangepast en dan kloppen deze niet. Controleer daarom zelf altijd je CV en zorg ervoor dat je de automatische controle uit gaat zetten als je je CV gaat maken.
- Zorg dat je niet in herhaling gaat vallen. Mensen die je CV bekijken vinden het vervelend als zij informatie nogmaals tegen komen. Het kan overkomen als vulling en dat moet dus voorkomen worden!
- Er zijn dingen die je niet op je CV moet zetten. Daarbij kun je jezelf altijd een paar vragen stellen. Is de informatie die je op je CV wil zetten relevant? Wat voegt het toe? Is het bijzonder? Stel jezelf deze vraag bij alles wat je op je CV wilt plaatsen en dan kun je zelf leren om selectief te zijn in wat je wel en niet op je CV gaat plaatsen.
- Irrelevante werkervaring dien je niet op je CV te zetten. Het kan soms interessant zijn om een lang CV te hebben, maar als je er dingen op zet die niet relevant zijn, dan kunnen mensen snel afhaken met lezen en dan heb je alle moeite voor niets gedaan. Laat zien wat je kunt, maar maak daarin ook een selectie, zodat je laat zien wat relevant is voor het werkveld waarbinnen je nu gaat solliciteren.
- Een pasfoto opnemen in je CV kan wel, maar dat wordt steeds minder vaak gedaan. Mocht je toch de keuze maken om een foto mee te sturen, zorg er dan voor dat het een professionele foto is. Een zakelijke foto is hierbij wel van belang en geen zwembadfoto van de vakantie bijvoorbeeld.
- Je hoeft referenties niet op een CV te zetten. Vaak denken mensen dat het wat toevoegt, maar dat is niet zo. Het is belangrijk dat je referenties hebt en deze kunt raadplegen wanneer een nieuwe werkgever er om vraagt. Maar het doel van je CV is dat je uit wordt genodigd voor een gesprek. Als zij in een CV al alles kunnen zien, dan hoeven ze jou misschien niet uit te nodigen om meer over jou te weten te komen. In een gesprek kunnen er referenties gevraagd worden, daarom hoef je deze niet op je CV te vermelden.
- Je BSN nummer hoef je niet op je CV te plaatsen. Het is namelijk privacy gevoelige informatie en het voegt ook niets toe aan je CV. Let er daarom ook goed op dat je het niet op je CV gaat plaatsen.
- Niet relevante hobby’s hoeven niet op je CV te staan. Het is fijn dat je graag naar een café gaat, maar is het belangrijk voor je werkgever om dat te weten? Is het voor anderen goed om te weten dat je van wandelen houdt? Als het niet relevant is voor je functie, laat het dan achterwege, want het is alleen maar vulling voor je CV.
- Er wordt vaak een e-mailadres gevraagd, zorg dat het een professioneel e-mailadres is en niet een oud mailadres van vroeger met je bijnaam.
- Als je je CV op gaat sturen per post (wat steeds minder wordt gedaan), let dan op het papier wat je gebruikt. Als je namelijk nog een baan hebt en je print daar je CV uit, dan kan het zijn dat je je CV gaat sturen op briefpapier van je huidige werkgever. Niet erg professioneel dus let hier ook goed op dat je dat kunt voorkomen.
CV maken
Een CV maken kan heel gemakkelijk online. Je vult je gegevens in en dan heb je een duidelijk format en van daaruit kun je verder werken. Er bestaan erg veel voorbeelden die je kunt gebruiken, maar het kan ook zijn dat je al ervaring hebt in het maken van een CV. Als je al een tijdje geen CV hebt gemaakt, is het goed om te kijken hoe je vorige CV er uit zag en kun je die wellicht aanpassen. Maar het kan soms ook beter zijn om een nieuwe te maken, omdat je er veel irrelevante informatie op hebt staan. Neem in ieder geval de tijd om er naar te kijken en waar nodig alles aan te passen. Laat anderen ook je CV controleren op spelfouten en neem hem dan nog een keer kritisch door.
Leef je in, in de nieuwe werkgever, wat is van belang om te weten en wat zou jij willen weten als je iemand aan wil nemen? Als je dat duidelijk voor ogen hebt, dan kun je een goede keuze maken in wat jij zelf op je CV gaat plaatsen. Je maakt een CV, dat wil zeggen dat je een professioneel visitekaartje maakt van jezelf, zonder nonsens. De werkgever moet door jouw CV benieuwd raken naar jou als persoon en wellicht nieuwe medewerker. Zoals je hebt gelezen hoeven er geen referenties vermeld te worden, maar je kunt gerust benoemen dat je graag uitgenodigd wordt voor een gesprek en dat je referenties hebt die je dan desgevraagd wilt noemen.
Neem de tijd om een CV op te stellen, lees hem ook een paar keer goed door zodat er geen fouten instaan. Ook je persoonlijke gegevens moet je goed controleren en let er goed op dat hetgeen wat je er in zet ook klopt. Als je een keer verhuisd bent, zorg dan ook dat je adresgegevens kloppen.