dierenarts en assistente op operatiekamer

Opleiding dierenartsassistente. Wat houdt het in?

dierenarts en assistente op operatiekamerAls dierenartsassistente ben je de steun en toeverlaat van de dierenarts. Om dit te worden dien je wel een vakopleiding te volgen. Na het afronden van de opleiding dierenartsassistente kun je al het geleerde in de praktijk brengen.

Als dierenartsassistente vang je de mensen op in de praktijk en heb je veel contact met de eigenaren van de dieren. Hiernaast geef je voorlichting en zorg je onder andere voor het uitgeven van medicijnen. Het verzorgen van de administratie en het maken van afspraken behoort ook tot het takenpakket. Al met al ben je als dierenartsassistente het visitekaartje van een dierenartsenpraktijk. Hiernaast heb je als dierenartsassistent een gevarieerd beroep. Je bent een spil in de dierenartspraktijk en het eerste aanspreekpunt voor de mensen!

Je kunt ook kiezen voor de opleiding dierenartsassistente paraveterinair. Als dierenartsassistent paraveterinair mag je meer doen dan het assisteren van de dierenarts. Er zijn zelfs handelingen die jezelf uit mag voeren, zoals het knippen van de nagels van bijvoorbeeld honden en katten, het schoonmaken van wonden, het verbinden van wonden en het verwijderen van hechtingen. Dierenartsassistente paraveterinair wil zeggen dat je vooral op medisch vlak de dierenarts assisteert en dat je veel minder met administratieve werkzaamheden bezig bent. Je bent natuurlijk nog wel verantwoordelijk voor het ontvangen van klanten en het geven van voorlichting.

Veel van de werkzaamheden doe je in overleg met de dierenarts. Je overlegt met de dierenarts, maar jij mag bepaalde werkzaamheden zelf uitvoeren. Een ander belangrijk onderdeel van de werkzaamheden zijn de ondersteunende taken voor de dierenarts. Denk hierbij aan het begeleiden van de anesthesie en het assisteren bij operaties en het maken van röntgenfoto’s.

Als je de opleiding dierenartsassistente paraveterinair hebt afgerond, word je bij het register van het RVV aangemeld. In dit officiële register worden de namen van iedereen bijgehouden die een dergelijke opleiding heeft afgerond.


Onderwerpen tijdens een opleiding dierenartsassistente

Als je deze opleiding wilt gaan volgen, dan zul je bereid moeten zijn om veel te leren aangezien er best veel onderwerpen behandeld zullen worden. De onderwerpen die tijdens een opleiding dierenartsassistente kunnen per opleiding een klein beetje verschillen, maar in grote lijnen zal natuurlijk hetzelfde behandeld worden.

De onderwerpen die in vrijwel alle opleidingen aan bod komen zijn:

  1. Fysiologie
  2. Pathologie
  3. Anatomie
  4. Geneesmiddelenleer
  5. Medische terminologie
  6. Omgangskunde (met mens en dier)
  7. Administratie


Hiernaast leer je ook praktijkvaardigheden zoals het assisteren bij een operatie of hoe bepaalde instrumenten moeten worden gehanteerd. Als dierenartsassistente is het ook belangrijk om laboratoriumonderzoek te kunnen doen op bijvoorbeeld bloed of urine. Je hebt dus een grote verantwoordelijkheid binnen een praktijk.

Stagelopen tijdens de opleiding

De stageperiode is bedoeld om de kennis die op school wordt opgedaan in de praktijk toe te gaan passen. De stageperiode van een opleiding dierenartsassistente varieert per opleiding, maar in de meeste gevallen bestaat de stageperiode in totaal uit ongeveer een half jaar. In deze periode wordt je begeleid door een dierenarts of een dierenartsassistent paraveterinair.

Bij sommige opleidingen wordt ook geadviseerd om naast een dierenartsenpraktijk ook een bepaalde periode stage te lopen bij een manege, dierenboerderij, asiel of dierenambulance. Op die manier kun je meerdere ervaringen opdoen.

Toelatingseisen voor de opleiding dierenartsassistente

Om te worden toegelaten tot een opleiding dierenartsassistente, dien je in de meeste gevallen te beschikken over een VMBO diploma, theoretische leerweg (vergelijkbaar met het ‘ouderwetse’ Mavo D). Maar ook als je enkele jaren HAVO of VWO hebt gedaan mag je de opleiding volgen. Verder is het belangrijk om de Nederlandse taal goed te beheersen, zowel in woord als geschrift. Per opleiding kunnen er verschillende aanvullende toelatingseisen zijn. Dit kun je het beste alvorens even navragen bij de desbetreffende opleider, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Onderdelen opleiding dierenartsassistente

Een opleiding dierenartsassistente bestaat uit een stage en vijftien deelkwalificaties. Een stage kun je lopen bij een door het kenniscentrum Aequor erkend leerbedrijf. Tijdens de opleiding en stageperiode dien je een digitaal archief / portfolio bij te houden met daarin al je opdrachten, stagewerkzaamheden, beoordelingen etc.

Met dit archief / portfolio kun je je voortgang en ontwikkeling aantonen. Naast de vakken die gericht zijn op de opleiding dierenassistente, dien je ook vakken zoals Nederlands, Engels en Rekenen te volgen (deze zijn voor het hele MBO verplicht).

De opleiding dierenartsassistente wordt over het algemeen afgesloten met verschillende toetsen. Deze toetsen bestaan uit een vaardigheidstoets, een kennistoets, presenteren en het voeren van gesprekken.

De deelkwalificaties waaruit de opleiding dierenartsassistente o.a. bestaan zijn:

  • Eerste hulp bij dieren
  • Pathologie, fysiologie en anatomie
  • Algemene assistentie en ziekenverzorging
  • Verzorgen (gezelschaps)dieren
  • Realiseren voorraadbeheer
  • Uitvoeren receptie
  • Beheren medicijnen
  • Nemen van hygiënische maatregelen
  • Zoötechniek en gezondheidsleer
  • Algemene en plaatselijke verdoving
  • Radiologie
  • Instrumentenleer, desinfectie en pathologie
  • Voeren (gezelschaps)dieren
  • Laboratoriumwerkzaamheden

Een baan na een opleiding dierenartsassistente


Een opleiding dierenartsassistente volg je natuurlijk met het doel om uiteindelijk ook daadwerkelijk aan de slag te kunnen. Het is daarom dan ook goed om nu alvast te kijken naar de kansen op een baan, zodat je na het afronden van de opleiding dierenartsassistente in ieder geval niet voor verrassingen komt te staan. Zo ben je goed voorbereid op het vinden van je baan en kun je er zo vroeg mogelijk mee beginnen.

Banenmarkt voor dierenartsassistentes in Nederland

De banenmarkt voor dierenartsassistentes is niet heel erg groot, waardoor het na je opleiding tot dierenartsassistente soms nog best lastig kan zijn om een baan te vinden. Aan de andere kant is het aantal studenten dat van de opleidingen afkomt ook niet heel erg groot, waardoor je er meestal vanzelf wel tussenkomt. Ook is het een goed idee om te proberen te blijven hangen op je stageadres, aangezien men je daar natuurlijk al kent. Zo kun je er tijdens de opleiding dierenartsassistente als het ware alvast voor zorgen dat je daarna direct als werknemer aan de slag kunt binnen een praktijk.

Salaris na de opleiding dierenartsassistente

Het salaris zal er na je opleiding dierenartsassistente niet voor zorgen dat je erg veel geld zal gaan verdienen, waardoor het verstandig is om dit beroep te kiezen uit liefde voor de dieren of voor het vak in het algemeen en dus zeker niet voor het geld. Er is sinds een aantal jaar een CAO voor dierenartsassistentes, maar in de praktijk zal het loon niet heel ver boven het minimumloon liggen, waardoor je niet erg veel verdient met dit beroep, maar toch zeker wel een prima boterham. Desalniettemin is de opleiding tot dierenartsassistente natuurlijk een uitstekende keuze wanneer je de dierenarts graag helpt met het behandelen en op de juiste manier verzorgen van de dieren. Dierenartsassistente is een dankbaar beroep.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Irene
Aantal keer gelezen: 3888x
Toegevoegd: 07-03-2017 16:04
Gewijzigd: 07-03-2017 22:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!