3. Zoek naar een stage die bij je studie past
Bij het stage zoeken moet je zeker goed op de inhoud van de stage letten. De stage moet namelijk bij je studie passen, zodat je hier ook echt de juiste praktijkervaring opdoet. Kijk dus goed of de stage die je leuk vindt wel echt aansluit bij je studie. Veel studies zijn nogal uitgebreid en je kunt hier dan ook een aantal verschillende richtingen mee op. Weet je al wat je later precies met je studie wilt gaan doen? Dan kun je ervoor kiezen om een stage te zoeken waarvan de inhoud ook valt in de richting die je op wilt.
4. Ga voor een uitdagende stage
Sommige scholieren en studenten maken het zichzelf zo gemakkelijk mogelijk, terwijl het juist heel goed is als de stage echt uitdaging biedt. Hoef je tijdens de stage alleen een aantal gemakkelijke taken uit te voeren die je al eerder hebt gedaan? Dan leer je hier natuurlijk ook niet van. Probeer daarom te kiezen voor een uitdagende stage die past bij je niveau en waarbij je verschillende taken en verantwoordlijkheden krijgen. Zoek naar een stage waarvan je nog veel kunt leren, want daar is een stage natuurlijk ook voor bedoeld!
5. Houd rekening met de reistijd
Bij het zoeken van de stage is het ook van belang dat je let op de reistijd. Misschien vind je het niet erg om een week lang dagelijks op en neer te reizen naar de andere kant van Nederland, maar als je dit zes maanden lang vijf dagen per week moet doen kan het wel heel vervelend zijn. Denk hier dus goed over na bij het zoeken van een stage en bedenk of je de benodigde reistijd over hebt voor de stagefunctie. Als je een hele leuke en leerzame stage hebt gevonden, kan een lange reistijd het in sommige gevallen natuurlijk wel waard zijn. Houd hier dus zeker rekening mee en bepaal wat voor jou de maximale reistijd is.
6. Zoek op allerlei manieren
Sommige studenten doen maar weinig moeite voor het stage zoeken en komen uiteindelijk op een minder leuke en niet uitdagende stageplek terecht. Dit kun je uiteraard ook verwachten als je niet voldoende moeite doet. Probeer op allerlei manieren te zoeken, zodat je precies weet welke stages er zijn. Kijk op stagewebsites, op social media kanalen en vraag eens of vrienden of familieleden nog een leuke stage voor je weten. Wees ook niet bang om een open sollicitatie in te dienen bij een bedrijf waar je graag stage wilt lopen. Niet geschoten is altijd mis.
Bij sommige opleidingen is het mogelijk om een stage te zoeken bij het stagebureau van je opleiding of om hulp te krijgen van een stagebegeleider. Schroom niet om om hulp te vragen en kijk welke stages er via je school of opleidingsinstituut er beschikbaar zijn. Als je goed op zoek gaat, vind je waarschijnlijk wel een uitdagende stage die goed bij je past!
7. Schrijf een goede sollicitatiebrief
Als je eenmaal een leuke stage hebt gevonden, is het belangrijk dat je een goede eerste indruk maakt met je sollicitatiebrief. Zorg ervoor dat er geen spel- en grammaticafouten in brief staan en dat het geheel er verzorgd uitziet. Vertel in je brief in ieder geval altijd wat je motivatie is om juist bij dat bedrijf stage te lopen. Bedrijven zien dit als een groot pluspunt en zo maak je dus een hogere kans om aangenomen te worden. Ben je niet helemaal zeker of je sollicitatiebrief wel juist is? Dan kun je natuurlijk altijd de hulp van een vriend of familielid inroepen om de brief voor je te controleren.
8. Maak afspraken over de inhoud van je stage
Voordat je bij een bedrijf gaat solliciteren voor een stage, onderzoek dan altijd van tevoren wat de inhoud van de stage wordt. Bij sommige bedrijven liggen de werkzaamheden helemaal vast, terwijl je bij andere stages de inhoud gedeeltelijk zelf kunt invullen. Kijk of de inhoud van de stage aansluit bij jouw wensen en onderzoek anders of er mogelijkheden zijn om zelf aan te geven wat voor werkzaamheden je graag zou willen uitvoeren. Tijdens het eerste gesprek met het bedrijf of de organisatie kun je dan aangeven wat jouw wensen zijn met betrekking tot de inhoud van de stage. Als het bedrijf flexibel is, kunnen ze ervoor zorgen dat je gedeeltelijk in samenspraak met hen zelf kunt bepalen welke taken je gaat doen.
9. Verzeker jezelf van goede stagebegeleiding
Aangezien bij een stage het belang van het leren op nummer één staat, is het uiteraard belangrijk dat je goede stagebegeleiding krijgt. Onderzoek of je stagebegeleiding krijgt van een medewerker met hetzelfde niveau als jij (dit is vaak ook verplicht vanuit je school of opleidingsinstituur) en kijk of de organisatie nog andere bronnen vrijmaakt om ervoor te zorgen dat jij voldoende van de stage kunt leren. Als je echt goede stagebegeleiding krijgt van het bedrijf, zul je merken dat je heel wat kunt opsteken van de stage - zowel qua ervaring als kennis.
10. Bereid je goed voor op het eerste gesprek
Als je bent uitgenodigd voor het eerste gesprek, moet je ervoor zorgen dat je je hierop goed voorbereid. Een zeer belangrijk punt is dat je in ieder geval verzorgd voor de dag komt. Je hoeft bij de meeste bedrijven niet in je allernetste kleding aan te komen, maar het is wel belangrijk dat je er schoon uitziet. Je kunt naar dit gesprek het beste ook je sollicitatiebrief, je cv, de vacaturetekst en je cijferlijsten meenemen. Dit hoeft het bedrijf lang niet altijd in te zien, maar je laat op deze manier wel zien dat je je in ieder geval goed hebt voorbereid op het gesprek. Ook ziet de organisatie op deze manier dat je echt gemotiveerd bent om voor hen aan de slag te gaan!