MBO opleiding

MBO opleidingen

MBO opleidingGa je binnenkort een nieuwe studie volgen, maar ben je er nog niet helemaal uit welke studie dat gaat worden? Bekijk dan eens de MBO opleidingen, die je allemaal worden aangeboden. We geven je in dit artikel tips hoe je de juiste MBO opleidingen kunt vinden en kiezen.

Na de middelbare school

Als je de middelbare school hebt afgerond of je gaat dit binnenkort doen dan zul je moeten beslissen over een vervolgopleiding. Het kan ook zijn dat je al aan het werk bent en dat je de kennis over dit werk wil vergroten. De vraag is nu wat zal de keuze zijn van een vervolgopleiding, ga je bijvoorbeeld fulltime studeren, of ga je een opleiding combineren met de baan die je eventueel al hebt. Ook zul je moeten bekijken op welke school je de opleiding zult gaan volgen en welke variant je wil, je kunt kiezen tussen een BBL of een BOL opleiding. Genoeg vragen om hier even bij stil te staan. Het is uiterst belangrijk om de juiste keuze te maken, het gaat immers om je toekomst.

MBO opleiding

Een mbo opleiding kun je volgen op vier verschillende niveaus. Als je kiest voor een mbo opleiding niveau 1 dan krijg je een basisopleiding. Deze mbo opleiding volg je één jaar en als je hiermee klaar bent dan ben je assistent. Kies je een mbo opleiding op niveau 2 dan ben je natuurlijk alweer een stapje verder. Met een mbo opleiding  niveau 2 noemen ze je medewerker in het beroep waarin je werkzaam bent (zult zijn), je mag dan uitvoerende werkzaamheden doen. Doe je een mbo opleiding niveau 3 dan doe je eigenlijk een vakopleiding. Heb je een mbo opleiding niveau 3 gevolgd dan heb je geleerd om de meeste werkzaamheden zelf uit te voeren. Als je een mbo opleiding niveau 3 gevolgd hebt, heb je ook geleerd om andere mensen aan te sturen op het werk. Heb je ervoor gekozen om een mbo opleiding niveau 4 te gaan volgen dan leer je niet alleen het gekozen vak, maar leer je ook de verantwoording te nemen over het werk. Een mbo opleiding niveau 4 wil ook zeggen dat je de verantwoording hebt over het werk van anderen, je kunt leiding geven en een werkplanning maken. Een mbo opleiding  niveau 4 wordt ook wel een middenkaderopleiding genoemd.

MBO opleiding niveaus

Als je ervoor kiest om een mbo opleiding te gaan volgen en je kiest voor niveau 1 dan kun je deze zonder eisen volgen. Kies je voor een mbo opleiding niveau 2 dan moet je minimaal een vmbo-diploma hebben. Het kan ook zo zijn dat je een mbo opleiding niveau wil volgen en dat er geen eisen zijn, dit komt dan omdat er op het gebied van de opleiding geen opleiding niveau 1 bestaat. Wel is het zo dat je om deze opleiding te willen volgen minimaal 16 jaar moet zijn. Wil je een mbo opleiding volgen niveau 3 en 4 dan moet je minimaal in het bezit zijn van een vmbo-diploma KB-GL of TL. Heb je een overgangsbewijs van de havo of vwo 3 naar havo of vwo 4 ook dan kun je een vmbo opleiding niveau 3 en 4 volgen.

MBO opleiding kiezen

Als je een mbo opleiding wil gaan volgen dan is het belangrijk dat je kiest voor een school waar je jezelf op je gemak voelt, waar jij en de wensen die je hebt wat betreft de opleiding op de eerste plaats staan. Als je het beroep waar je voor gekozen hebt een succes moet worden dan is het erg belangrijk dat de school waar je de opleiding wil gaan doen hier ook op let. Let er ook op dat de school waar je de mbo opleiding wil gaan volgen contacten heeft met het bedrijfsleven en brancheorganisaties, dit is belangrijk om eventueel wat praktijkervaring op te doen. Als je een mbo opleiding wil volgen kun je het beste voor een school kiezen die bijvoorbeeld een eigen leerbedrijf heeft.

Open dagen

Bij de meeste scholen die een mbo opleiding geven kun je kiezen uit veel verschillende opleidingen met de meest uitlopende richtingen. Het is ook verstandig om naar de open dagen van de school te gaan waar je voor zou willen kiezen. Als je eventueel nog vragen hebt dan kun je ook nog naar de infodagen gaan, tijdens de infodagen krijg je meer dan tijd genoeg om een antwoord op al je vragen te krijgen. Door vragen te stellen op de infodagen krijg je meestal een beter beeld over de mbo opleiding, die je zou willen volgen.

Meeloopdag

Als je nog twijfels hebt over de richting die je in zou willen met je mbo opleiding dan zou je ervoor kunnen kiezen om je aan te melden voor een meeloopdag. De bedoeling van een meeloopdag is, dat je dan een dag meeloopt met een student van de school waar je voor gekozen hebt. Dit is een mooie manier om er achter te komen wat de gekozen opleiding precies inhoudt. Een ander voordeel van een meeloopdag is dat je hoort wat de ervaringen zijn van de studenten, die de mbo opleiding aan het volgen zijn. Uit ervaring is gebleken dat als je een mbo opleiding wil gaan volgen dit voor de meeste studenten zeer nuttig is geweest.

MBO opleiding vakgebieden

Een mbo opleiding kun je op verschillende vakgebieden volgen. Een van de vakgebieden die je met een mbo opleiding zou kunnen gaan volgen is administratief, commercieel en een studie op gebied van secretarieel. Met deze mbo opleiding kun je de richting in van accountmanager, binnendienst en marketing en communicatie, maar ook financieel, juridisch en secretarieel.

Een ander vakgebied dat je met een mbo opleiding zou kunnen leren is bouw en installatie- en elektrotechniek. Met deze opleiding leer je alles wat met de bouw heeft te maken, zowel op technisch en elektrisch gebied maar ook wat bouw en afbouw betreft. Je kunt op bijna alle scholen die mbo opleidingen geven opleidingen volgen over energie, proces en laboratoriumtechniek.

Aanbod MBO opleidingen

Opleidingen om in de gezondheidszorg te kunnen gaan werken kun je ook op de meeste scholen volgen waar je mbo opleidingen kunt volgen. Wil je een opleiding gaan volgen in de richting van de horeca, het toerisme of facilitaire dienstverlening ook hiervoor moet je naar een school waar je een mbo opleiding kunt volgen. Opleidingen over informatie of communicatietechnologie, maakindustrie en systeemautomatisering, mobiliteit, studies die in verband staan met sport, veiligheid in de techniek, logistiek en ambacht dit zijn allemaal mbo opleidingen die je zou kunnen gaan volgen.

Decaan MBO opleiding

Op de meeste scholen waar je een mbo opleiding kunt gaan volgen zijn decanen aanwezig. Een decaan is er om de student op de goede plaats te krijgen en daar te houden. Een decaan zal de student blijven begeleiden tot aan het examen. Als je bent geslaagd voor een mbo opleiding dan kun je met het mbo diploma meestal meteen aan het werk. Natuurlijk hoef je niet aan het werk te gaan, je zou er ook over kunnen denken om verder te gaan studeren, je zou kunnen kiezen voor een hbo opleiding.

Tips MBO opleidingen zoeken

Als je een MBO opleiding wil volgen dan kun je het volgende doen:

 • Een school bezoeken tijdens de open dagen.
 • Een dag meelopen om te bekijken hoe de lessen er aan toe gaan.
 • De website van de school bekijken en meer lezen wat de opleiding inhoudt.
 • Vragen stellen aan leerlingen die de opleiding volgen.
 • Bekijken welke beroepen er mogelijk zijn na het volgen van de MBO opleiding.
 • Een beroepskeuzetest uitvoeren om te bekijken welke opleiding het beste bij je past.
 • Alle MBO opleidingen bekijken en dan een lijstje maken wat je aanspreekt.

MBO opleiding, keuze maken

Je hebt een lijstje gemaakt met MBO opleidingen die je aanspreken, wat doe je nu?

 • Pak het lijstje MBO opleidingen er bij.
 • Probeer een top drie samen te stellen, wat zou je graag willen worden, wat daarna etc.
 • Lees nogmaals door wat het inhoudt als je deze opleiding gaat volgen. Let daarbij op de hoeveelheid theorie en praktijk, stage lopen, duur van de opleiding, waar je de opleiding kunt volgen en wat je gaat leren.
 • Twijfel je, ga dan eerst de andere opleidingen bekijken en wie weet passen deze beter bij je.
 • Ga in gesprek met anderen over je wensen en mogelijkheden samen met je lijstje. Door met anderen er over te praten kom je beter tot inzichten.
 • Ga met je huidige docent of mentor in gesprek met je ideeën, zodat diegene je nog verder kan informeren.


Je kiest niet zomaar snel een nieuwe opleiding uit, het kost tijd. Je wil namelijk zeker weten dat je iets gaat kiezen wat je leuk vindt. Neem daarom ook de tijd en houd goed in de gaten wat je allemaal gaat doen gedurende de opleiding. Het is goed om er ook op te letten in welke stad of plaats de opleidingen worden aangeboden. Niet alle MBO opleidingen worden standaard op een bepaalde plaats aangeboden. Zorg dat je je daarover ook goed laat informeren, want wellicht moet je op kamers als de opleiding niet in de buurt is of moet je iedere dag ver reizen. Een goede voorbereiding is erg belangrijk zowel voor de keuze van je studie, de afstand die je moet reizen of op kamers gaan enz. Het moet namelijk in de praktijk haalbaar voor je zijn. Het is jammer als je tussentijds moet afhaken door zaken die je had kunnen weten. Informeer, vraag advies en vraag om een beroepskeuzetest of studietest als je er niet uitkomt. Je kiest namelijk voor je toekomst en hoe belangrijk is dat….?


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 9613x
Toegevoegd: 09-11-2015 09:56
Gewijzigd: 06-05-2022 17:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!