Zo zorg je ervoor dat je school netjes blijft.

Zo zorg je ervoor dat je school netjes blijft

Zo zorg je ervoor dat je school netjes blijft.Een school vol afval en vuil is natuurlijk niet echt netjes. Wanneer je een school hebt, wil je natuurlijk graag je school schoon houden. Dat ziet er niet alleen goed uit, het is ook goed voor het welzijn van de leerlingen en het personeel. Redenen genoeg dus om je school goed schoon te houden, maar hoe doe je dat? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Hygiëne is overal erg belangrijk, zo dus ook op scholen. Scholen zijn echter ook plekken die erg gemakkelijk vies worden en veel scholen zijn dan ook niet schoon genoeg. Veel kinderen die niet goed op hygiëne letten en dicht op elkaar zitten, kunnen er zeker voor zorgen dat ziektes makkelijk rond gaan. 

Het belang van een schone school

Een schone school is enorm belangrijk. Hierboven legden we al kort uit dat ziektes op scholen gemakkelijk rond gaan. Dat is niet gek, kinderen hebben een minder goede weerstand en worden dus ook sneller ziek. Wanneer de hygiëne van de school niet op orde is, is de kans nog groter dat ziektes makkelijk rond gaan. Dat zorgt voor een ongezonde omgeving en daarmee ook veel afwezigheid.

Een schone, opgeruimde omgeving is daarbij ook erg belangrijk. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat je je het beste kunt concentreren in een schone, opgeruimde omgeving en je wilt natuurlijk dat de kinderen zich goed kunnen concentreren op je school. Door ervoor te zorgen dat je school altijd schoon en opgeruimd is, weet je zeker dat je leerlingen zich goed kunnen concentreren. Dat is bevorderlijk voor de prestaties.

Als laatste is een goede uitstraling natuurlijk ook erg belangrijk. Je wilt uitstralen dat jouw school een goede omgeving is voor een kind, zodat ouders hun kind ook naar jouw school willen brengen. Daarbij heeft een nette en schone omgeving ook invloed op de keuzes van leerlingen en kiezen ze vaker voor een gezonde snack, zoals een appel, dan voor een ongezonde snack.

Schakel een schoonmaakbedrijf in

Goed, een schone school is dus enorm belangrijk, maar hoe zorg je ervoor dat je school schoon blijft? De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk het inschakelen van een schoonmaakbedrijf. Een schoonmaakbedrijf kan iedere dag, als de kinderen de school hebben verlaten, de hele school van een grondige schoonmaak voorzien. Alle lokalen, stoelen, tafels, bureaus, vloeren en natuurlijk wc’s kunnen zo allemaal schoongemaakt worden. Veel scholen laten niet iedere dag alles schoonmaken, maar dat zou eigenlijk wel moeten. Al deze dingen worden namelijk dagelijks door veel kinderen gebruikt, waardoor ze aan het eind van de dag eigenlijk altijd wel vies zijn. Ook zaken als bijvoorbeeld het schoolplein en de fietsenrekken kunnen door een schoonmaakbedrijf worden schoongemaakt. Vraag om advies

Zelfs als het schoonmaakbedrijf iedere dag langskomt, kan het een gevecht zijn om de school echt schoon te houden. Er lopen immers een hele hoop kinderen door de school. Vraag daarom het bedrijf om advies. Misschien hebben zij nog ideeën voor hoe je de school schoon houd als zij niet aanwezig zijn.

Werk met een schoonmaakplan

Een schoonmaakplan is altijd slim om te hebben, of je nu een schoonmaakbedrijf inschakelt of je zelf met je personeel aan de slag gaat. Schrijf op wanneer welke zaken schoongemaakt moeten worden. Zo moeten de wc’s bijvoorbeeld iedere dag worden gereinigd, maar kan het zijn dat stoelen in bepaalde lokalen slechts een keer in de week schoongemaakt moeten worden. In het schoonmaakplan kun je vervolgens dus schrijven wanneer wat schoongemaakt moet worden en wie de schoonmaak zal verzorgen. 

Zorg voor voldoende prullenbakken

De weg naar een schone school kan al heel simpel beginnen, namelijk bij voldoende prullenbakken. Heeft je school niet voldoende prullenbakken, dan is de kans groot dat je op veel plekken afval tegenkomt. Dat zorgt natuurlijk voor enorm veel vuil overal in de school. Denk er ook aan dat het probleem soms niet bij het aantal prullenbakken ligt, maar ook bijvoorbeeld bij hoe vaak de prullenbakken worden geleegd. Zit een prullenbak vol? Zorg er dan voor dat de conciërge deze direct leegt. Zo voorkom je dat afval buiten de overvolle prullenbak valt.

Laat de kinderen zelf schoonmaken

Dit is een leuk project, maar je moet het wel goed uitvoeren. Laat de kinderen de school zelf schoonmaken. Dit kun je natuurlijk niet iedere week of iedere dag doen, maar je kunt er wel voor kiezen om ieder half jaar een grondige schoonmaak te houden. Alle kinderen die dan komen helpen, krijgen dan een dagje vrij, een bon voor de cafetaria op school, of een andere beloning. Leerlingen vinden dit vaak leuke projecten en helpen graag een middagje schoonmaken als ze er een dergelijke beloning voor krijgen. Met al die handen, kun je gemakkelijk een school schoonmaken. Je leert de leerlingen daarbij ook weer wat verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Zorg natuurlijk wel voor iets te drinken en een kleine snack als pauze.

Ga de ventilatie na

Goed, deze tip slaat niet direct op het letterlijk schoonmaken van de school, maar een goede ventilatie is wel cruciaal voor een gezonde school. Iedereen heeft corona meegemaakt en dat is het perfecte voorbeeld. Een school met goede ventilatie huisvest minder ziektes. Daarbij zorgt schone en frisse lucht er ook weer voor dat kinderen zich fijner voelen en zich beter kunnen concentreren. Een goede luchtkwaliteit is immers erg belangrijk voor de gezondheid.

Stimuleer handen wassen

Zeker op een basisschool is dit een belangrijk punt, het is erg slim om handen wassen te stimuleren. Hang bijvoorbeeld een pompje desinfecterend middel bij ieder lokaal, of vraag de kinderen om regelmatig hun handen te wassen. Ook door regelmatig de handen te wassen, wordt verspreiding van ziektes namelijk voorkomen. 

Zorg voor regelmaat

Wanneer je een school gaat schoonmaken of onderhouden, is regelmaat erg belangrijk. We noemden het hierboven al even kort, het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat de wc’s dagelijks schoon worden gemaakt. Door bepaalde zaken, zoals dus de wc’s, regelmatig schoon te maken, voorkom je dat vuil lang blijft hangen en dat ziektes worden verspreid. Soms wordt iets niet vaak genoeg schoongemaakt en dat is dan zonde. Het zorgt immers voor een onnodig vieze school, terwijl je toch juist trots wilt zijn op je school.

Houd de richtlijnen in de gaten

Richtlijnen voor het schoonmaken en schoonhouden van scholen zijn erg handig en belangrijk. De overheid en het rivm hebben richtlijnen opgesteld die je kunnen helpen met het schoonhouden van je school. Houd die richtlijnen in de gaten en probeer je hieraan te houden. Daarbij zijn er ook bepaalde hygiënenormen, aan deze normen moet je school minimaal voldoen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: WeTalkSEO
Aantal keer gelezen: 1062x
Toegevoegd: 31-03-2022 09:42
Gewijzigd: 01-04-2022 12:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!