meisje aan het chatten

Chatten met vreemden

meisje aan het chattenSteeds meer mensen chatten op internet, met bekenden, maar ook met vreemden. Waar denk je aan als je gaat chatten met vreemden? Wat deel je met elkaar en waar moet je op letten als je met vreemden gaat chatten? Bij het chatten moet je er goed op letten dat je niet altijd weet wie je voor je hebt. Lees daarom dit artikel aandachtig door.

Online chatten

Veel mensen gaan op zoek naar een nieuwe vriendschap of relatie via internet. Online chatten hoort er dan echt bij. Er zijn veel sites die het mogelijk maken om online te daten of gewoon om elkaar beter te leren kennen. Je kunt chatten op sites voor mensen met een bepaald geloof, mensen met dezelfde hobby of passie. Maar je kunt ook een algemene site kiezen waar je kunt chatten over van alles en nog wat. Als je gaat chatten kun je chatten met andere mannen en vrouwen, van dezelfde leeftijd of die ouder of jonger zijn. Met online chatten kun je nieuwe mensen leren kennen en dat kan erg snel gaan. Maak jij graag contact? Chatten kan daarbij de oplossing zijn, maar je dient wel op je hoede te zijn, want wie zit er "aan de andere kant"? Is hij of zij wie ze zeggen dat ze zijn? Zijn hun bedoelingen oprecht?  

Chatboxen

Er zijn veel chatboxen te vinden waar je nieuwe mensen kunt leren kennen. Een chatbox wordt ook wel een chatroom genoemd. Het is een virtuele ruimte op het internet waar je kunt chatten. Mensen ontmoeten elkaar hier, kunnen met elkaar praten en ervaringen uitwisselen over van alles en nog wat. Berichten worden vaak naar een server verzonden en gedownload bij de Java applicatie of via een ActiveX object op de pagina. De meeste mensen gebruiken in de chatbox vaak een andere naam dan hun daadwerkelijke naam (nickname). Een chatter kan dus anoniem blijven. Daar is (zeker in het begin van het contact) niets mis mee, zolang de bedoelingen eerlijk zijn.

Open en gesloten chatboxen

Je vindt op internet zowel open als gesloten chatboxen:

 • Een open chatbox kun je vinden op een website.
 • Een gesloten chatbox moet je downloaden.
 • Een open chatbox waar je je aan gaat melden met een ‘nickname’ is voor iedereen toegankelijk. Hierbij weet je niet wie je gaat leren kennen en je weet niet of dat iemand diegene is die hij of zij beweert te zijn.
 • Er bestaan vaak meerdere open ruimtes in een chatbox.
 • Chatten kan ook via het instant messaging programma Windows Live Messenger, vroeger bekend onder de naam MSN Messenger. Ook Yahoo Messenger wordt vaak gebruikt.
 • Meestal kun je bij de chatbox ook mensen blokkeren als zij vervelend doen. Daardoor kun je slapeloze nachten voorkomen.

Risico’s en veiligheid chatten

Op de chatbox kunnen fakers een groot probleem zijn. Het zijn mensen met dubbelzinnige bedoelingen op een chatbox. Ze proberen soms minderjarigen aan te zetten tot cyberseks of tot het maken van een seksdate. Maar het kan ook gaan over oplichting, stalken, cyberpesten of ongewenste praktijken. Het is daarom af te raden om persoonlijke informatie te geven via de chatbox. Volwassenen maar zeker ook kinderen zijn een gemakkelijke prooi tijdens het chatten. Bij kinderen heb je snel het vertrouwen gewonnen met mooie woorden. Waarschuw je kinderen, controleer hen en verbied hen om met vreemden te chatten en vertel uiteraard waarom. De toekomst van een kind kan in één klap geruïneerd worden door misbruik op internet. Denk aan het plaatsen van naaktfoto's! Praat er thuis over, scholen nemen hierin ook hun verantwoordelijkheid en blijf op je hoede. Het blijven kinderen en iets wat spannend is trekt hen aan, dat is het gevaar!

Chatten met vreemden

Als je gaat chatten, dan kun je zomaar nieuwe mensen leren kennen. Eigenlijk ga je eerst chatten met vreemden en dat zouden later bekenden van je kunnen worden. Maar wanneer je gaat chatten, weet je niet wie er aan de andere kant van het scherm zit, en of diegene ook is wie hij zegt te zijn. Daar moet je dan ook goed mee opletten bij het chatten met vreemden.

Chatsessie

Als je in een chatsessie zit met vreemden, wat bespreek je dan met elkaar en wat bespreek je juist niet? Je kunt het vaak beter over algemene dingen hebben zoals het nieuws of hobby’s. Geef geen persoonlijke informatie en zeker geen e-mailadres, telefoonnummer of adres.

Aandachtspunten chatten

Als je gaat chatten, dan kun je dat voor de lol doen, maar je kunt ook een doel hebben. Je wil nieuwe mensen leren kennen, vriendschappen opbouwen, iemand zoeken voor een relatie, of een maatje om uitstapjes te maken. Maar in het begin is het toch chatten met vreemden. Wat kun je allemaal bespreken met elkaar?

 • Je kunt elkaar persoonlijke vragen stellen. Geef voor jezelf duidelijk aan waar de grens ligt. Je hoeft niet meteen je adres e.d. te geven. Er kan ook gesproken worden over hobby’s of onderwerpen die je interessant vindt.
 • Tijdens het chatten kunnen er vaak ook spelletjes gespeeld worden. Je kunt de ander dan uitnodigen en naderhand over het spel chatten.
 • Praat over het nieuws, bekijk wat de ander ergens van vindt. Ook hierdoor kun je elkaar beter leren kennen.

Tips chatten met vreemden

Chatten met vreemden is iets waarbij je goed op moet letten, met name wanneer kinderen gaan chatten met vreemde mensen. Kinderen hebben vaak niet in de gaten dat ze teveel informatie vrijgeven en denken dat het goed is als zij dat doen. Aan de andere kant van het scherm kan iemand zitten die tegen een kind zegt dat hij alles mag geven, dat de ouders het goed vinden.

 • Sommige kinderen denken dat het waar is en geven dan bijvoorbeeld een adres door. Dit kun je niet altijd voorkomen, maar bereid je kinderen goed voor en blijf er bij wanneer de kinderen op internet zijn. Daarnaast kun je bepaalde sites blokkeren en gegevens op slaan, zodat je kunt zien wat je kinderen online doen. Hierdoor kun je je kinderen ook op afstand in de gaten houden. Leg kinderen ook uit wat de gevolgen kunnen zijn als ze teveel gegevens aan anderen geven, maak ze niet bang, maar leg duidelijk uit wat er kan gebeuren en dat dat erg vervelend is.
 • Blijf jezelf tijdens het chatten met vreemden. Ga geen dingen doen die je anders ook niet zou doen. Je hoeft anderen geen verantwoording af te leggen. Je wil misschien chatten voor de gezelligheid, geef dan duidelijk je grenzen aan en anders blokkeer je de mensen. Jij bepaalt zelf wat er gebeurt, wat er wel en niet besproken wordt.
 • Geef geen persoonlijke informatie. Je kunt tegenwoordig niet voorzichtig genoeg zijn. Als ze je woonplaats, voornaam en achternaam weten kunnen ze al veel over je te weten komen. Daarom kun je beter een nickname gebruiken. Gebruik dan ook niet je eigen geboortedatum maar een andere, zodat niet te herleiden is hoe oud je bent.
 • Als je met elkaar af wil spreken, spreek dan af op een openbare en drukke plaats, zodat je niet alleen bent. Of neem iemand mee, zodat je altijd op iemand terug kunt vallen wanneer het anders uitpakt dan je had gedacht. 
 • Als je na een poosje chatten de boel niet vertrouwt, blokkeer hem of haar meteen. Er wordt namelijk vaak eerst vertrouwen gewekt voordat de ware aard tevoorschijn komt. Je bent geen uitleg verschuldigd, vertrouw in dat geval op je gevoel en kies voor veiligheid.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 6770x
Toegevoegd: 30-11-2015 06:57
Gewijzigd: 30-11-2015 16:29

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3526 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!