internetsnelheid router

Internetspeed in huis verhogen

internetsnelheid routerEr is niets vervelender dan traag internet. Zelfs helemaal geen internet is nog beter. Traag internet is namelijk ontzettend frustrerend. Het laden van je pagina’s duurt een eeuwigheid, en vergeet het maar als je een filmpje wilt kijken op YouTube of wanneer je iets wilt downloaden. Ook het streamen van een film op websites als Netflix wordt één lange lijdensweg. Gelukkig kun je zelf iets doen aan je trage internet speed in huis.

Internet speed verbeteren met de wifi-router

De makkelijkste en meest effectieve manier om je internetsnelheid te verhogen, is om kritisch naar je wifi-router te kijken. er is heel veel snelheidswinst te behalen, wanneer je je wifi-router op de juiste manier gebruikt. Er zijn twee belangrijke factoren voor het verbeteren van je internetsnelheid via je wifi-router: het soort router dat je gebruikt en de plek waar je de router neerzet of ophangt.

Soorten wifi-routers

Er zijn verschillende frequenties waarop een draadloze wifi-router kan werken, namelijk op 2,4 GHz en op 5 GHz. Op welke frequentie je router werkt, ligt aan het soort router. Sommige routers werken op beide frequenties. De frequentie die het drukst bezet is door andere internetgebruikers rondom je woning, zal het traagste internet opleveren. Je kunt dus het beste een router aanschaffen die op de minst drukke frequentie (of op allebei) kan functioneren. Let er dan echter wel op dat alle apparatuur waarmee je gebruik wilt gaan maken van wifi kan werken op de frequentie van je keuze. Oudere apparatuur werkt bijvoorbeeld nog niet op 5 GHz. Wat zijn nu de voor- en nadelen van verschillende frequenties?

Routers met 2,4 GHz

2,4 GHz is de minder moderne frequentie van de twee. Dit hoeft geen nadelen met zich mee te brengen. Het fijne van een frequentie van 2,4 GHz is bijvoorbeeld dat het vrijwel alle apparaten ondersteund. Ook je oudere apparatuur heeft dus toegang tot deze frequentie. Je weet bij het aanschaffen van een router met 2,4 GHz dus zeker dat al je apparaten gewoon toegang zullen krijgen tot je internetverbinding.

2,4 GHz heeft daarnaast een groot bereik en gaat gemakkelijk door muren heen. Een nadeel van deze frequentie is dat er een minder hoge maximale snelheid bereikt kan worden. Als je dus op zoek bent naar zeer snel internet, is een 5 GHz router een betere optie. Een router met 2,4 GHz heeft daarnaast vaker last van storing van andere apparaten.

Routers met 5 GHz

Deze routers zijn moderner en een stuk sneller. Omdat minder gebruikers een router met 5 GHz hebben, zal er minder storing van andere apparaten zijn op deze frequentie. Daarnaast ligt de maximale snelheid aanzienlijk hoger dan bij een router met 2,4 GHz. Als je veel streamt en downloadt, is een router met 5 GHz een betere optie. Nadelig aan deze frequentie is dat het niet door alle apparaten wordt ondersteund. Je moet dus goed uitzoeken waar je internetverbinding op wilt en of de betreffende apparaten 5 GHz ondersteunen. Vooral wanneer je gebruik maakt van oudere apparatuur kan dit een probleem vormen. Daarnaast gaat 5 GHz minder goed door muren dan 2,4 GHz, wat de verbinding kan verslechteren.

De grootte van je huis speelt dus ook een belangrijke rol in het kiezen voor een router. Als je een klein huis hebt, kun je het beste kiezen voor 5 GHz omdat je daar de beste verbinding mee hebt. In een groter huis is 2,4 GHz een beter idee, omdat de internetsnelheid in alle vertrekken van het huis beter zal zijn dan met een 5 GHz router.

Het juiste wifi-kanaal kiezen

Bij het installeren van een router is het kiezen van een wifi-kanaal belangrijk. Het internetsignaal kan namelijk via een aantal verschillende kanalen verzonden worden door de router. Het zal vaak voorkomen dat het ene kanaal drukker is dan het andere, bijvoorbeeld omdat je buren al van een bepaald kanaal gebruik maken. Het kan je internetsnelheid en signaalsterkte verbeteren om een minder druk kanaal te kiezen. Bij een 2,4 GHz heb je de keuze uit kanalen 1 t/m 13. Een 5 GHz werkt op kanalen 36, 40, 44 en 48.

Op Providernet vind je de beste aanbiedingen voor internet, TV en bellen thuis.

De plaats van je router

De plek van je router is van groot belang bij het verbeteren van de internet speed. Wanneer je router en modem in één zitten, is het bijvoorbeeld belangrijk dat je de router niet te ver van de contactdoos plaatst. Het signaal van de telefoonlijn of kabel wordt namelijk steeds minder sterk. Dit kan leiden tot een instabiele verbinding.

Plaats je modem daarnaast gunstig ten opzichte van de apparaten waarop je internet wilt. Zet de router zo dicht mogelijk bij de apparaten waarop je internet wilt. Heb je alleen mobiele apparatuur, plaats je router dan in de kamer waar je het vaakst gebruik maakt van internet. Wanneer je op de begane grond en op de 2e verdieping van je huis gebruik maakt van internet, is het bijvoorbeeld het handigst om de router op de 1e verdieping te plaatsen. Plaats de router op 1 tot 2 meter hoogte op een vrije plek, of bevestig de router op deze hoogte aan de muur. De meeste routers zijn speciaal geschikt om op te hangen.

Wanneer je de router volgens de instructies hebt opgehangen, maar het internet is nog steeds traag, dan zal je een beetje moeten gaan zoek naar de juiste plek. Verplaats de router telkens een stukje en test dan de verbinding weer uit. Zorg ook dat je de router niet naast apparaten plaatst die ook signalen uitzenden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de magnetron of een babyfoon.

Reset je router

Wanneer je op internet je internetsnelheid test, kan het zijn dat de snelheid als laag wordt bestempeld. Een optie is dan om je router te resetten. Het is een zeer gemakkelijke om te doen en het resetten lost vaak al een heleboel problemen op.

De meeste routers hebben een resetknop die je kan indrukken. Dit moet vaak met een pen of een ander dun voorwerp. Houd de knop enkele seconden ingedrukt en laat de router resetten. Heb je geen resetknop op je router dan kun je ook simpelweg de stekker uit het stopcontact trekken. Laat de stekker minstens tien seconden uit het stopcontact en start de router vervolgens opnieuw op. Weet je niet zeker hoe je je router moet resetten? Kijk dan even in je gebruiksaanwijzing.

Start je computer opnieuw op

Het kan zijn dat de traagheid niet door de internetverbinding komt, maar door je computer. Een computer blijft vaak op de achtergrond allerlei programma’s draaien zonder dat je dit zelf door hebt. Hierdoor wordt de computer steeds trager. Start je computer dus eens helemaal opnieuw op zodat alle programma’s zich sluiten. Vaak verbetert dit de snelheid van je pc én je internet aanzienlijk.

Houd je browser up to date

Een verouderde browser is ook vaak een oorzaak van traag internet. Controleer regelmatig of je wel gebruik maakt van de nieuwste versie van je browser. Zo niet, installeer dan de nieuwste updates om de snelheid van je browser te optimaliseren. Bij het downloaden van programma’s of spelletjes wordt daarnaast vaak gevraagd of je extra programma’s zoals een zoekbalk in je browser wilt installeren. Deze programma’s zorgen vaak voor vertraagde internetsnelheid. Lees dus altijd goed wat je installeert en deinstalleer eventuele onnodige toevoegingen aan je browser.

Gebruik goede bekabeling

Tot slot is je bekabeling van belang bij een snelle internetverbinding. Zorg sowieso dat je kabels van goede kwaliteit gebruikt en vervang oude en versleten kabels om de snelheid van je internet te verbeteren. Let er daarnaast op dat je de juiste kabels gebruikt. Er zijn verschillende kabels voor verschillende soorten internet speed. Zorg dus dat je een kabel aanschaft die jouw snelheid ondersteunt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 9304x
Toegevoegd: 01-02-2016 22:26
Gewijzigd: 29-02-2016 23:37

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3729 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!