Dongel

Een optimaal wifisignaal is een eerste levensbehoefte

DongelZou er nog iemand in Nederland zijn die niet (!) weet dat wifi de verzamelnaam is voor draadloze netwerken? Wifi is inmiddels synoniem voor draadloos internet én is een van de meest gebruikte woorden van ons land. Je kunt een wifi netwerk vergelijken met een bedraad computernetwerk maar dan zonder hinderlijke netwerkkabels. In dit artikel wordt ingegaan op multiroom wifi, wifi dongles, wifi repeaters en wifi routers. Interessante materie dus voor optimalisering van jouw wifi.

Multiroom wifi

Iedereen kent, heeft en gebruikt wifi, het is zo onderhand een eerste levensbehoefte geworden. Qua techniek is het niet eens zo heel erg ingewikkeld: via radiogolven worden digitale gegevens verzonden en ontvangen. In tegenstelling tot de term wifi weten echter veel mensen nog niet precies wat multiroom wifi is. Welnu: dit is in feite niets meer dan een dekkend wifi netwerk op de ideale wijze verdeeld over je huis. Gebruikelijk is bij gewone wifi dat er op een plek in je huis een router staat. Die router wordt geacht het complete huis van een stabiele en snelle verbinding te voorzien. Multiroom wifi is een netwerkvorm die de verbinding in je huis verdeelt door verschillende wifipunten te gebruiken en die vervolgens draadloos met elkaar te verbinden. Wie de wifipunten verdeelt over de woning, heeft geen dode (wifi)hoeken meer in huis. In feite wordt zo de router ontlast door het creëren van wifipunten op de verschillende verdiepingen.

Geen storing

Doorgaans wordt het signaal van de router die ook de bovenverdieping moet bedienen gestoord door materialen zoals beton. Resultaat is dat je vaak beneden wél maar een verdieping hoger - laat staan op zolder - geen goede verbinding meer hebt. Bij multiroom werkt dat anders. De wifipunten in je woning zenden ook een signaal uit en vormen zo samen een groot netwerk door heel het huis. In elke ruimte zijn wifipunten te plaatsen, vandaar ook de naam multiroom. In het Nederlands zou het kunnen vertalen als meerkamer wifi. Lastig is het allemaal niet. Op de router sluit je het eerste wifipunt aan en de rest van de wifipunten verbind je vervolgens met het eerste punt. Zo is er volledige dekking in huis. Het grote verschil tussen de methode multiroom en een versterker of repeater is dat het multiroom systeem beschikt over verschillende radiomodules, waarvan er een altijd wordt vrijgehouden voor de communicatie met het zogenoemde basisstation. Via een aparte chip lopen de verbindingen met je smartphone, laptop of tablet. Multiroom is ondanks de spreiding over meerdere ruimtes één netwerk en opnieuw verbinding leggen is dan ook niet nodig. Multiroom wordt beschouwd als de nieuwe standaard. Niet in de laatste plaats vanwege het groeiende gebruik van laptops, smartphones en tablets.

Dongles

En wat doe je dan met wifi dongles? Met dongles maak je van de digitale ontvanger een interactieve ontvanger. Dergelijke dongles zijn zeer gebruiksvriendelijk. Met het kleine apparaat maak je verbinding met internet mogelijk en zorg je voor verbinding op je computer of laptop. Het is alleen een kwestie van het aansluiten van de dongle op de computer of laptop en je kunt aan de slag. Deze dongles zijn dus geen wifi repeaters. Hoewel beide apparaten hetzelfde doel nastreven, biedt een dongle meer flexibiliteit dan een repeater. De dongle zorgt voor extra bereik bovenop het bereik van de router en daardoor kan op verschillende plaatse internet gebruikt worden. De ontvanger in de dongle maakt dat er rechtstreeks gebruikgemaakt wordt van het signaal van de router. Dongles bieden voordelen in de vorm van de gebruiksvriendelijkheid zeker als het gaat om interactieve televisie en bovendien worden dongles vaak gratis meegeleverd. Minder sterke punten? Een repeater vergroot het internetbereik beter en voor een dongle moet je wel beschikken over een USB ingang op de computer of laptop. Wie flexibel wil werken kan uitstekend uit de voeten met een dongle.


Wifi repeaters

Wat een wifi repeater precies doet? Een repeater versterkt het signaal van de router. De repeater hoeft slechts van stroom voorzien te worden en je kunt aan de slag. De repeater vangt het routersignaal op en zendt dit signaal door. Resultaat is een sterker wifi signaal. Wifi repeaters zijn draadloos en dienen te worden geconfigureerd, de SSID en de gegevens om in te loggen staan (bijna altijd) op het apparaat zelf. De repeater zendt, nadat het in het stopcontact gestoken is, de eigen netwerknaam uit. Hier kan verbinding mee gemaakt worden door naar draadloze netwerken te zoeken. Eenmaal verbonden met de computer van de repeater is het nog een kwestie van het IP-adres ingeven dat hoort bij de repeater. Ingelogd? Kies dan via het menu de gewenste functie. Aan de hand van de gegevens van je netwerk weet de repeater wat de bron is en wat hij door moet zenden. Door aanpassing van de netwerknaam van de repeater zelf kan een tweede netwerk gecreëerd worden. Apparaten die normaliter buiten het bereik van de router vallen, kun je hiermee verbinden. Staat je router beneden, dan is het goed de repeater op de eerste etage te plaatsen. De meest ideale plek ligt in het midden van de router en de plek van het apparaat waarop je het signaal wilt ontvangen. Voor de duidelijkheid: een repeater wordt ook wel range extender of versterker genoemd.

Wifi routers

De wifi router vangt het signaal van de bedrade internetverbinding op van het modem en maakt daar een draadloos signaal van. Poortwachter van de draadloze verbinding, zo wordt de router dan ook wel eens (terecht) genoemd. In het kader van het onderwerp van dit artikel – het bereiken van een optimaal wifi signaal omdat we wifi nu eenmaal iedere dag nodig hebben - is het goed te beseffen dat wifi routers snel verouderen en dus snel toe zijn aan een upgrade of vervanging. Wie het goed wil doen, neemt om de twee jaar een nieuwe router om zo mee te liften met de steeds beter wordende wifi technologie. De ideale router in jouw situatie? Dat is sterk afhankelijk van de mate van gebruik van de wifi verbinding. Wie veel films streamt op verschillende apparaten of games speelt, is met een tri-band router beter af. De dual variant past bij iemand die internet niet heel veel gebruikt en die internet hoofdzakelijk gebruikt voor bijvoorbeeld Facebook en het sturen en ontvangen van mails. Wifi routers beschikken vaak als eerste apparaten over de nieuwste technologie. Vandaar dus dat upgrading of vervanging een belangrijk issue is voor wie steeds berekend wil zijn op de toekomst. Ook dus als je verzekerd wilt zijn van een zo optimaal mogelijk signaal.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: DutchDo
Aantal keer gelezen: 2417x
Toegevoegd: 30-04-2018 17:11
Gewijzigd: 03-05-2018 23:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!