Chinees eten

Chinees eten: de beste eettips

Chinees etenChinees eten is ingeburgerd in de Nederlandse cultuur. Het eten van Chinese gerechten heeft zich op eigen wijze ontwikkeld. In dit artikel gaan we in op het Chinese eten door te kijken naar alle facetten. Zo bespreken we de herkomst, Chinese restaurants, delicatessen en meer. Hierdoor krijg je een goed beeld van de mogelijkheden om Chinees te eten in Nederland, samen met een totaalplaatje van cultureel en erfgoed.

Herkomst van het eten

Toen de eerste Chinese immigranten naar Nederland kwamen, namen zij hun eetcultuur vanzelfsprekend mee. De Chinezen zijn goede handelaren en zijn gaan inspelen op de lokale wensen van de bevolking. Dit is dan ook de reden dat je in ieder land een ander soort Chinees eten vindt. De Nederlandse variant bestaat uit een combinatie tussen Indonesisch en Chinees eten. Door de grote hoeveelheid Indonesische immigranten was het voor de Chinezen makkelijk om hierop in te spelen.

De gerechten die ontstonden zijn een combinatie van Chinese en Indonesische gerechten. Vaak zijn de gerechten Indonesisch, maar op een Nederlands-Chinese manier klaargemaakt. De bekende gerechten zijn onder andere babipangang, foe yong hai en koe low yuk.

Chinees eten: wat is nu écht Chinees?

Wanneer je in Nederland naar een Chinees-Indonesisch restaurant gaat kan je uit tientallen en misschien zelfs wel honderd gerechten kiezen. Wat moet je bestellen als je een keer iets nieuws wilt proberen? De standaard gerechten zijn vaak bij menig Nederlander bekend. Echter is het leuk om een keer wat anders te bestellen. Vraag bijvoorbeeld eens naar de specialiteiten, of kies voor een lekkere eend of dumplings.

Mocht je interesse hebben kun je altijd vragen aan het personeel of zij een traditioneel Chinees gerecht klaar kunnen maken. Vaak hebben zij de ingrediënten in huis om ook een authentieke maaltijd te bereiden, wat leuk is om eens te proberen.

Diner mogelijkheden

De gerechten zijn sterk afhankelijk van het restaurant waar je naartoe gaat: ieder heeft zijn eigen specialiteit. Zo heb je bijvoorbeeld restaurants die zich focussen op het bereiden van heerlijke loempia’s, terwijl het andere restaurant focust op de Peking eend. Vaak wordt bij de specialiteiten aangegeven waar men zich in specialiseert. Dit kan je eventueel navragen bij het personeel van het restaurant.

Afhankelijk van waar je gaat eten heb je ook het soort eten wat je kan bestellen. Chinees eten komt in een hoop verschillende vormen. Steeds meer restaurants nemen verschillende formules aan, om zo alle klanten goed te kunnen bedienen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een Chinees-Indisch wok restaurant. Dit restaurant stelt de bezoekers in staat om zowel van de kaart te eten als te geniet van het lopend buffet. Tegen een vaste prijs kunnen gasten gebruik maken van het buffet en tevens eten laten bakken of wokken. Dit dien je te doen door een bord te pakken en verschillende vlees, vis en groenten te kiezen. De kok zal er vervolgens een overheerlijke maaltijd van maken met een lekkere saus.

Chinees eten afhalen of bezorgen

Het afhalen van Chinees eten gebeurt in grote getallen. Het is grappig om te zien dat er meer mensen afhalen dan eten bij de Chinees. Dit komt mede door de oorsprong van het afhalen. Waar vroeger alleen maar de cafetaria beschikbaar was voor het halen van een snelle hap, kwam het Chinees-Indisch restaurant in het vizier. Zij boden tegen een relatief scherpe prijs goed eten aan, welke van andere kwaliteit was dan de cafetaria. Het resultaat: een fenomeen dat genesteld zit in de Nederlandse cultuur. Alleen het luikje waardoor het eten wordt gegeven aan het personeel aan de balie blijft een mysterie.

Naast de afhaal mogelijkheid bieden ook steeds meer restaurants bezorgen aan. Dit geschiedt per auto of scooter en neemt een kleine kostenpost met zich mee van een paar euro. Voordat je naar de Chinees gaat is het handig om te kijken of deze ook een bezorg optie heeft, dit kan je namelijk een hoop moeite besparen. Vooral op drukke dagen zoals zondag kan het bij het afhalen al gauw een uur duren.


Strategisch Chinees eten afhalen

Op de drukkere dagen is het bij de Chinees afhalen chaotisch. Er zijn veel mensen en iedereen heeft zijn bestelling al geplaatst en vaak al betaald. Vervolgens wordt er een bestelling omgeroepen, welke niet op naam staat. Het is dan lastig om goed te kunnen horen of het om jouw bestelling gaat, of die van iemand anders. Mocht je besluiten om op drukke dagen naar het Chinees restaurant te gaan dan is het aan te raden om van tevoren te bellen. Zo weet je meteen of het druk is en kan je informeren hoe laat je ongeveer in het restaurant moet zijn. Hierdoor win je tijd en heb je minder last van de chaotische sleur. De meeste restaurants roepen tevens om dat het gaat om de telefoonbestelling van “Pietje”. Hierdoor heb je minder kans dat je met de verkeerde bestelling naar huis gaat.

Chinees eten met korting

Chinese restaurants werken vaak met korting concepten. Zo kan je per bezoek punten opsparen om vervolgens met korting in het restaurant te dineren. Mocht je vaak naar dezelfde Chinees gaan dan kan je hier gebruik van maken. Diverse restaurants geven ook een gratis maaltijd weg wanneer één persoon van de tafel jarig is. Voor deze actie is het wel verstandig om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen ter verificatie. Dit dient namelijk in de meeste gevallen bevestigd te worden.

Andere vormen van Chinese restaurants

Naast de bovengenoemde mogelijkheden zijn er ook Chinese restaurants die het anders aanpakken. Een nieuw fenomeen is bijvoorbeeld het wereld restaurant. Dit is te vergelijken met een tapas restaurant, waar je van alle soorten hapjes kan bestellen. Uit diverse landen worden hapjes gemaakt, variërend van Zuid-Amerika, Italiaans tot Chinees. Hierdoor kan je bij een avond in dit restaurant van tientallen soorten keukens genieten. Deze opzet wordt tevens ook gebruikt bij wereld restaurants met een buffet. Dezelfde soort gerechten worden bereid, alleen dien je in dat geval zelf langs het buffet te lopen om de gerechten uit te kiezen.

Door de komst van de Japanse keuken, vooral gericht op sushi, zijn er ook meer Chinese restaurants die hun formule aanpassen. Nu bieden ze naast het standaard assortiment ook sushi-hapjes aan. Deze strategie gaat bij sommige restaurants zo ver dat ze het hele concept hebben omgegooid. Dit resulteerde in Chinese sushi restaurants zoals Sumo en Shabu Shabu.

Chinese invloeden in Europa

Het is opmerkelijk te zien dat de Chinezen zich overal in Europa en andere delen van de wereld hebben verspreid. Op ieder continent en in ieder land passen zij zich aan. Dit doen zij door te kijken naar de wensen van de klanten, gepaard met de culturele achtergronden. Hierdoor zie je dat ook alle Chinese restaurants wereldwijd andere gerechten aanbieden. Dit is in groot contrast met andere soorten restaurants, zoals bijvoorbeeld Italiaans. Deze blijven zich vaak vasthouden aan de tradities van het Italiaanse eten. Het aanpassen van de lokale eetgewoonte heeft zich bewezen als een succes. Het resultaat hiervan is te zien aan het groot aantal Chinese restaurants in talloze landen en continenten.

Chinees eten: een delicatessen

De meeste Nederlanders kijken naar Chinees eten als ongezond en vettig met veel vlees en vis. Kijkend naar het echte Chinese eten is dit verre van waar. In China wordt vaak zo min mogelijk gebruik gemaakt van olie en sauzen, maar worden kruiden als tweede hoofdingrediënt gezien (na het vlees of de groenten). Daarnaast wordt het eten vaak gestoomd in plaats van gebakken, wat ook een stuk gezonder is.

Wat wél klopt is het feit dat Chinees eten in het Chinees-Indisch restaurant aan de ongezonde kant zit. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van wat je zelf bestelt. Zo kan het eten van een groenten gerecht gepaard met een loempia minder kwaad dan een bak babipangang met bami.

Waar kan ik authentiek Chinees eten?

Naast de bekende Chinees-Indonesische restaurants zijn er ook authentieke Chinese restaurants. Deze zijn voornamelijk te vinden in de randstad, waar de hoogste concentratie Aziaten zich bevindt. In steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam vind je een hoop Chinese restaurant.

De gerechten wijken sterk af van de Nederlandse Chinees. Hier kun je namelijk dim sum eten, wat bestaat uit kleine hapjes vergelijkbaar met tapas. Deze kunnen gefrituurd of gestoomd zijn. Daarnaast worden er gerechten aangeboden zoals de Peking eend, welke wordt geserveerd met pannenkoekjes en groenten. Het is ook mogelijk om hot pot te eten. Een pan met bouillon verschijnt dan op tafel, waar het mogelijk is om zelf eten klaar te maken. Dit is een leuke en sociale aangelegenheid en zorgt voor een extra (interactieve) dimensie tijdens het tafelen.

Bekende Chinese restaurants zijn de Blauwe Olifant in Rotterdam en Full Moon in het centrum van Den Haag. In de Chinese wijken van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam vind je tevens een groot aantal aan authentieke Chinese restaurants. De Chinees-Indische restaurants vind je in groot contrast in bijna ieder dorp of stad in Nederland.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: tdenakker
Aantal keer gelezen: 3302x
Toegevoegd: 02-01-2017 18:40
Gewijzigd: 21-04-2017 10:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!