Van oorsprong is de Italiaanse keuken op Romeinse en Griekse kooktradities gebaseerd. Echter, toen de Germanen Italië binnenvielen werden nieuwe smaken aan de Italiaanse keuken toegevoegd. Naast de Germanen beïnvloede Marco Polo de Italiaanse gerechten, doordat hij specerijen introduceerde die hij in het verre oosten had leren kennen.
Ook Amerika droeg zijn steentje bij aan de verdere verandering van de Italiaanse keuken, door appels en tomaten naar Italië te exporteren. Wat bleek? Tomaten konden perfect groeien in het Italiaanse klimaat, waardoor het een belangrijke groente in veel gerechten werd. De Italiaanse keuken is dus eigenlijk een mengelmoes van diverse keukens, maar dat maakt natuurlijk niks uit! De gerechten zijn immers heerlijk en niet voor niets zo populair.
Hoewel pizza’s een van de meest populairste Italiaanse maaltijden zijn, heeft de Italiaanse keuken nog veel meer te bieden. We bespreken daarom een aantal gerechten die het uitproberen meer dan waard zijn.
Risotto is een plakkerige rijst waaraan je groente en vlees kunt toevoegen. Het gerecht is zeer geschikt om mee te variëren. Denk bijvoorbeeld aan risotto met paddenstoelen, of risotto met kip en rucola. Combineer risotto met een frisse salade en je hebt een heerlijke maaltijd.
Gnocchi is een van de minder bekende gerechten in Nederland, maar in Italië is dat wel anders! Gnocchi ziet eruit als krieltjes, maar officieel is het een pastasoort. Op zichzelf is Gnocchi niet echt smaakvol, maar met een heerlijke tomatensaus, pesto of champignonsaus is het smullen geblazen.
Dit is verreweg het meest populaire Italiaanse toetje. Het is een combinatie van lange vingers, mascarpone, chocolade, eieren, koffie, slagroom en cacao. Het gerecht valt zwaar op de maag, dus is het belangrijk om wanneer je Italiaans gaat eten een gaatje over te houden voor het toetje.
Lasagne is een van de oudste gerechten uit de Italiaanse keuken en bovendien zeer eenvoudig om te bereiden. Net zoals bij risotto en Gnocchi kun je met lasagne alle kanten op. Denk bijvoorbeeld aan lasagne met pesto of bolognese.
Het grote voordeel van de Italiaanse keuken, is dat je met de meeste gerechten goed kunt variëren. Bovendien is Italiaans eten doorgaans makkelijk te bereiden. Echter, met name bij het maken van pasta is het handig om een aantal hulpmiddelen in huis te halen. Een voorbeeld is een pastamachine waarmee je een handomdraai heerlijk verse pasta maakt. Je zult proeven dat het veel lekkerder smaakt dan de kant-en-klare pasta die je in de supermarkt kunt kopen.
Een belangrijk onderdeel van het bereiden van Italiaans eten, is dat je de juiste verhoudingen van de ingrediënten gebruikt. Anders wordt het al snel een smakeloze bedoeling. De basis van veel Italiaanse gerechten is namelijk smakeloze pasta en risottorijst. Juist de toevoeging van vlees, groente en kruiden zorgen ervoor dat het gerecht lekker wordt.
Wil je echt goed Italiaans leren koken? Dan is het aan te raden om een Italiaanse kookworkshop te volgen. Bij de meeste kookworkshop worden de gerechten die we zojuist hebben besproken bereid. Bovendien krijg je de recepten bij de meeste kookstudio’s na afloop gemaild, zodat je thuis precies weet hoe je een heerlijk Italiaans diner op tafel zet.
Een kookworkshop is niet alleen heel leuk om te volgen, het versterkt ook de band tussen de deelnemers. Hoe leuk is het immers om met een vriend, vriendin of familielid samen een lekkere maaltijd op tafel te zetten en daar met ze allen van te genieten?
Italianen ontbijten heel bescheiden. Meestal is het een klein broodje met een kop koffie. Dit komt waarschijnlijk omdat je bij een Italiaans diner veel gangen hebt, waardoor je maag na het avondeten goed gevuld is. In de Italiaanse keuken worden de volgende gangen geserveerd:
Net zoals bij Griekse restaurants, begin je een Italiaans diner met een klein alcoholistisch drankje.
Vervolgens krijg je een klein gerecht, warm of koud. Denk aan zongedroogde tomaten en olijven of gegrilde groenten in olijfolie.
Na de antipasto volgt een kleine warme gang, denk bijvoorbeeld aan een bordje spaghetti.
Secondo is de hoofdmaaltijd, vaak is er een keuze uit vlees of vismaaltijden. Het hoofdgerecht is minder uitgebreid dan dat we in Nederland zijn gewend. Logisch, aangezien je bij een Italiaans diner anders geen ruimte meer over zou houden voor de andere gangen.
Contorno is geen echte gang, maar een bijgerecht dat je bij de hoofdmaaltijd krijgt. Meestal is dit een klein schaaltje met salade.
Dit is een kaasplankje waarbij fruit geserveerd wordt.
Dit is het toetje, denk aan Cantuccini (harde Italiaanse koekjes) of aan tiramisu. Vaak wordt er bij het toetje thee of koffie geserveerd.
Dit is een klein glaasje alcoholistische drank, waarmee het diner wordt afgesloten.
Met name cappuccino is erg populair in Italië. Maar wist je dat de naam van de koffie terug te linken is aan Oostenrijk? Daar spreekt men over Melange, een mengsel van koffie met warme melk. In Italië wordt de melk echter opgeschuimd. De combinatie van melk en koffie kent ook weer diverse varianten. Dat heeft met name te maken met de verhouding tussen de koffie en de melk. Maar over het algemeen wordt er in Italiaanse restaurants een standaard hoeveelheid melk en koffie gebruikt.
Zoals eerder gezegd ontbijten de Italianen heel bescheiden. Meestal een broodje met een kop koffie. Maar wat voor broodjes zijn dat? Meestal een croissant of een broiche. Beiden zijn zoete, zachte en luchtige broodjes. Ga je in Italië op vakantie en houd je van een stevig ontbijt? Doe dan altijd navraag naar het aanbod bij je accommodatie. Sommige campings en hotels houden namelijk geen rekening met de wensen van buitenlandse gasten, waardoor het zomaar kan zijn dat je met een halfvolle maag je dag begint.
In tegenstelling tot het ontbijt, nemen Italianen uitgebreid de tijd om te lunchen. Dat doen ze meestal buiten de deur (net zoals bij het ontbijt). Om de lange lunch te compenseren, werken Italianen doorgaans wat langer door. Dat is dan ook de reden waarom het diner meestal rond acht uur of nog later begint. De lunch bestaat uit stokbrood, salades, maar ook vis- en vleesgerechten. Op die manier kunnen de Italianen er tot het late diner er weer tegenaan.