Marokkaanse recepten, top tien
Ben je dol op Marokkaans eten? Dan hebben we nu een top tien Marokkaanse recepten voor je klaar staan. Probeer ze allemaal uit en dan heb jij een Marokkaanse recepten top tien die je kunt bereiden wanneer je maar wilt.
Marokkaanse keuken
Als je het nog niet weet "de Marokkaanse keuken is zo lekker en herkenbaar daar moet je een keer van geproefd hebben". Je hoort vaak dat de Marokkaanse keuken wordt vergeleken met de Arabische keuken, maar als je kennis hebt gemaakt met de Marokkaanse keuken weet je dat deze veel kruidiger is. Je weet als je Marokkaans gaat eten dat het normaal is dat je bijna altijd couscous bij de gerechten geserveerd krijgt. De couscous gerechten die je in de Marokkaanse keuken geserveerd krijgt worden vaak gevarieerd met lamsvlees of rundsvlees samen met groenten en kruiden. In Nederland zie je de meeste mensen die couscous eten dat vaak eten met een variant met vlees. Ook kun je wel zeggen dat de Marokkaanse koekjes heerlijk zijn, samen met Marokkaanse thee en zachte broodjes met de naam fekkas kun je dan na het eten heerlijk nagenieten.
Dat het Marokkaanse eten eenzijdig is kun je niet zeggen dit blijkt wel uit de vele en gevarieerde recepten die er te vinden zijn. De Marokkaanse keuken is wereldwijd zeer gewaardeerd door de variatie, de smaak en geur. Je kunt wel honderd recepten opnoemen die je een plaats in de top 10 zou gunnen, maar dit hang uiteraard af van je smaak. Iedereen kan een top tien voor zichzelf maken.
Kalkoen aan saté stokjes met sesamzaad
Een van de recepten die in Marokko veel wordt bereid is kalkoen aan saté stokjes met sesamzaad. Dit recept kun je combineren met een warme maaltijd. Om dit recept te kunnen bereiden heb je het volgende nodig: 1 citroen, oestersaus, een paar teentjes knoflook, 1 deel eigeel, kalkoen zout en peper, sesamzaad en satéstokjes.
Bereidingswijze:
- Om te beginnen pers je de citroen en vermeng je het sap met de fijngestampte knoflook.
- Als je hier dan wat zout, peper en komijnpoeder aan toevoegt heb je een heerlijke marinade.
- Als je de marinade saus klaar hebt kun je beginnen met het kalkoenvlees te marineren, dit moet je minstens twee uur laten inwerken, als het kan zelfs nog wat langer.
- In de tussentijd kun je het eigeel kloppen waar je later de gemarineerde kalkoen doorheen kunt halen.
- Heb je dit gedaan dan kun je beginnen met de reepjes kalkoen aan een saté stokje te rijgen. Als je de saté stokjes met de gemarineerde kalkoen door het sesamzaad haalt moet je er voor zorgen dat al het vlees is bedekt met sesamzaad.
- Als je zover bent kun je een pan pakken en de kalkoen spiesjes in zonnebloemolie lekker bruin bakken.
Mediterrane gamba’s
Als je in landen als Marokko komt zul je merken dat men veel vis eet, je kunt daarom eens mediterrane gamba’s proberen te maken. De ingrediënten die je nodig hebt om dit recept te maken zijn: zout, peper, paprikapoeder, olijfolie, gamba’s, tomaten, zoete paprika, een paar eetlepels harissa, water, citroensap en een paar uien.
Als je dit recept wilt gaan maken begin je als volgt:
- De uien moet je in ringen snijden, de gamba’s moet je wassen en pellen, de tomaten snij je in kleine stukjes en je haalt er het velletje af ook de paprika’s snijd je kort.
- Voordat je de gamba’s in olie gaat bakken moet je ze eerst marineren in een marinade van bloem, zout en peper.
- Je kunt de gamba’s het beste vijf minuten in hete olie bakken. Zijn de vijf minuten om dan kun je de rest van de ingrediënten erbij doen en laat dit dan vijftien minuten gaar stomen.
- Dit gerecht kun je serveren met, zoals alles in Marokko, couscous.
Tajine van kefta met ei
Een van de gerechten die erg populair is in Marokko is tajine van kefta met ei. In Marokko heb je honderden variaties van dit gerecht met groente, vlees, kip of vis. Natuurlijk hebben deze stoofschotels hun populariteit ook te danken aan het feit dat deze gerechten vrij gemakkelijk te maken zijn.
Wil je dit gerecht gaan bereiden voor vier personen dan heb je volgens dit recept nodig: gehakt van lamsvlees, van kip of van een koe, tomatenblokjes, ui, een paar eieren, knoflook, koriander, peterselie, kaneelpoeder, komijnzaad, gemberpoeder, paneermeel, water, plantaardige olie en zout en peper.
Bereidingswijze:
- Je begint met de koriander en de peterselie fijn te snijden. Dan doe je de helft van de koriander en de peterselie samen met de helft van de knoflook, het komijnzaad, de kaneelpoeder en gemberpoeder door het gehakt. Bij dit alles voeg je het ei en de paneermeel toe en vervolgens meng je alles goed door elkaar. Van het gehakt maak je kleine gehaktballetjes van twee centimeter.
- Heb je de olie verhit, dan kun je de gehaktballetjes lekker bruin bakken.
- Nu moet je de ui kort snijden en dan samen met de knoflook bij de gehaktballetjes doen.
- Laat dit een paar minuten zo staan en doe er dan de tomaten, 100 milliliter water, het komijnzaad, de kaneelpoeder, de koriander en de gemberpoeder bij. Nu kun je er nog naar smaak wat zout of peper aan toe voegen en het geheel 25 minuten zachtjes laten koken.
- De eieren die je over hebt maak je één voor één kort boven de saus leg dan een deksel op de pan tot de eieren gaar zijn.
- Als je dit gerecht wilt eten dan kun je dat serveren met wat brood en een salade.
Oliebollen met honing
Als de Marokkanen met de ramadan bezig zijn wordt er meestal meer aandacht aan het eten besteed. De maaltijden die dan geserveerd worden zijn meestal lekkerder en na de maaltijd krijg je dan meestal nog iets zoets geserveerd. Meestal krijg je tijdens de ramadan oliebollen met honing als zoet nagerecht aangeboden. Om oliebollen met honing te maken heb je dit recept nodig: 125 gr bloem, een paar eieren, boter, water, suiker, zout, oranjebloesemwater, honing en olie om te frituren.
Bereidingswijze:
- Het beslag dat je moet maken kun je op een gasfornuis maken.
- Om te beginnen doe je het water, de boter, de suiker en het zout in een pan en deze zet je op het vuur.
- Je moet de bloem blijven roeren. Als de bloem goed is gemengd blijf je roeren totdat het deeg niet meer aan de pan plakt, als dit zo is kun je het vuur uitdraaien.
- Nu kun je er een paar eieren aan toe voegen, doe dit wel één voor één en roer na elk ei het deeg tot het ei helemaal is opgenomen.
- Nu kun je olie op gaan warmen in een pan, laat de olie niet roken.
- Vervolgens neem je een lepel en hiermee schep je wat deeg uit de pan en je laat het deeg langzaam in de pan met olie glijden.
- Je kunt het beste een paar oliebolletjes tegelijkertijd bakken en daarna uit laten lekken.
- Ben je zover klaar dan kun je de oliebolletjes op een schaal of bord serveren.
- De honing kun je mengen met het oranjebloesemwater en over de oliebolletjes sprenkelen.
Tajine met vis
Een Marokkaans hoofdgerecht dat vaak geserveerd wordt is tajine met vis. Om dit hoofdgerecht naar dit recept te kunnen maken moet je twee soorten witvis (hele) hebben, een paar tomaten en een stuk of vier aardappelen. Om de marinade te maken die je bij dit gerecht kunt gebruiken heb je knoflook, koriander, peterselie, paprika, komijn, peper en wat water nodig. Dit recept kun je binnen ongeveer een uur maken en is bestemd voor vier personen.
Het belangrijkste wat je met dit recept moet doen is de vis schoonmaken.
- Je moet de vinnen en de staart van de vis knippen.
- Daarna moet je de zijkanten van de vis minstens drie keer insnijden.
- Heb je dit gedaan dan kun je beginnen met het wassen van de tomaten en het schillen van de aardappelen. Deze twee ingrediënten snijd je in schijfjes. Heb je dit gedaan dan kun je de bodem van de stoofschaal bedekken met de tomaten en de aardappelen.
- Nu kun je de vis in de marinade soppen en zorg ervoor dat daar waar de vis is ingekeept ook genoeg marinade zit. Nu kun je de vis op het laagje tomaten en aardappelen leggen.
- Ben je zover dan kun je op de vis nog een laagje tomaten met aardappelen leggen. Over dit alles giet je wat plantaardige olie en kun je het geheel laten stoven tot het lekker gaar is. Meestal wordt dit gerecht geserveerd met brood.
Couscous tfaya
Wat je in de Marokkaanse keuken vaak tegenkomt zijn een combinatie van zoet, zout en zuur. Ben je een liefhebber van de exotische keuken dan zal het Marokkaanse recept van het gerecht couscous tfaya zeker bij jou in de smaak vallen. Om dit recept te maken heb je wel wat meer tijd nodig, maar wat betreft de hoeveelheid werk valt het wel mee. Als je couscous tfaya hebt gemaakt kun je het serveren met amandelen als garnering.
Je hebt om dit recept te kunnen maken anderhalve kilo lamsvlees nodig, 1,2 kilo couscous, 1 kilo uien, 3 ons rozijnen, 1 ons boter, 4 lepels olie, een klein bosje koriander, 7 grote lepels suiker. 8 kleine lepeltjes kaneel, een beetje kurkuma, een beetje saffraan, wat zout en peper en amandelen.
Bereidingswijze
- Om te beginnen leg je de in stukken gesneden vlees onder in de couscous pan.
- Hier doe je de fijngesneden ui, de koriander, de saffraan, de kurkuma, het zout en de peper bij.
- Hier moet je zoveel water bij doen tot je ziet dat alles wat in de pan zit onder water staat, dan kun je het aan de kook brengen.
- De couscous kun je mengen met wat olie zout en water, dit doe je dan in het bovenste gedeelte van de couscous pan. Op deze manier zal de couscous gaar worden door de stoom van het vlees. Je kijkt dit een paar minuten af en dan doe je de couscous in een kom, doe hier wat water bij en roer de korrels dan los.
- Heb je dit gedaan dan doe je de couscous weer terug in de pan om het nog een keer te laten stomen, dit herhaal je een aantal keer, bij de laatste keer kun je om de couscous wat losser te krijgen wat olie toevoegen.
- Om de tfaya te kunnen maken moet je beginnen met de rozijnen vijf tot tien minuten te laten weken.
- Je moet de uien kort snijden en met wat water laten koken, als de uien koken kun je de rest van de ingrediënten toevoegen. Dit alles moet je ongeveer 30 minuten laten koken en karamelliseren.
- Nu ben je zover dat je de couscous samen met het vlees op een bord kunt serveren. Je moet de tfaya er nu op de juiste manier opdoen en garneren met amandelen.
Marokkaanse kip met olijven
Een van de heerlijke Marokkaanse gerechten die je kunt maken in de oven is Marokkaanse kip met olijven. Marokkaanse kip met olijven en citroen wordt meestal gestoofd samen met een tajine. Je hebt voor dit recept een hele kip nodig, 400 gram aardappelwedges, 1 citroen, een paar uien, wat knoflook, saffraanpoeder, olijven, koriander, peterselie, gemberpoeder, kaneelpoeder wat smen, olijfolie en peper en zout.
Bereidingswijze:
- Voordat je kunt beginnen moet je de oven op 200 graden voorverwarmen.
- Dan ga je de kip wassen en door midden snijden.
- Nu ga je de marinade maken door wat water in een kom te doen, dan voeg je er olijfolie, de koriander, de peterselie, de knoflook en dan de uien met de smen aan toe. Al deze ingrediënten roer je goed door elkaar.
- Met de gemaakte marinade marineer je eerst de kip en doet deze dan in een pan. Als het goed is heb je zoveel marinade gemaakt dat je nog wat over hebt, deze heb je later nog nodig. Je moet de kip goed laten aanfruiten, daarna kun je er wat water bij doen.
- Je moet de kip halfgaar laten worden op een klein pitje. Als de kip zover klaar is haal je deze van het vuur en smeer je de kip in met plantaardige boter.
- Nu leg je de kip samen met de aardappelwedges op een bakplaat en je plaatst deze in de oven, haal de kip pas uit de oven als deze goed bruin is.
Je kunt ondertussen als de kip aan het braden is de citroen gaan snijden en voeg deze dan samen met de olijven toe aan de pan met de overgebleven marinadesaus. Je kunt nu het beste de saus lekker laten sudderen tot je ziet dat de saus dik wordt. Als je de Marokkaanse kip gaat serveren dan kun je dat doen met aardappelwedges en olijven in een citroensausje.
Lamsvlees
In de Marokkaanse keuken wordt veel lamsvlees gebruikt, dit lamsvlees kun je op veel verschillende manieren bereiden. Voor een traditioneel Marokkaans recept voor twee personen heb je het volgende nodig. Als eerste heb je wat citroensap nodig, de schil van een citroen, deze moet je raspen, knoflook, wat karwijzaad, gemberpoeder, 100 gram rundvet, lamsbout, kurkuma, kruidnagel, olijfolie, wat zout en tijm.
- Je vermengt de tijm en de citroenschil en in een vijzel maak je het karwijzaad fijn. De lamsbout moet je eerst wassen dan droog en schoonmaken, schoonmaken doe je door het bot en het vet te verwijderen. Het lamsvlees wat je dan over hebt moet je in blokjes snijden.
- Nadat je de peterselie hebt gewassen kun je deze samen met de knoflook fijn hakken. Nu kun je alle ingrediënten bij elkaar voegen en goed mengen om er een heerlijke marinade van te maken. Als je het lamsvlees goed wilt marineren moet je het meer dan vier uur in de marinade laten staan.
- Nu kun je het rundvet in stukjes snijden en dan met de blokjes lamsvlees aan een spies steken, je moet dit wel om en om doen. Als je dit hebt gedaan kun je de spiesjes in de oven laten grillen op een temperatuur van 200 graden. Je moet de spiesjes wel regelmatig draaien en insmeren met de marinade, als je het goed hebt gedaan zullen de spiesjes na 15 minuten klaar zijn.
- Zijn de spiesjes goed gegrild dan kun je het lamsvlees van de spiesjes afhalen en de stukjes rundvet weggooien. Nu ga je een grote schaal voorverwarmen en daar de lamstukjes opleggen. Je kunt het lamsvlees garneren met de fijngemaakte tijm en citroenschil. Als je deze maaltijd hebt gemaakt kun je altijd een combinatie maken met bijvoorbeeld rijst, salade en brood.
Couscous bidaoui
Binnen de Marokkaanse keuken kun je couscous wel een van de vele basis ingrediënten noemen. Wil je een Marokkaans gerecht maken met veel groenten dan moet je eigenlijk couscous bidaoui maken. In dit gerecht worden zeven soorten groenten verwerkt. Wil je dit gerecht maken voor 4 personen dan moet je het volgende recept aanhouden.
De ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept zijn 700 gram witte kool, 5 uien, een paar pakken couscous, saffraan poeder, zwarte peper en zout, boter, runderlappen, aubergine, wat radijsjes, tomaten, wortelen, courgette, en verse koriander.
Bereidingswijze
- Je begint met het vlees schoon te maken door het te wassen en de vetranden te verwijderen, heb je dit gedaan dan kun je het vlees in stukken snijden. Nu kun je het vlees gaan koken in 3 liter water. In het water doe je de volgende ingrediënten, twee kort gesneden uien, wat witte kool in reepjes gesneden, wat boter, de saffraanpoeder, zout en peper. Dit alles moet je minstens anderhalf uur laten garen.
- Vervolgens ga je de wortelen schoonmaken samen met de radijsjes, de uien zou je nu ook al schoon kunnen maken. De uien moet je in 8 stukjes snijden, van de aubergine maak je blokjes en de Spaanse peper maak je fijn, ook de tomaten kun je in vier stukken snijden. Als je dit allemaal hebt gedaan kun je al deze verse groenten bij het vlees doen, goed roeren en een uurtje laten doorkoken.
- Nu kun je de courgette in plakjes gaan snijden en koken in een pan. Hier moet je dan wat bouillon bij doen die je haalt uit de pan met het vlees en de groenten. Laat dit alles lekker gaar worden op een laag pitje. Nu moet je nog de couscous maken, deze maak je met wat boter en vocht uit de pan waar het vlees en de groenten inzitten. Als de couscous klaar is kun je de couscous bidaoui op een grote schaal serveren. Je doet eerst de couscous op de schaal en in het midden van de schaal doe je het vlees met de groenten.
Kebab koutbane
Een van de meest bekendste Marokkaanse voorgerechten die je zou kunnen maken is wel kebab koutbane. Het recept wat hier wordt gebruikt maakt gebruik van kogelbiefstuk en is ongeveer voor vier personen. Voor dit recept heb je het volgende nodig: 300 gram kogelbiefstuk, fijngehakte ui, 1 courgette, olijfolie, peterselie, zout en peper, knoflookpoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en vier bamboestokjes van 20 centimeter.
- Je moet beginnen met de oven voor te verwarmen op 200 graden. Dan snijd je de kogelbiefstuk in 16 stukken, het rundvet dat overblijft moet je in twaalf stukken snijden.
- Nu ga je de marinade bereiden, je mengt de peterselie, de uien, de peper, het zout, de koriander, de knoflookpoeder, de komijnpoeder en de olijfolie goed door elkaar. Als je dit hebt gemaakt kun je alle blokjes vlees en het rundvet in de marinade doen en goed door elkaar mengen, laat het vlees meer dan 3 uur marineren.
- Je moet niet vergeten om de bamboestokjes in wat water te weken, dit voorkomt dat ze verbranden als je ze gaat roosteren. Maak de Marokkaanse kebab koutbane door om en om de vier blokjes biefstuk en de drie blokjes rundvet aan de bamboe stokjes te rijgen. Je moet er wel voor zorgen dat je begint en eindigt met een blokje biefstuk. Voordat je de spiesjes in de grill plaatst kun je er nog wat overgebleven Moorse marinade over gieten.
- Als je de spiesjes regelmatig omdraait zullen ze na ongeveer een kwartiertje klaar zijn. Je kunt de Marokkaanse kebab koutbane serveren met wat peterselie en een stukje tomaat.