sushi maken

Sushi maken: 5 lekkere sushihapjes!

sushi makenHoud je van sushi en wil je wel eens zelf thuis sushi maken? Dat kan natuurlijk! Houd er wel rekening mee dat het niet zomaar klaar is en dat het wel enige moeite vergt, maar het is zeker niet onmogelijk. In dit artikel leren we je hoe je sushirijst klaar moet maken en je vindt hier vijf lekkere sushi hapjes die je zelf thuis kunt maken!

Hoe maak je sushirijst klaar?

Het is misschien niet altijd even gemakkelijk om de sushirollen netjes op te rollen, maar het maken van de rijst vinden veel mensen toch wel het moeilijkst om te doen. Helaas is het ook niet zomaar gedaan en je moet er rekening mee houden dat je hier ongeveer wel twee uur tijd aan kwijt bent. Ook kun je voor de sushi geen gewone rijst gebruiken, maar je hebt echt speciale sushirijst nodig.

Ingrediënten

  • 500 gram sushirijst
  • 6 eetlepels rijstazijn
  • 4 theelepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • Water

Bereidingswijze

  1. Doe 500 gram rijst in een pan en giet hier 400 milliliter water bij.
  2. Was de rijst goed door het continu in beweging te houden en de korrels voorzichtig over elkaar heen te wrijven.
  3. Spoel het troebele water weg. Herhaal deze drie stappen totdat het afgespoelde water helemaal helder is.
  4. Spoel vervolgens het water weer weg en laat de rijst tien minuten zo staan om vocht op te nemen.
  5. Giet daarna 750 milliliter in de pan met rijst en breng dit met de deksel op de pan aan de kook.
  6. Laat de rijst twee minuten lang koken op hoog vuur en vervolgens vijf minuten op middelhoog vuur.
  7. Kook de rijst daarna nog acht minuten lang op laag vuur. Houd de tijden goed in de gaten en til de deksel tijdens het koken niet van de pan.
  8. Haal de rijst van het duur en haal de deksel van de pan.
  9. Leg een schone theedoek over de pan en doe de deksel er volgens weer op (de condens druppelt dan niet weer op de rijst).
  10. Laat de rijst vijftien minuten zo staan en bereid ondertussen alvast de dressing.
  11. Verwarm de rijstazijn, de suiker en het zout in een pan, totdat de suiker en het zout zijn opgelost (laat het niet koken!).
  12. Laat de dressing afkoelen tot kamertemperatuur.
  13. Zodra de rijst vijftien minuten heeft gedroogd, kun je het voorzichtig in een lage schaal (niet van metaal) scheppen.
  14. Giet de dressing over de rijst en schep het voorzichtig om. Wuif tegelijkertijd met een waaier of een tijdschrift om de rijst gelijkmatig af te laten koelen. Blijf dit doen totdat de rijst dezelfde temperatuur heeft als je lichaam (37 graden).

Zodra de rijst voldoende is afgekoeld, kun je de sushi gaan rollen. Eventueel kun je de rijst ook bewaren, maar doe dit zeker niet langer dan 24 uur.

Tips

  • Je kunt ook kant en klare sushiazijn gebruiken. Dit hoef je niet meer te mengen met suiker en zout.
  • Het is ook mogelijk om een ventilator te gebruiken om de rijst af te laten koelen.

Maki sushi maken

Maki sushi is een sushi rol met aan de buitenzijde nori vellen (zeewier). De vulling bestaat uit rijst en in het midden zit nog een ander ingrediënt of meerdere ingrediënten. Als je ervoor kiest om maki sushi te maken met één ingrediënt wordt dit ook wel hosimaki genoemd. Een maki rol met meerdere ingrediënten is iets dikker en noemen we futomaki. Je kunt zelf uitkiezen welke ingrediënten je in het midden van de rol wilt verwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan groenten, vis en/of omelet. Het gerecht hieronder is bereid met gerookte zalm, avocado en sesamzaadjes.

Ingrediënten

  • Sushi rijst
  • Nori vellen
  • Gerookte zalm
  • Avocado

Bereidingswijze

  1. Snijd de gerookte zalm en de avocado in kleine reepjes.
  2. Leg een nori vel op een sushi rolmatje met de glanzende kant naar beneden.
  3. Bedek ongeveer twee derde van het vel met gekookte sushirijst en druk dit goed aan.
  4. Leg vervolgens de een reepje gerookte zalm en een reepje avocado in het midden van de rijst.
  5. Rol daarna het nori vel strak op met behulp van het rolmatje.
  6. Bestrijk de uiteinden van het nori vel met wat water en plak ze aan elkaar.
  7. Houd een schoon mes even onder de warme kraan en snijd de sushirol hiermee in zes tot acht stukken.

Vegetarische sushi maken

Wil je graag eens sushi proberen, maar ben je vegetarisch? Of houd je soms niet van vis? Dan kun je ook vegetarische sushi maken! Het recept hieronder beschrijft hoe je een vegetarische maki rol maakt met bloemkool, avocado, pompoen, rode paprika en wortel.

Ingrediënten

  • Sushi rijst
  • Nori vellen
  • Bloemkool
  • Pompoen
  • Avocado
  • Rode paprika
  • Geraspte wortel

Bereidingswijze

  1. Verkruimel de bloemkool met behulp van een keukenmachine.
  2. Maak de pompoen klaar en snijd het vervolgens in vier stukken. Kook dit een kwartier lang.
  3. Snijd ondertussen alvast de avocado en de rode paprika in reepjes.
  4. Voeg de gekookte pompoen toe aan de bloemkool in de keukenmachine en pureer dit tot een glad mengsel.
  5. Leg een nori vel met de glimmende kant op een sushi rolmatje en verdeel hier wat sushirijst over.
  6. Schep wat van het bloemkool/pompoen mengsel in het midden van de sushirijst.
  7. Leg hier vervolgens een reepje avocado en een reepje paprika op en voeg ook wat geraspte wortel toe.
  8. Rol de sushirol op met behulp van het sushi rolmatje en snijd het in zes tot acht stukken.

Uramaki sushi maken

Een leuke variant op de maki sushirol is de zogenaamde uramaki sushi. Hierbij zit de rijst aan de buitenkant van de rol. Net als bij de maki sushirol kun je natuurlijk zelf kiezen welk ingrediënt of welke ingrediënten je gebruikt in het midden van de rol. Hieronder vind je een lekker recept voor een uramaki sushirol met tonijn en witte druif.


Ingrediënten

  • Sushirijst
  • Nori vellen
  • Tonijn
  • Witte druiven
  • Sesamzaadjes

Bereidingswijze

  1. Snijd de tonijn in reepjes en halveer de witte druiven.
  2. Omwikkel een sushi rolmatje met huishoudfolie.
  3. Leg hier vervolgens een nori vel op met de glimmende kant naar beneden halveer dit vel in de lengte.
  4. Bedek het nori vel geheel met rijst en laat dit aan beide zijden ongeveer één centimeter doorlopen.
  5. Strooi wat sesamzaadjes over de rijst en draai het nori vel om. De rijst ligt nu onderop.
  6. Leg de reepjes tonijn en een paar halve witte druiven in het midden van het nori vel.
  7. Rol de sushirol op met behulp van het sushi rolmatje.
  8. Werk de buitenkant van de rol af met wat haringkiet en snijd de rol in zes tot acht stukken.

Spicy sushirol maken

Als je van spicy houdt, is dit sushirecept echt iets voor jou. Dit is ook een uramakirol, maar dit keer met garnaal, komkommer en avocado. De sushirol krijgt een lekkere spicy smaak door toevoeging van chilisaus met knoflook.

Ingrediënten

  • Sushirijst
  • Nori vellen
  • Tempura garnalen
  • Avocado
  • Komkommer
  • Geroosterde sesamzaadjes
  • Chilisaus met knoflook
  • Japanse mayonaise

Bereidingswijze

  1. Snijd de avocado en de komkommer in reepjes.
  2. Omwikkel het sushi rolmatje met huishoudfolie en leg hier vervolgens een nori vel op met de glanzende kant naar beneden.
  3. Schep hier wat sushirijst op en laat dit aan beide zijden ongeveer één centimeter uitlopen.
  4. Bestrooi de rijst met geroosterde sesamzaadjes en draai het nori vel om.
  5. Leg een garnaal in het midden van rijst en laat de staart naar buiten komen.
  6. Leg hier vervolgens ook een reepje komkommer en een reepje avocado op.
  7. Schep ook een klein beetje chilisaus en Japanse mayonaise op deze ingrediënten.
  8. Rol de sushirol op met behulp van het sushi rolmatje.
  9. Snijd de rol in zes tot acht stukken.

Nigiri sushi maken

Nigiri sushi maken gaat net iets anders dan de gewone sushirollen. Je rolt de ingrediënten namelijk niet op, maar je legt één ingrediënt op een klompje rijst. Eventueel kun je nog een smal reepje nori om de sushi hapjes leggen om de ingrediënten goed bij elkaar te houden. Je kunt hieronder een recept vinden voor nigiri sushi met haring.

Ingrediënten

  • Sushirijst
  • Haring (Hollandse Nieuwe)
  • Mayonaise
  • Geraspte mierikswortel
  • Peterselie

Bereidingswijze

  1. Snijd het staartje van de haring en snijd elke haring vervolgens in zes brede plakjes.
  2. Meng de mayonaise met de geraspte mierikswortel en bestrijk hiermee één zijde van de plakjes haring.
  3. Omwikkel een snijplank met huishoudfolie en leg hier een aantal klompjes sushirijst op.
  4. Vorm elk klompje rijst tot een ovaal en druk op elk klompje een plakje haring met de mayonaisekant naar beneden.
  5. Garneer de sushi hapjes met een stukje peterselie.

Hoe serveer je sushi?

Sushi serveer je over het algemeen met wat wasabisaus en ingelegde gember. Ook kun je er een bakje sojasaus bij opdienen. Je kunt de sushi gewoon met de handen eten of je kunt hier Japanse eetstokjes voor gebruiken.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 1035x
Toegevoegd: 25-02-2016 20:48
Gewijzigd: 30-03-2016 21:25

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2284 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!