Het is voor de meeste Nederlands niet onopgemerkt gebleven dat er steeds meer Japanse restaurants zijn. Een Japans restaurant kenmerkt zich door een combinatie van gerechten. Zo kunnen sushi restaurants vergeleken worden met Spaanse tapas. Gasten kunnen hier tijdens meerdere rondes gerechten bestellen. Deze concepten groeien exponentieel in de grote maar ook kleinere steden. Dit komt mede door de toenemende interesse van Nederlanders in het Japans restaurant. Wat maakt deze keuken toch zo bijzonder?
Bijzonder is het zeker: de Japanse keuken maakt deel uit van het werelderfgoed. Dit is officieel besloten en getekend, waardoor het een van de weinige keukens is die dit heeft. De Japanse keuken heeft dit te danken aan de souplesse, eenvoud en te gelijker tijd pracht. De smaak van de gerechten is niet te evenaren, waar basis ingrediënten precies goed worden gecombineerd. Denk bijvoorbeeld aan een Nigiri (rijst met daarboven een plak vis). Door de perfecte combinatie van sushi rijst, wasabi, soja en een goed stuk vis wordt een perfect hapje klaargemaakt.
Vaak speelt de behandeling van de koks ook een belangrijke rol. Zo kunnen Japanse koks niet zomaar beginnen in een restaurant. Ze beginnen onder aan de ladder. Vaak betekent dit dat ze starten met het bereiden van de rijst. Vanzelfsprekend is dit een belangrijk element in de Japanse keuken. Wanneer de kok dit onder de knie heeft mag hij het omelet gaan bereiden. Ook dit is niet zomaar een omelet, aangezien het Japanse omelet bestaat uit een hoop lagen en ingrediënten. Vervolgens werkt de kok zich langzaam omhoog binnen de keuken. Mede door deze reden wordt de Japanse keuken beschouwd als een ware kunst, waar kunstenaars hun werk tonen.
Het eten van sushi is zeker gezond. Door de combinatie van groenten, zeewier, vis en rijst is het een licht verteerbare en gezonde maaltijd. Natuurlijk zijn er beperkingen. Zo is er een hoop sushi met mayonaise en andere sauzen, welke ongezond zijn. De keuze heb je zelf in de hand wanneer je sushi gaat eten. Het meest gezonde stuk sushi is de sashimi. Dit zijn rauwe visplakjes, welke in het Japans restaurant vaak gegeten worden. Bij het kiezen van een sushi restaurant is hygiëne vanzelfsprekend een belangrijk element. Rauwe vis eten is gezond, maar wanneer deze lang ligt en er niet hygiënisch mee wordt omgegaan, kan het bacteriën bevatten. Als gevolg kan je hier ziek van worden. Kies dus altijd een goed en bekend sushi restaurant uit, of check vooraf op het internet de website en recensies.
Kijkend naar de Japanse cultuur, welke bestaat uit duizenden ongeschreven regels, zal ook sushi eten bestaan uit regels. Er zijn een hoop regels waarvan menig Nederlander niet op de hoogte is. In een Japans restaurant is het belangrijk om je te houden aan deze etiketten (op zijn minst wanneer je in Japan zelf bent).
In Japan is een van de belangrijke momenten voor restaurants het bezoek aan de vismarkt. In de grote Japanse steden zijn immense markten te vinden waar verse vis wordt verhandeld. Tonijn is een lastige vis om te kopen, aangezien deze duur en schaars zijn. Zo zijn er speciale veilingen waar de tonijn wordt verhandeld. Een fascinerend aangezicht. Zo staan er tientallen restauranteigenaren die de bevroren tonijn inspecteren. Vervolgens wordt de handel gestart en gaat men bieden op de tonijn. Voor een redelijk grote tonijn wordt al snel tien duizend euro geboden!
Het Japans restaurant in Nederland is te vinden in verschillende gradaties. Er zijn kleinere sushi tenten waar het mogelijk is om eten af te halen. Normaliter hebben deze restaurants ook miso soep en andere kleine gerechten. Verder zijn er de all-you-can-eat restaurants, welke het grootste deel van de Japanse restaurants vormt. In Nederland is een dergelijk concept immens populair, waardoor het Japans restaurant hier slim op inhaakt. Daarnaast zijn er restaurants voor het hogere segment. Hier staan de echte Japanse chefs om hun culinaire hoogstandjes te vertonen. Natuurlijk hangt er wel een prijskaartje aan, maar deze weegt niet op tegen de fantastische belevenis.
In het all-you-can-eat sushi restaurant is het mogelijk om tijdens diverse ronden kleine gerechtjes te bestellen. De gerechten bestaan uit sushi, maar ook uit vlees en visgerechten. Het Japans restaurant speelt slim in op de wensen van Nederlanders. De traditionele sushi wordt bijvoorbeeld vervangen door sushi met kip of zalm met kaas. De vleesgerechten die worden geleverd zijn tevens afgekeken van de Nederlandse wens. De sushi restaurants zijn immens populair onder jong en oud Nederland. Dit komt ook omdat er voor ieder wat wils is. Houd je niet van sushi? Dan is er nog genoeg keuze uit vlees, vis en gerechten met noedels en rijst.
In het Japans restaurant staat vis centraal, althans dat denkt men vaak. De sushi restaurants die te vinden zijn in Nederland maken deel uit van een kleine portie van gerechten en mogelijkheden. In Japan is het gerecht Ramen bijvoorbeeld immens populair. Ramen is een soep welke wordt verrijkt met specerijen en kruiden. Vervolgens worden er noedels, groenten en vlees aan toegevoegd. De gerechten zijn aanzienlijk goedkoper, zo is Ramen al verkrijgbaar vanaf 5 euro. In Nederland zijn er nog weinig Japanse restaurants die dit gerecht meenemen in hun concept. In de grotere steden zijn een aantal restaurants wel bezig met het aanbieden van Ramen.
Een Japans restaurant in Nederland is natuurlijk anders dan een restaurant in Japan zelf. Opvallend is bijvoorbeeld het feit dat de meeste Japanse restaurants in ons land eigendom zijn van Chinezen. Vaak is het personeel ook Chinees en is er – op het eten na – weinig Japans aan. In het hogere segment zijn wel restaurants te vinden waar Japanners hun culinaire kunsten vertonen. De koks en het personeel zijn vaak Japans, maar de restaurants zijn ook aanzienlijk duurder. In Japan is er meer verdeling. Waar er ook goedkopere restaurants zijn voor een snelle hap, zijn deze in Nederland nog in kleine groepen te vinden. Een dergelijk concept zoals Ramen zal daarom een goede aanvulling zijn op het Japans restaurant in Nederland.