Surinaamse recepten, lekker smullen met deze tien tips
Ben je dol op Surinaams eten? In dit artikel zijn tien Surinaamse recepten beschreven, zodat je precies weet hoe je deze klaar moet maken en dan wordt het straks lekker op zijn Surinaams smullen!
Javaanse kip met bami
Wat je zeker wel een Surinaams gerecht kunt noemen is Javaanse kip met bami. Wil je dit gerecht graag maken dan kun je daarvoor het volgende recept gebruiken. Wat betreft de ingrediënten heb je volgens dit recept voor de bami een paar pakken bami, een halve ui, wat knoflook, een paar theelepeltjes olie wat vitsieng, zwarte peper, twee grote maggi blokken, ketjap (zoet zout), ketjap manis, zout, selderij en een afgestreken theelepel suiker nodig.
Volgens het recept heb je voor de kip de volgende ingrediënten nodig: een paar blaadjes laurier 10 drumsticks, wat azijn, zout een paar pimentkorrels, zwarte peper, gekruide ketjap, een tomaat en een ui, knoflook, een paar eetlepels ketjap manis, ketchup, vitsieng, een paar maggiblokjes, suiker, olie, selderij en ketumbar.
Bereidingswijze:
- Doe ongeveer vier liter water in een pan en breng het aan de kook.
- Aan het water voeg je wat zout en olie toe.
- Als het water aan de kook is kun je de bami er aan toe voegen.
- Om de bami gaar te koken moet je deze ongeveer 10 minuten laten koken, vergeet niet om af en toe wat door de bami te roeren.
- Is het zover dat de bami klaar is dan moet je het afgieten met een vergiet en afspoelen met koud water, je moet de bami goed uit laten lekken.
- Nu moet je een wok nemen en deze op het vuur zetten.
- De ui en de knoflook moet je snipperen, dan doe je wat olie in de pan en je bakt de uien en de knoflook een beetje aan.
- Nu kun je de bami er bij doen en daar meng je de knoflook en de ui door.
- Heb je dit gedaan dan kun je er de vitsieng, de zwarte peper, de gekruide ketjap en de ketjap manis met de suiker erbij doen en alles goed omscheppen.
- Je kunt nu de maggiblokjes toevoegen, de maggiblokjes moet je wel kruimelen dan lossen ze wat sneller op. Dit alles moet je ongeveer 10 minuten laten doorbakken. Vergeet niet om het geheel een paar keer goed door te roeren.
- Als je nu nog de selderij een paar minuten laat meekoken is de bami klaar.
Nu is het tijd om met de kip te beginnen.
- De drumsticks moet je om te beginnen goed wassen, als het kan met een beetje azijn en warm water.
- Als de kip is gewassen kun je deze in een schaal doen en er zout in laten trekken.
- Als je de ui hebt gesnipperd en de tomaat met de knoflook hebt kortgemaakt kun je ook dit bij de kip doen.
- De volgende stap is dat je ook de gekruide ketjap, de ketjap manis, de ketchup en de ketumbar aan de kip toevoegt en het geheel goed mengt.
- Nu kun je een pan op het vuur zetten en als de olie warm genoeg is alles in de pan doen en 10 minuten laten bakken.
- Doe er zoveel water bij dat de kip onder de saus zit en roer regelmatig om.
- Nu kun je ook de pimentkorrels, de laurier, de vitsieng, de zwarte peper, de ketumbar, de selderij en de suiker toevoegen.
- Leg nu het deksel op de pan en laat alles op een laag pitje ongeveer een kwartiertje gaar koken. Je kunt de kip nu proeven en als je hem te flauw vindt kun je er een maggiblokje aan toevoegen. Je moet de kip nu nog minsten 10 minuten laten koken, voordat je het vuur uitdoet.
- Als de kip klaar is mag de saus niet waterig zijn, maar zeker ook niet te dik, de Javaanse bami met kip is klaar.
Macaroni schotel
Een macaroni schotel kun je ook een Surinaams gerecht noemen, wil je dit gerecht gaan bereiden dan kun je dat met dit recept doen. Om macaroni te maken volgens dit recept heb je het volgende nodig: 250 gram macaroni, 250 gram geraspte kaas, wat bosui, gecondenseerde melk, wat kippenpootjes, een paar eieren, verse garnalen, boter, pimentkorrels laurierblaadjes, bouillonblokjes, tomaten, selderij, nootmuskaat, peper, zout en olie.
Bereidingswijze
- Je begint met het wassen van de kip, je kunt dit doen met water waarin je een citroen hebt uitgeknepen. Daarna doe je de kip in een pan met boter en laat deze zachtjes garen.
- Je kunt er vanaf het begin ook de pimentkorrels, wat laurier, nootmuskaat, zwarte peper, de bouillonblokjes, de selderij en wat peper bij doen. Dit alles kun je met het deksel op de pan lekker gaar laten stomen.
- Als alles gaar is kun je het vlees uit de pan halen en van de botten af halen. Nu kun je ook de garnalen schoonmaken en overgieten met het sap van een citroen.
- Nu je de kip uit de pan hebt gehaald kun je in dat vet de stukjes tomaat, de fijngesneden bosuitjes, de stukjes kip en de garnalen fruiten.
- Je zou nu de macaroni kunnen gaan koken in water met wat zout en olie. Als het zover is dat de macaroni gaar is dan kun je hem met behulp van een vergiet afgieten.
- Als de macaroni is uitgelekt moet je er direct de geraspte kaas aan toevoegen en goed door elkaar mengen.
- De kip en de garnalen die je hebt gefruit kun je nu ook bij de macaroni voegen en door elkaar roeren.
- De eieren die je klaar hebt liggen moet je klutsen en daarna vermengen met de melk en dit ook door de macaroni mengen.
- Nu neem je een ovenschaal die je aan de binnenkant licht besmeert met olie en doe dan de gemengde macaroni in de schaal.
- Als het goed is heb je ondertussen de oven voorverwarmd op 175 graden, als dit zo is kun je de macaroni drie kwartier in de oven zetten. De macaronischotel is nu klaar.
Ikan tri met gemarineerd varkensvlees met gebakken Chinese kool
Ikan tri met gemarineerd varkensvlees met gebakken Chinese kool is een gerecht dat je met het juiste recept gemakkelijk kunt maken. Wil je dit gerecht gaan bereiden dan moet je volgens dit recept 300 gram speklapjes, 1 pakje Chinese ikan tri, wat al is gebakken, 1 Chinese kool, drie tomaten, 3 uien en een paar tenen knoflook hebben, dan nog wat boter of olie waar je alles in kunt gaan bakken. Verder heb je voor dit recept nog nodig wat 5 spice kruiden, een beetje kentoembar, ketjap, peper en zout, een heel Indisch laurierblad en rijst.
Bereidingswijze:
- Om te beginnen moet je de uien, de tomaten en de knoflook schoon gaan maken.
- Als je dit hebt gedaan moet je er kleine stukjes van maken en dan verdelen in drie porties.
- De speklapjes kun je ook in blokjes snijden en dan in een schaal doen.
- Nu kun je in dezelve schaal een deel van de knoflook, de uien, wat ketjap, peper en zout, de ketoembar, de 5 spice-kruiden en het laurierblad bij de speklapjes doen. Dit alles moet ongeveer een uurtje intrekken, nadat je het goed hebt gemengd.
- Als je het vlees goed hebt gemarineerd kun je het bakken in olie of boter, je moet als je het vlees gaat bakken er wel uien en tomaten aan toevoegen. Je kunt er wat water bij doen als je dat nodig vindt als het vlees aan het sudderen is.
- Als het vlees aan het bakken is kun je in die tussentijd mooi de rijst gaan koken. Als dan het vlees en de rijst klaar zijn kun je dit allebei door elkaar mengen.
- De ikan tri moet voordat je het gaat bakken een minuut of tien weken. Als je de ikan tri gaat bakken in olie moet je er de ui, de tomaat en de peper aan toe voegen. Ben je zover dat de ikan tri is bruin gebakken dan doe je er ook nog wat water en wat suiker bij.
- Nu kun je de kool gaan bakken. Je moet de kool eerst fijn snijden wassen en uit laten lekken. Dan doe je olie in een pan en bak je als eerste de tomaat en de ui.
- Als je ziet dat de tomaat en de ui een beetje aangebakken zijn kun je er de kool bij doen. De kool moet je in kleine porties in de pan doen en laten bakken tot deze beetgaar is.
- Is de kool gaar doe er dan nog een klein beetje ketjap bij en klaar is het gemarineerde varkensvlees met gebakken Chinese kool.
Surinaams-Javaanse kip
Surinaams-Javaanse kip in ketjap met vijfkruidenpoeder en gember. Het recept wat hier bij hoort maakt het je gemakkelijk om een pittig gestoofd Surinaams kipgerecht op tafel te zetten. De kip die je bij dit recept gaat gebruiken moet je van te voren marineren, dit omdat dan de kruiden goed in de kip kunnen trekken. Als de kip goed is gemarineerd hoef je de kip alleen nog maar te bakken en te laten stoven in de saus. Houd je van hete kip, deze kip kun je zo heet maken als je zelf maar wilt. Voor dit recept moet je proberen om zoveel mogelijk verse kruiden te gebruiken zoals laos, gember, Madame Jeanette peper, lombok en salade. Deze kruiden kun je overal vers kopen en als je teveel hebt kun je dat restje gewoon in de vriezer bewaren.
Natuurlijk heb je ook voor dit recept de nodige ingrediënten nodig, je kunt kiezen uit kippenvlees of kippenpootjes, dan heb je een grote ui nodig, 4 of 5 teentjes knoflook, tomaat, laos, gember, selderij, maggiblokjes, Jeanette peper, rode lomboks, suiker, trassi, kruidenboter en zoete en zoute ketjap.
Bereidingswijze:
- Om dit gerecht te bereiden begin je met de kip goed schoon te maken en in een grote pan of schaal te doen.
- Dan ga je een halve ui en de gekneusde knoflook fijnsnijden, snijd een tomaat door de midden en maak van een helft kleine stukjes.
- Dan moet je nog een takje selderij fijn snijden, de rawit snijd je in reepjes en de Jeanette peper laat je heel.
- Nu kun je al deze kruiden bij de kip doen en er nog wat zoete en zoute ketjap aan toevoegen, dit doe je tot dat de kip er lichtbruin uitziet.
- Voeg er de 5 kruidenpoeder en de madame Jeanette peper( deze moet je heel laten) aan toe samen met wat zout en peper en laat de kip zo een tijdje marineren.
- Als de marinade goed in de kip is getrokken kun je het gerecht gaan bakken.
- Als je dit gerecht wilt gaan bakken begin je met het verhitten van zonnebloemolie in een grote pan. Dan kun je de andere helft van de overgebleven ui kort snijden en licht gaan bakken.
- Vervolgens kun je de andere helft van de tomaat, wat maggiblokjes en wat suiker er aan toevoegen en alles goed laten aanbakken.
- Nu ben je zover dat je de gemarineerde kip er aan toe kunt voegen en goed laten bakken. De trassi kun je er ook bij doen, wat ketjap erbij om alles een mooie bruine kleur te geven en wat water erbij om de kip lekker te kunnen laten stoven.
- Dit gerecht moet je laten stoven tot de kip goed gaar is en dat de saus wat ingekookt is, je hoeft maar een beetje jus over te houden, laat de peper niet open gaan. Ben je klaar dan zou je het geheel nog kunnen garneren met een paar takjes selderij.
Surinaamse kipkerrie met bami
Dit is een recept waar je heerlijke Surinaamse kipkerrie met bami mee kunt maken. Om dit gerecht te maken mag je gerust kant en klare mixen gebruiken, omdat je ook voldoende losse specerijen gebruikt. Je heb voor dit recept de volgende ingrediënten nodig: 1 kilo kipfilet, hiervan moet je ongeveer 800 gram in blokjes van 2x2 cm snijden, de overgebleven kipfilet snijd je in blokjes van 1x1 centimeter. Dan neem je het in de supermarkt gekocht macaronipakket, in dit pakket zitten als het goed is voldoende gesneden groenen, o.a. tomaat, paprika, kool en champignons. Dan heb je nog nodig een halve Madame Jeanette peper, die moet je heel fijn snijden.
Ook heb je nog nodig een bakje champignons ook deze moet je fijn snijden, 1 fijngewreven maggiblokje, 1 fijngesneden ui, 1 pakje kokosroom, 2 theelepels gemalen knoflook, tomatenpuree of ketchup, komijnzaad, wat water, roerbakmix die gebruikt wordt voor bami, bami nestjes 1 pak, zonnebloemolie en masala.
Bereidingswijze:
- Om dit gerecht te bereiden begin je met een pan gevuld met water te koken waar je wat zout en een maggiblokje aan toe gevoegd hebt.
- Is het zover dat het water aan de kook is kun je er de baminestjes bij doen en ongeveer in tien minuten gaar laten koken.
- Laat de gekookte baminestjes na het koken ongeveer een minuut of vier staan en maak ze dan los. Hierna laat je de baminestjes uitlekken in een vergiet en je spoelt ze vervolgens af met heet water.
- Als je de bami nestjes goed hebt afgespoeld kun je het besprenkelen met wat plantaardige olie.
- Nu ga je de zonnebloemolie verwarmen in een wok en ga je de kipfilet van 1x1 centimeter roerbakken. Hierbij doe je de helft van de macaroni en de champignons en laat dit mee bakken.
- Dan doe je er 6 eetlepels mix voor bami bij en als laatste voeg je er de gekookte baminestjes aan toe en laat je alles ongeveer vijf minuten roerbakken op een laag pitje.
- Nu ga je zonnebloemolie verwarmen en ga je de kipfilet van 2x2 centimeter roerbakken, is deze gaar dan doe je het in een grote schaal.
- De Madame Jeanette peper, de knoflook, tomatenpuree, komijnzaad en de ui doe je ook in wat zonnebloemolie. Hierbij doe je de overgebleven macaronigroente en ook dit ga je roerbakken.
- Als je zover bent kun je de gebakken kipfilet en 8 lepels masala er aan toevoegen die je even mee moet laten bakken. Als laatste doe je er de kokosroom bij met een beetje water. Nu laat je alles ongeveer 15 minuten op een laag pitje staan en klaar is je Surinaamse kipkerrie met bami.
Bitawiri moksie aleysie
Bitawiri moksie aleysie is een typisch Surinaams gerecht wat je gemakkelijk zelf kunt maken (het uitspreken/opschrijven is moeilijker!). Als je dit gerecht goed wilt maken moet je zeker het volgende recept gebruiken. Voor dit recept heb je nodig: 1 bos bitawirie, wat kabeljauw, wat zoute vis of vis naar keuze. Dan heb je nodig 500 gram zoutvlees, een bouillonblokje van kip, een halve ui wat knoflook, olie, tomaat en 1 kilo rijst.
Bereidingswijze:
- Je begint als je dit gerecht wilt maken met het uitkoken van het zoutvlees.
- Daarna doe je de vis die je hebt uitgekozen in een schaal met heet water, op deze manier haal je het zout uit de vis. Nu kun je de bladeren van de bitawirie afhalen en ze schoon maken, zorg dat het middenrif is verwijderd.
- De bitawirie maak je schoon in een bak met water om er het eventuele zand vanaf te spoelen. De ui kun je in stukjes snijden en de knoflook kun je ook kort snijden.
- Als het zoutvlees goed is uitgekookt kun je het afgieten en in koud water zetten. De bitawirie kun je kort snijden op een snijplank. Neem nu de kabeljauw en de vis die je hebt uitgekozen en pluis deze uit.
- Het zoutvlees is nu afgekoeld en je kunt het in kleine stukjes snijden.
- Nu ben je zover dat je een grote pan met wat olie op een klein pitje kunt zetten. In deze pan kun je het zoutvlees samen met de ui, de knoflook en wat tomaat gaan bakken. Hier kun je eventueel wat water en naar smaak de kippenbouillon aan toe voegen en dit alles laten stomen.
- Als laatste kun je er de bitawirie met de vis aan toevoegen.
- Je bent nu zover dat je de rijst kunt gaan koken, laat deze op een klein pitje gaar worden. Ook bij de rijst zou je wat kippenbouillon kunnen doen om deze op smaak te brengen.
- Je zou bij de moksie aleysie eventueel een zout lemmetje kunnen serveren, eet smakelijk.
Witte bonen op zijn Surinaams
Witte bonen kennen we allemaal in Nederland maar dan samen met groene bonen. Dit gerecht is een gerecht met witte bonen op zijn Surinaams en dan met rijst. De ingrediënten voor dit recept zijn, een paar lepels olie, witte bonen, tomaat, ui, wat knoflook, 1 pond rundvlees en 2 kilo kip, een stuk of vier bouillonblokjes en pandan rijst.
Bereidingswijze:
- Nu ga je het gerecht bereiden door een pan te nemen en de knoflook met de uitjes en de tomaat in olie er in te doen en te gaan bakken. Het rundvlees of de kip moet je in kleine stukjes snijden en ook dit kun je dan in de pan doen.
- Je kunt onder het garen kijken of het nodig is dat je er wat water aan toe voegt. Als je alles in de pan gedaan hebt kun je het vijftien tot twintig minuten laten garen.
- Als je denkt dat alles gaar is kun je er naar smaak wat bouillonblokjes aan toevoegen. Als laatste doe je dan de witte bonen erbij en laat ook deze nog zeker tien minuten mee garen.
- De rijst heb je natuurlijk ondertussen al gekookt. Als je dit gerecht gaat serveren doe je eerst de rijst op een bord en dan de witte bonen er over heen.
Surinaamse pannenkoek
De Surinaamse pannenkoek oftewel de roti is een gerecht wat onder de Surinaamse mensen veel gegeten wordt. Om roti te maken kun je diverse recepten gebruiken, ik heb voor het recept gekozen met kip en masala. Om de roti te maken met kip en masala heb je volgens dit recept sperziebonen en vier stukken kipfilet nodig, een stuk of acht grote aardappelen die je in vieren snijdt, vier teentje knoflook, 2 grote uien, een halve verse peper, vier grote lepels massala, zout en peper, kipkruiden en zonnebloemolie.
Bereidingswijze:
- Voordat je dit gerecht begint te bereiden moet je eerst de kipfilets in stukken snijden en inwrijven met wat zout en massala. De knoflook en de ui kun je ook eerst kort snijden, de aardappelen kun je vast schillen en in vier stukken snijden.
- Om te beginnen ga je wat olie in een grote pan verwarmen en daar kun je de knoflook en de ui wat in aanbakken. Je kunt hier ook de kip aan toe voegen en alles bakken tot het lichtbruin is. De sperziebonen en de aardappelen kun je boven op de kip doen en er wat water bij doen.
- Nu moet je alles laten stoven tot de aardappelen en de boontjes gaar zijn. Je kunt er naar smaak nog altijd wat kipkruiden of zout bij doen. Je moet er wel op letten dat er genoeg water in de pan blijft om de roti te garen.
- Als je alles heerlijk hebt gebraden kun je de roti pannenkoek uit de koelkast halen. Je moet de helft van de vulling uit de pan scheppen en deze over de roti verdelen.
- Dan vouw je de roti dubbel en ga je het verwarmen in een magnetron tot het warm genoeg is. Je kunt de roti gewoon met je handen opeten, natuurlijk mag het ook met mes en vork.
Pindasoep
Pindasoep is een heerlijk en populair Surinaams voorgerecht. Wanneer je dit recept gebruikt om pindasoep te maken kan het bijna niet mis gaan. De ingrediënten die je nodig hebt om deze lekkere soep te maken zijn, 1 pot pindakaas, nasigroenten en kruiden, gedroogde kippensoep, wat bouillonblokjes, 1 ui, tomaten, een paar aardappels, selderij, 1 hele peper, pimentpoeder. Twee grote stukken kipfilet, twee bakbananen en suiker heb je ook nog nodig. Van de twee bakbananen moet er een overrijp zijn en de andere banaan halfrijp.
Bereidingswijze:
- Als je alles in huis hebt kun je beginnen, je begint met het gaar koken van de kip. Daarna zet je een pan met water op het vuur en je voegt hier bouillonblokjes aan toe.
- Nu snijd je de kip, de ui en de tomaat in stukjes, dan schil je de aardappelen en snijd deze in blokjes, de selderij en de peper moet je fijn snijden.
- Nu kun je een koekenpan op het vuur zetten met daarin een beetje olie. Als eerste fruit je de ui en de peper een beetje en doe er dan de kip bij en meng alles goed door elkaar. Nu kun je er de tomaat, de pimentpoeder, de nasikruiden en het zakje kippensoep bij doen en alles enkele minuten laten sudderen.
- Vervolgens moet je een beetje van de gemaakte bouillon nemen en in een schaaltje doen en vermengen met de pindakaas. Heb je dit goed door elkaar geroerd dan kun je het aan de soep toevoegen. Ben je zover dan kun je ook de aardappelen en de selderij er bij doen en dan zachtjes laten koken totdat je merkt dat de aardappelen gaar zijn.
- De twee bananen moet je koken in een pan met veel water en er suiker naar smaak aan toevoegen. Dit moet je laten koken totdat de banaan goed gaar is.
- Als het zover is dat de bananen goed gaar zijn moet je deze uit de pan halen en door elkaar prakken. Nu kun je de bananenprak af laten koelen en er balletjes van maken. Als je dit gerecht wilt gaan serveren kun je dat doen door de rijst op een bord te doen, dan de soep er overheen te schenken en er wat bananenballetjes op leggen.
Boyo als nagerecht
Als nagerecht neemt een Surinamer vaak gebak, boyo is een nagerecht wat in Suriname zeer gewild is. Boyo is een gerecht dat gemakkelijk te maken is als je maar het goede recept bij de hand hebt. Deze ingrediënten hebt je nodig om boyo te kunnen maken: vier eieren, suiker, 250 gram geraspte kokos, 1 kilo geraspte cassave, 1 liter melk, roomboter, kaneel, rozijnen, amandelessence, vanillesuiker, wat zout en suikermuisjes.
Bereidingswijze:
- Voordat je met de bereiding van dit gerecht begint moet je eerst de oven op 175 graden voorverwarmen. Ook kun je vast de ovenschaal invetten en de cassave laten ontdooien.
- Ook kun je van te voren al de roomboter laten smelten in een schaal en de rozijnen in de week zetten.
- Nu kun je het gerecht gaan bereiden. Je begint met het mixen van de eieren met wat suiker en wat melk. Deze mix moet je dan in een grote schaal doen, deze bak moet als het kan van kunststof zijn.
- Als je dit goed hebt gemixt dan kun je hier ook nog de rest van de melk in doen. Ook de kokos, de gerapte cassave, een beetje zout, wat kaneel, de vanillesuiker, de amandelessence, de rozijnen en de gesmolten boter kun je er al roerend bij doen.
- Dit alles doe je in de ingevette ovenschaal en smeer er wat boter overheen. Je moet dit gerecht ongeveer anderhalf uur in de oven laten staan. Voordat je dit gerecht gaat serveren, kun je er de suikermuisjes overheen strooien.