Kruiden en specerijen benutten tijdens koken

Kruiden en specerijen benutten tijdens koken

Kruiden en specerijen benutten tijdens kokenWe houden allemaal van lekker eten en het liefst hebben we een grootte variatie aan smaakmogelijkheden als we aan het koken zijn. Deze smaak kunnen we natuurlijk halen uit de basis ingrediënten die we gebruiken, zoals de groentes en vlees die we bereiden voor onze maaltijden.

Daarnaast kunnen we ook een extra smaak toevoegen door gebruik te maken van kruiden en specerijen. We kennen allemaal wel een aantal bekende kruiden en specerijen die gebruikt kunnen worden tijdens het koken, zoals bijvoorbeeld peper of munt. Dit zijn de bekendere soorten die een extra sterke smaak met zich mee brengen.

Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen zijn plantaardige stoffen die op een natuurlijke manier een aromatische toevoeging geven. Dit kunnen ze doen door middel van zowel smaak als geur. Het gebruik van kruiden en specerijen bij het bereiden van een maaltijd brengt een extra toevoeging aan de smaakbeleving en kan een simpele maaltijd omtoveren in een nieuwe ervaring. Je kunt ze op verschillende manieren gebruiken om smaak aan de maaltijd toe te voegen. Je kunt de kruiden bijvoorbeeld met de olie mengen zodat de kookbasis van het gerecht extra smaak met zich meebrengt. Daarnaast kun je ook de kruiden later toevoegen, zodat de smaak sterker aanwezig blijft en als finishing touch aan het gerecht toegevoegd kan worden.

Alhoewel we allemaal wel een aantal kruiden en specerijen kunnen benoemen, komen er ook steeds meer onbekendere bij. Vaak zijn dit kruiden en specerijen die in andere landen veel gebruikt worden en worden deze meegenomen en toegevoegd aan de Nederlandse keuken. Dit zorgt er natuurlijk voor dat er eindeloze variatie kan ontstaan op onze eigen standaard gerechten en dat je kunt experimenteren met verschillende smaken.

Een gezonde toevoeging van smaak

Een van deze specerijen die in populariteit stijgt is kurkuma. Kurkuma wordt veel gebruikt in landen zoals India, waar het wordt toegevoegd aan de verscheidene soorten curry die bekend staan in dat land. Het zorgt voor een sterke en af en toe zelfs pittige toevoeging van de smaak. Naast deze smaak heeft kurkuma ook een heleboel voordelen voor de gezondheid. Kurkuma staat bekend als antioxidant, wat het lichaam een boost geeft voor vele belangrijke processen. Het kan helpen in het bestrijden van ziektes en het verouderingsproces vertragen, waarbij de antioxidant werking zeer belangrijk is. Alhoewel er veel voordelen zitten aan het gebruik van kurkuma, is het natuurlijk niet de favoriet van iedereen. De sterke en eventuele pittige smaak past niet bij iedere voorkeur.

Een ander voorbeeld is anijs. Misschien ook wel een kruid dat bij sommige mensen bekend is, bijvoorbeeld als broodbeleg. Waarbij kurkuma een sterkere, pittige smaak met zich meebrengt, geeft anijs juist een vollere, zoete smaak. Het gebruik van anijs is te vinden in verschillende landen, zowel rondom het middellandse zeegebied evenals in Azië. Ook anijs heeft een heleboel voordelen voor de gezondheid. Zo bevat het veel vitaminen die bijdragen aan een gezonde stofwisseling en immuunsysteem. Ook verschillende mineralen in anijs zijn belangrijk voor de mens. Zo bevat anijs een grote hoeveelheid ijzer, wat vaak nodig is bij mensen die vegetarisch eten. Daarnaast bevat anijs ook nog een antioxidant, net als kurkuma, die belangrijk zijn voor vele verschillende lichamelijke functies.

Gerechten

De grote hoeveelheid kruiden en specerijen brengt natuurlijk de vraag met zich mee over wat voor soort gerechten je ermee klaar kunt maken en welke specerijen je daar het beste voor kunt gebruiken. Kurkuma is zeer veelzijdig als specerij. Natuurlijk kun je het gemakkelijk toevoegen aan een curry, zoals ze kurkuma in India gebruiken. Maar daarnaast kun je kurkuma ook toevoegen aan vele verschillende andere maaltijden en gerechten, zelfs aan een maaltijd met bijvoorbeeld kip en bloemkool. Kurkuma in poedervorm is heel gemakkelijk te gebruiken bij de bereiding van verschillende gerechten en kan daarom veelzijdig gebruikt worden. Naast maaltijden, kan kurkuma ook gebruikt worden in drankjes. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan thee of zelfs smoothies. Zo kun je heel gemakkelijk op vele verschillende manieren profijt hebben van de toegevoegde gezondheidsvoordelen van dit specerij.

Anijs kan ook op verschillende manieren toegevoegd worden. Aangezien het een zoete smaak met zich meebrengt, kun je als toevoeging bijvoorbeeld denken aan desserts. Anijs kan dan gebruikt worden bij het maken van verschillende soorten taarten of cakes, waarbij het een extra beetje zoetheid toevoegt. Ook kun je het bijvoorbeeld gebruiken bij yoghurt, melk of andere vloeibare desserts. Maar anijs is niet alleen lekker bij de nagerechten. Het kan ook heel goed gebruikt worden bij het bereiden van het hoofdgerecht. Zo kun je anijs bijvoorbeeld gebruiken bij de bereiden van wortels of zelfs verschillende soorten vlees. Anijs toevoegen aan bijvoorbeeld de bereiding van een rollade, stoofvlees of zelfs een gewoon kippetje kan voor een extra smaak ervaring zorgen.

Dit zijn nog maar twee voorbeelden van het gebruik van kruiden en specerijen en de mogelijkheden lijken al bijna eindeloos. Voor iedere smaak voorkeur of gelegenheid zijn er een groot aantal kruiden en specerijen die je kan gebruiken bij de bereiding van een maaltijd. Zo kun je een gewone maaltijd wat opvrolijken en een nieuwe ervaring voorschotelen.

Wereldkeuken

Als we aan de Nederlandse keuken denken, dan zien we vaak een gerecht voor ons dat bestaat uit een groente, een berg aardappelen en misschien een stukje vlees, misschien een stamppot of een stevige groentesoep. Dit is typische Nederlands. En ieder land heeft zijn eigen gerechten waar ze bekend om staan. De gerechten uit verschillende landen of werelddelen zullen vaak gebruik maken van de ingrediënten die daar vaak voor komen en eenvoudig te verkrijgen zijn. Waar we het in Nederland met onze aardappelen moeten doen, hebben veel andere landen toegang tot verschillende kruiden en specerijen die de smaak van een maaltijd eenvoudig kunnen versterken of aanpassen. Tegenwoordig kan iedereen daar natuurlijk gebruik van maken en dit geeft ons een heleboel nieuwe mogelijkheden bij het bereiden van onze maaltijden, zelfs hier in Nederland.

Als voorbeeld zijn we al bij Indië geweest, waar kurkuma vaak gebruikt wordt voor de pittige smaak van curries. Deze veelzijdige curries worden steeds populairder en zijn ook bij ons te verkrijgen en simpel zelf thuis klaar te maken. Naast het gebruik van kurkuma, worden er in landen zoals Indië ook vaak chili pepers gebruikt. Ze houden van eten met wat pit en deze ingrediënten kunnen daarbij helpen. Chili, in zijn velen vormen, wordt in verschillende landen gebruikt om dat extra beetje smaak toe te voegen aan de maaltijden. Ook landen zoals Mexico maken veel gebruik van kruiden en specerijen die de maaltijd een pittigere smaak geven. Verschillende soorten gedroogde kruiden en poeders worden gebruikt als toevoeging tijdens de bereiding en zorgen er zo voor dat het eten zijn bekende kick mee krijgt.

Daarnaast kunnen we ook iets dichter bij huis rondkijken. Onze zuiderburen in Frankrijk en Italië houden er ook van om hun eten extra smaak te geven. Basilicum, peterselie en ook knoflook worden vaak gebruikt bij de bereiding van maaltijden en geven een subtielere toevoeging van smaak. Er wordt meer aandacht besteed aan smaaktoevoeging door sauzen en dit zorgt ervoor dat de sterkte en hoeveelheid aangepast kan worden. De sterkere smaken vallen wat lager op het verlanglijstje en er wordt gekozen voor een subtielere smaak die bij veel verschillende soorten maaltijden passend gemaakt kan worden.

Of je nu houdt van pittig, zoet of juist iets meer subtiels. Het gebruik van kruiden en specerijen bij de bereiding van de maaltijd kan voor iedereen een smaakervaring garanderen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MariekedeBruijn
Aantal keer gelezen: 1332x
Toegevoegd: 23-01-2021 20:36
Gewijzigd: 25-01-2021 09:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!