De 10 vragen over het behalen van je autorijbewijs

De 10 vragen over het behalen van je autorijbewijs

De 10 vragen over het behalen van je autorijbewijsZoek jij een rijschool in Nieuwegein, Utrecht, IJsselstein, Vianen en omstreken en heb jij vragen over het behalen van je (automaat) auto rijbewijs? In dit artikel geven we antwoord op de 10 meest gestelde vragen.
  1. Hoe oud moet ik zijn om te mogen beginnen met rijlessen?

In Nederland moet je 16,5 jaar oud zijn om te mogen beginnen met rijlessen. Dit geldt voor zowel  rijles in een automaat als reguliere autorijlessen. Vanaf 17 jaar mag je deelnemen aan het praktijkexamen. Heb je dit examen gehaald?
Dan mag je tot je 18e alleen rijden onder begeleiding van een ervaren bestuurder. Deze begeleider moet minimaal 27 jaar oud zijn en al vijf jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Zodra je 18 wordt, mag je zelfstandig de weg op zonder begeleiding. Via het RDW kan je een begeleiderspas aanvragen.

  1. Heb ik bij elke rijles dezelfde lesauto en rijinstructeur?

Dit kan verschillen per rijschool. Vaak zie je hoe groter de rijschool, hoe groter de kans op het krijgen van een andere rijinstructeur en lesauto.
Het is begrijpelijk dat je dit niet prettig vindt, aangezien elke auto anders rijdt en elke instructeur op een andere manier lesgeeft. Geef dit van tevoren zeker aan.
Het voordeel van het altijd hebben van dezelfde rijinstructeur is dat hij of zij jouw rijgedrag beter leert kennen en precies weet waar je aan moet werken en wat al goed gaat. Instructeurs kunnen dit onderling wel voor elkaar noteren, maar toch weet iemand niet precies wat jij rijgedrag is.
Aan de andere kant is het bij een grotere rijschool fijn dat je een vervanger krijgt als je rijinstructeur ziek is. Bij een kleinere rijschool kan het voorkomen dat je tijdens die periode geen lessen kunt volgen.

  1. Hoe snel kan je beginnen met rijlessen?

Dit ligt eraan waar je wilt gaan rijlessen en of er een wachtlijst is. Wanneer er geen wachtlijst is zou je al heel snel kunnen beginnen. Heb jij je rijbewijs snel nodig? Vraag altijd na of er bijvoorbeeld ook spoedcursussen zijn. Dan heb je vaak binnen een paar weken je rijbewijs, mits je zakt voor je praktijkexamen.

  1. Wat mag je allemaal besturen met een autorijbewijs?

Wanneer je in het bezit bent van een autorijbewijs (B-rijbewijs), mag je zowel in een schakelauto als in een automaat rijden, maar je mag ook een scooter besturen. Daarnaast mag je een aanhanger of oplegger trekken, mits het gewicht daarvan onder de 750 kilo blijft en het totale gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer dan 3.500 kilo bedraagt.
Ben je in het bezit van een BE-rijbewijs? Dan mag je in principe alles wat je met een B-rijbewijs mag, behalve het besturen van een handgeschakelde auto. Schakelen moet je simpelweg echt leren. Je moet daar gevoel voor krijgen. Bij een automaat hoef je namelijk niet te leren schakelen.

  1. Wat is het gemiddelde aantal rijlessen dat je moet volgen?

Het gemiddelde ligt rond de 35 en 45 rijlessen van een uur. Het is zeker mogelijk om onder het gemiddelde te komen en soms helaas ook erboven. Het ligt er vooral aan hoe snel je dingen oppakt, het gevoel in autorijden krijgt en of je in 1 keer slaagt voor je examen.
Daarnaast is het type autorijbewijs ook van invloed. Gemiddeld doe je er minder lang over om je BE rijbewijs te halen, doordat je niet hoeft te leren schakelen. Vaak moeten beginnende bestuurders 6 à 10 rijlessen volgen om het schakelen beter onder de knie te krijgen.

  1. Wat kost het om je autorijbewijs te halen?

De kosten kunnen per rijschool flink variëren. Reken maar ongeveer op een bedrag tussen de 2000 en 3000 euro. Een hoop geld, maar zodra je je rijbewijs hebt gehaald kun je wel overal gaan en staan waar je wilt.  De kosten kunnen lager uitvallen wanneer je kiest voor een BE-rijbewijs.
Zoals eerder benoemd heb je voor dit type rijbewijs gemiddeld minder rijlessen nodig. Hoe minder rijlessen, hoe goedkoper. Het is belangrijk om je keuze voor het type rijbewijs niet alleen te laten afhangen van de totale kosten. Bijvoorbeeld, met een automaat rijbewijs mag je niet rijden in een handgeschakelde auto. Weeg daarom alle overwegingen zorgvuldig af voordat je een beslissing neemt.





  1. Wat gebeurt er als je zakt voor je rijbewijs?

Als je zakt voor je praktijkexamen, moet je via je rijinstructeur een nieuw herexamen aanvragen. Het herexamen kan echter pas op zijn vroegst na twee weken worden ingepland. Door drukte kan het vaak langer duren voordat je een nieuwe datum krijgt.
Als je examen is afgebroken vanwege bijvoorbeeld gevaarlijk rijgedrag, mag je het herexamen pas na 15 weken afleggen. Het CBR vindt dat je dan langer de tijd nodig hebt om jezelf te verbeteren.

  1. Ik heb mijn theorie gehaald, maar hoelang is het certificaat geldig?

Wanneer je voor je theorie-examen bent geslaagd, is het certificaat 1 jaar en 6 maanden geldig. Is het behalen langer geleden? Dan moet je helaas het examen weer opnieuw volgen. Deze tijd gaat in op het moment dat je geslaagd bent. Heb je bijvoorbeeld je examen gehaald op 20 juli 2024? Dan is het geldig tot en met 19 januari 2026.
Je mag ook alleen maar praktijkexamen doen wanneer je in bezit bent van een geldig theoriecertificaat.
Een tip: begin met je theorie zeker niet te vroeg, maar ook absoluut niet te laat. Bespreek goed met je rijinstructeur wat een goed moment is. Zij kunnen het beste inschatten hoe lang je waarschijnlijk over je autorijbewijs gaat doen.

  1. Ik heb faalangst, is hier ook een speciaal examen voor?

Ja, dat is er zeker. Het CBR biedt hiervoor speciaal faalangstexamen. Bij een dit type examen krijg je een examinator die speciaal is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Deze examinator neemt extra tijd om je gerust te stellen.
Tijdens de rit heb je de mogelijkheid om een time-out aan te vragen als je dat nodig hebt. Qua inhoud en vaardigheden is een faalangstexamen hetzelfde als een regulier examen.
Houdt er daarnaast ook rekening mee dat dit examen ook iets duurder is dan een regulier examen.

  1. Wat heb ik allemaal nodig bij het praktijkexamen?

Zoals we al eerder benoemde, moet je in bezit zijn van een geldig theoriecertificaat, maar je moet ook een gezondheidsverklaring hebben ingevuld. Op de dag zelf moet je zeker niet je ID of paspoort vergeten. Vergeet natuurlijk op deze dag ook niet je motivatie en zelfvertrouwen mee te nemen.
Vraag wel altijd na aan je rijinstructeur of je niets over het hoofd hebt gezien.
Kortom, er komt veel bij kijken om je rijbewijs te halen. Vergeet niet zodra je in bezit bent van een autorijbewijs er een wereld voor je open gaat op het gebied van vrijheid.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: WeTalkSEO
Aantal keer gelezen: 385x
Toegevoegd: 20-08-2024 10:33
Gewijzigd: 26-08-2024 16:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!