We zijn met steeds meer mensen, maar de aarde groeit niet mee en het percentage zoet water op aarde krimpt zelfs heel zachtjes. Dat houd in dat een watertekort eraan zit te komen. Om dat te voorkomen is het belangrijk om zo zuinig mogelijk om te gaan met water.
Op warme dagen worden miljoenen liters water gebruikt door mensen in Nederland. Bijvoorbeeld om het zwembad te vullen, lekker lang en koel te douchen, of om de tuin te bewateren. Het kost enorm veel energie om water te zuiveren, terwijl veel van dat water weer ongebruikt de grond in gaat en verdampt. Dat water komt dan toch weer neer als regen, denk je nu misschien. Dat klopt, maar een klein percentage verdampt in de atmosfeer en komt nooit meer terug, daarbij belandt ook een groot deel in zee of op andere plekken waar we het niet direct kunnen gebruiken. Regenwater is dus circulair, maar niet zo snel als je misschien denkt. Gebruiken heel veel mensen op hetzelfde moment veel water, dan kan ook in Nederland een watertekort voorkomen. Daarom gebeurd het regelmatig dat boeren hun gewassen niet meer mogen wateren wanneer het een lange periode droog is.
Zoals we al schreven, kost het erg veel energie om water te zuiveren. Energie komt veelal nog van grijze energiebronnen, wat betekent dat het wordt opgewekt uit bijvoorbeeld fossiele brandstoffen. Veel groene energie wordt nog niet gebruikt. Indirect verhoog je met veel watergebruik dus ook de CO2 uitstoot en dat heeft dan weer heel direct invloed op de klimaatverandering. Het klinkt dus logisch dat het slim is om op je watergebruik te letten, als je je steentje wilt bijdragen aan een beter klimaat. Hoe je dat precies kunt doen, leggen we je in de rest van het artikel uit.
We beginnen met een vervelende en veelgehoorde tip, maar een tip die zeker wel werkt. Door namelijk korter te douchen, kun je enorm veel water besparen. Je kunt er ook voor kiezen om de douche steeds uit te zetten als je bijvoorbeeld shampoo in je haar smeert, of zeep over je lijf wrijft. Als het water dat dan naar beneden valt, is namelijk verspilt water. Wil je wel korter douchen, maar lukt het niet? Er zijn een hoop handige tools voor te koop. Zo kun je een speciale douche wekker kopen. Heb je een abonnement op Spotify? Dan kun je bijvoorbeeld ook een remix of playlist van 10 minuten aanzetten. Aan het eind van die mix of playlist moet jij dan uit de douche zijn. Wil je wel wat langer kunnen douchen, maar toch water besparen? Dan kun je ook een waterbesparende douchekop kopen, hiermee bespaar je al snel 50% water!
Het hergebruiken van water is een heel belangrijke en zeer effectieve, zeker wanneer je een redelijk grote tuin hebt. Je kunt er namelijk voor kiezen om een put aan te laten leggen, of een waterreservoir te kopen, waarin je regenwater opvangt. Dat water kun je vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld de tuin mee water te geven. Zo hoef je geen water uit de kraan te pakken, wat eigenlijk veel te schoon is om weer in de tuin te sproeien.
In de zomer hebben de planten in de tuin veel water nodig, zeker op warme dagen. Je kunt de planten dan natuurlijk ‘s ochtends of midden op de dag water geven, maar dat is vaak niet zo’n verstandig plan. Het water kan namelijk als een soort vergrootglas op je planten werken, waardoor de bladeren verbranden. Daarbij verdampt het water veel sneller, waardoor je planten niet de kans krijgen om het water in zich op te nemen. Wil je dus je planten water geven, geef ze dan water als de zon onder is, of onder begint te gaan en niet meer direct op de planten schijnt. Zo voorkom je dat het grootste deel van het water verloren gaat. Heb je een irrigatiesysteem, dan is dat natuurlijk nog beter, omdat de planten dan rustig het water op kunnen nemen en er niet te veel water in één keer de grond in komt. Zet dat systeem dan nog steeds ‘s avonds pas aan, zodat je het optimale effect bereikt.
Afvalwater, ook wel grijs water, kan ook worden hergebruikt. Water dat je bijvoorbeeld gebruikt in de wasbak is vaak nog niet erg vuil. Je kunt een speciaal reservoir laten plaatsen dat dat water opvangt en een beetje filtert, waardoor je het water kunt gebruiken om bijvoorbeeld mee de wc door te spoelen.
Het douchen is natuurlijk één ding, maar wordt je zelf ook eens bewust van je watergebruik. Hoe lang laat je bijvoorbeeld de kraan openstaan bij het tandenpoetsen, gooi je vaak een glas water weg, of draai je overbodig veel kleine wasjes in de wasmachine of vaatwasser? Al die dingen kun je aanpassen. Wacht bijvoorbeeld tot je genoeg was hebt voor een volle wasmachine en drink het glas water op, of geef het desnoods aan je kamerplanten. Houd ook in gedachten welke knop je gebruikt om de wc door te spoelen. Het klinkt misschien als iets waar je niet graag over praat, maar de grote knop van de wc is voor grote boodschappen en de kleine knop is voor kleine boodschappen. Spoel je een kleine boodschap vervolgens door met de grote knop, dan is dat weer zonde voor het water.
Er zijn nog een paar kleine dingen waar je op kunt letten om water te besparen, hieronder sommen we er nog een paar voor je op:
Heb je een zwembadje in de tuin staan? Geef het water dan aan de planten als het vies is geworden.
Het duurt altijd even voordat er warm water uit de kraan komt. Vang het koude water op en geef het aan de planten.
Groenten en aardappelen kun je gemakkelijk in één pan koken. Van het water dat je dan overhoud kun je vervolgens weer een bouillon of saus maken.
Gebruik eens wat vaker hetzelfde glas, minder water is immers minder afwas.
Kijk eens kritisch naar je kleding en draag het wat langer, minder vuile kleren betekent ook minder was.
Gebruik een gieter, daarmee bewater je gerichter dan met een tuinslang.