Warschau

De hoogtepunten van een stedentrip naar Warschau

WarschauGa je een stedentrip maken naar de hoofdstad van Polen? Deze dynamische en historisch rijke stad beschikt over een oude binnenstad. Deze binnenstad is na de Tweede Wereldoorlog weer opgebouwd en staat het ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op deze pagina lees je de hoogtepunten van het bezoeken van de stad, verschillende activiteiten en geven we een aantal tips voor het maken van een trip naar Warschau.

Algemene informatie

Warschau is niet alleen de hoofdstad van Polen, maar het is ook de grootste stad van het land. In totaal wonen er meer dan 1,7 miljoen inwoners. Er zijn verschillende manieren hoe je bij deze stad kunt komen. Je kunt er zelfstandig met de auto heengaan. De afstand tussen Utrecht en Warschau is 1170 kilometer en je doet er ongeveer 11 tot 12 uur over afhankelijk van het verkeer. Andere mogelijkheden zijn met het vliegtuig of door de trein te nemen. Met het vliegtuig gaat het uiteraard een stuk sneller. Het vliegveld Frederik Chopin ligt op een afstand van 10 kilometer. Vanaf hier gaat er een bus rechtstreeks naar de stad. Met de trein vanuit Utrecht naar Warschau doe je er ook ongeveer 12 uur over met een aantal overstappen. Er zijn verschillende manieren om je in de stad zelf te verplaatsen. In Warschau kun je gebruik maken van de bus, de metro, de tram, een taxi nemen of gewoon te wandelen. Bij taxi’s is het altijd goed opletten dat je niet wordt opgelicht. Bij veel taximeters is er namelijk met de meter geknoeid en krijg je erg hoge prijzen onder de neus.
Indien je een stedentrip naar Warschau gaat maken dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Op deze manier weer je zeker dat er niks aan je voorbij gaat en dat je alles te zien krijgt wat je wilt zien. Op deze pagina helpen we je hierbij op weg. Hieronder lees je meer over:

  • De bezienswaardigheden
  • Winkelen
  • Uitgaan
  • Andere steden in Polen

De bezienswaardigheden van Warschau

Het hoogtepunt voor iedere toerist die naar Warschau gaat is het bezoeken van Stare Miasto. Dit is de naam voor de Oude Stad. Rond het jaar 1400 was dit gebied het centrum van de stad. Als middelpunt van Stare Miasto vind je de Oude Markt. De Poolse naam voor deze markt is ook wel Rynek Starego Miasto. Dit plein wordt omgeven door woningen en panden met een kleurrijke gevel en je komt hier verschillende terrasje en plekken tegen om een drankje te drinken en een hapje te eten. De oude binnenstad is ook helemaal omgeven door een stadsmuur. Echter was de gehele stad binnen de stadsmuren tijdens de Tweede Wereldoorlog helemaal vernietigd. In de jaren 60 is er hard gewerkt om de stad weer opnieuw op te bouwen tot wat het vandaag de dag is.
Daarnaast is het Koninklijk Slot, oftewel het Zamek Królewski iets wat je niet moet missen. Dit kasteel is gebouwd in de 15e eeuw en is later nog verder uitgebouwd. Het kasteel heeft een lange tijd gediend als een verblijfplaats voor de koning en voor het parlement. Tegenwoordig is het Koninklijk Slot open voor het publiek en is het hier mogelijk om er een rondleiding te nemen. Tijdens een rondleiding krijg je extra informatie over de geschiedenis van de gids en krijg je hoogtepunten te zien als de Marmerenzaal, de Senaatszaal en de balzaal. Voor het kasteel is ook een standbeeld te bewonderen met een hoogte van 22 meter. Dit standbeeld is gemaakt van de Poolse koning Zygmunt III Wasa.
Nog een hoogtepunt die niet aan je lijstje mag ontbreken is het Paleis der Cultuur en Wetenschap, oftewel Palac Kultury i Nauki. Dit bouwwerk was een geschenk van Stalin in 1955. Het bestuur van Polen had destijds de keuze gekregen van de Sovjet-Unie voor een metronetwerk of dit bouwwerk. Het stadsbestuur van Warschau had destijds gekozen voor dit bouwwerk wat door vele inwoners nog steeds wordt betreurd. Het gebouw is maar liefst 230 meter hoog en wordt tegenwoordig gebruikt voor kantoren, een discotheek en er is een theater in gevestigd. Boven in de toren is een panoramisch terras te vinden vanwaar je een mooi uitzicht over de stad hebt.
Hopelijk ben je de paleizen nog niet zat, want het paleis Wilanów is ook een hoogtepunt om te bezoeken. Dit paleis ligt in het zuiden van de stad op ongeveer een half uur rijden met de bus vanaf het oude centrum. De rijke Leszczynski familie is in de 17e eeuw begonnen met de bouw van dit paleis. Hierna is de koning Jan III Sobieski verder gegaan met de bouw en later werd dit paleis het verblijf van de koninklijke familie van Polen. Het bijzondere aan dit paleis is dat deze geheel bewaard is gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog, integendeel van de meeste bouwwerken en huizen in Warschau. Ook de tuinen om het paleis heen zijn erg bijzonder om te zien.
Wil je tot slot meer leren over de geschiedenis van de stad en dan met name de geschiedenis die tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden? Bezoek dan het Historisch museum. Deze is ook in de oude stad te vinden en vertelt alles over de geschiedenis.


Winkelen in Warschau

In tegenstelling tot veel steden heeft Warschau helaas geen bekende winkelstraten. Wat de stad wel heeft zijn ontzettend grote shoppingmalls. De grootste winkelcentra van Europa zijn zelfs in deze stad te vinden. Direct naast het centraal station in het centrum van de stad is het winkelcentrum Zlote Tarasy te vinden. Dit nieuwe winkelcentrum heeft zijn deuren geopend in 2007. In dit winkelcentrum kun je uren of zelfs een dag zoet zijn met winkelen. Het centrum is op een fraaie manier ingericht met glazen golfplaten die neerdalen. Naast winkels die er in zijn te vinden wordt het Zlote Tarasy ook gebruikt voor kantoorpanden, woningen, cafés en er is een grote foodcourt.
Richting het noorden van het centrum van de stad is het winkelcentrum Arkadia te vinden. Dit winkelcentrum is niet zomaar een winkelcentrum, want deze bestaat maar liefst uit 280.000m2. Daarmee wordt er gezegd dat dit het grootste winkelcentrum is van heel Europa. Verspreid over 5 verdiepingen kom je hier oneindig veel winkels tegen, restaurants en een grote bioscoop.
Tot slot is er richting het zuiden van de stad nog een groot winkelcentrum in de wijk Praga te vinden. Dit winkelcentrum heeft de naam Galeria Mokotów. Galeria Mokotów heeft een grootte van 150.000m2, bestaat uit 3 verdiepingen en in totaal zijn er circa 260 winkels te vinden. Verder is er een grote foodcourt en een bioscoop aanwezig.

Uitgaan

Wil je ook uitgaan tijdens je trip naar Warschau? Dan zijn er een aantal gebieden waar je het beste naartoe kunt. Het gebied rondom de oude markt is het altijd erg levendig. Hier kom je verschillende restaurants en cafés tegen. Met name in de zomer is er een goede sfeer te vinden bij de vele terrasjes op het plein. Ook in verschillende zijstraatjes van dit plein, zoals Freta en Piwna en ul.
Ben je op zoek naar een goede club? Dan kun je naar ulica Mazowieczka of naar Nowy Swiat. Bij deze straten kom je veel goede restaurants en clubs tegen. In het gedeelte van Praga vind je meer uitgaansgelegenheden voor studenten. Hier zijn dan ook verschillende mooie clubs te vinden.

Andere steden in Polen bezoeken

Heb je de meeste bezienswaardigheden in Warschau gezien en wil je je reis verlengen? In Polen zijn er nog enkele bijzondere steden te bezoeken. Richting het zuiden van Polen bezoeken veel toeristen de stad Krakau. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Krakau ongeschonden gebleven en deze stad heeft een historisch centrum. Deze stad heeft ook genoeg bezienswaardigheden om enkele dagen te bezoeken.
Richting het noorden van het land is de stad Gdańsk te vinden. In deze stad zijn de eerste schoten gelost van de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag heeft de stad nog een historische binnenstad en is er een levendig uitgaansleven te vinden voor alle leeftijden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MaartenLagerweij
Aantal keer gelezen: 2686x
Toegevoegd: 09-03-2017 05:12
Gewijzigd: 02-07-2017 23:47

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!