De oorzaak van haaruitval bij vrouwen

De oorzaak van haaruitval bij vrouwen

De oorzaak van haaruitval bij vrouwenVrouwen kunnen net als mannen, vroeg of laat te maken krijgen met haaruitval. Dit is erg vervelend en je schrikt er ook van. Maar wat kan de oorzaak zijn van haaruitval bij vrouwen? Is er één oorzaak of zijn er meer? In dit artikel lees je meer over de oorzaken van haaruitval bij vrouwen.

Vrouwen en haaruitval

Je kunt wel stellen dat ongeveer de helft van de vrouwen ooit te maken gaat krijgen met haaruitval. Haaruitval heb je in verschillende vormen. Je kunt wel zeggen dat de oorzaak van haaruitval bij vrouwen meestal ligt bij een verandering in de hormoonhuishouding, maar er schijnt ook een verband te zijn tussen erfelijkheid en kaalheid.

Vrouwen telogeen haarverlies

Een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval bij vrouwen is telogeen haarverlies. Normaal gesproken zie je het haar in een bepaalde cyclus groeien, deze cyclus begint dan met de anagene groeifase, je ziet het haar dan ongeveer drie tot vijf jaar groeien. De volgende stap is dat het haar in de katogene fase komt, dit kun je zien als een overgangsfase van groei naar rust. Na een paar weken zie je het haar in de telogene of de rustfase belanden. Na een maand of vier zul je het haar dan weer uit zien vallen en de cyclus kan zich weer gaan herhalen. Ongeveer 90 procent van het haar bevindt zich in de anagene groeifase.

Haaruitval bij vrouwen

Je kunt wel zeggen dat de normale hoeveelheid haarverlies bij vrouwen per dag nog wel kan verschillen. Je hebt dus vrouwen die veel last hebben van haaruitval, maar ook vrouwen die weinig of bijna geen haaruitval hebben. Bij vrouwen kan het ook zo zijn dat je in de ene periode meer last hebt van haaruitval dan in de andere periode. Er zijn veel vrouwen die zich afvragen wat nu eigenlijk normaal is wat betreft het haar verliezen, maar ook hoeveel haar je mag verliezen tijdens het wassen van je haar. De meeste vrouwen raken ongerust als het afvoerputje weer vol zit met haren. Is dit terecht of hoef jij jezelf hier geen zorgen over te maken?

Haren verliezen

Het is een hele normale zaak als je als vrouw per dag ongeveer tussen de 50 en 100 haren verliest. Als je naar het afvoerputje kijkt of naar de vloer van de douche dan lijkt dit erg veel, maar als je bekijkt dat je duizenden haren op je hoofd hebt dan is dit erg weinig. Bij vrouwen met lange haren lijkt de haaruitval vaak veel meer dan de haaruitval bij vrouwen met kort haar. 40 lange haren lijkt een hele bos vergeleken met 40 korte haartjes, toch zijn het in beide gevallen slechts 40 haren. In de meeste gevallen is het niet nodig dat je jezelf zorgen maakt over haaruitval. Als je als vrouw zijnde gedurende een langere periode veel haar verliest kun je proberen uit te zoeken waar dit aan kan liggen.

Haren groeien

In de praktijk is het zo dat zowel bij mannen als bij vrouwen 90 procent van je haren aan het groeien is, de overige 10 procent rust. Normaal gesproken zul je na een maand of twee drie de rustende haren uit zien vallen om plaats te maken voor nieuwe haren. Dus kun je wel zeggen dat de oorzaak van haarverlies bij vrouwen een natuurlijk proces is. Natuurlijk zorgt het borstelen of kammen van de haren ervoor dat de rustende haren eerder uit kunnen vallen, eerder dan wanneer je niet gekamd of geborsteld zou hebben. Hierdoor lijkt het wel alsof je in één keer heel veel haren verliest en daar zou je van kunnen schrikken.

Oorzaak haaruitval erfelijk

Dan bestaat er ook nog een erfelijk aspect bij haaruitval. Dit is de klassieke kaalheid die zich veel bij mannen voordoet maar ook bij vrouwen voor kan komen. Je kunt wel zeggen dat dit de meest voorkomende vorm van haarverlies is, zowel bij mannen als bij vrouwen. Dat dit voor een groot deel erfelijk bepaald is, is bewezen door het feit dat mannen 7 keer zo veel risico lopen om op jonge leeftijd kaal te worden.

Extreme haaruitval

Je hebt verschillende oorzaken waardoor haarverlies bij vrouwen sneller kan gaan dan normaal. Je kunt in dat geval spreken van extreme haaruitval. Vooral als je hormoonhuishouding verandert dan kan dit bij een vrouw het cyclische proces van haargroei erg verstoren. Je kunt als vrouw ermee te maken krijgen tijdens de menstruatie of daarna, maar ook bij een zwangerschap. Uit ervaring is gebleken dat je wel kunt stellen dat bijna iedere vrouw om die reden last heeft van haaruitval na een zwangerschap. Ook als je een vertraagde schildklier hebt kan dit haaruitval erg stimuleren.

Haaruitval door medicatie

Als je bepaalde medicijnen nodig hebt kun je ook dit als oorzaak noemen van extreem haarverlies. Je moet dan denken aan medicijnen als bloedverdunners, de anticonceptiepil en antidepressiva. Ook als je niet gezond eet kan dit een oorzaak zijn van te veel verlies van hoofdhaar, het is daarom zeker belangrijk dat je goed en gezond eet. Als je haarverlies wilt verminderen of voorkomen moet je goed op de inname van vitamine A en ijzer letten, deze vitamine kun je terug vinden in allerlei soorten groenten en vlees.

Haaruitval en stress

Heb je veel last van stress dan kan ook dit een reden zijn dat je haaruitval hebt, de relatie tussen haaruitval en stress is al enige tijd bekend. Als je gezond haar hebt betekent dit ook dat je lichaam goed in balans is. Leef je gezond zonder stress dan zal dat te zien zijn aan je stralende en glanzende haren. Leef je in een stresssituatie of je hebt fysieke problemen dan zal je haar dof en levenloos worden, wordt dit alsmaar erger dan kun je uiteindelijk ook last gaan krijgen van haaruitval.

Haaruitval, naar de huisarts

Als het uitvallen van je haren maar blijft duren en je gaat je echt ongerust maken kun je naar de huisarts gaan. Je kunt dan met de huisarts bespreken en overleggen wat de oorzaak zou kunnen zijn van je haaruitval. In de meeste gevallen kan de huisarts goede tips aan je geven, je hoeft je vooral niet te schamen om een bezoek aan de huisarts te brengen over klachten van haaruitval. Omdat je bij vrouwen nogal wat oorzaken hebt die voor haaruitval kunnen zorgen is het niet gemakkelijk om haaruitval te voorkomen. Gelukkig heb je voor bijna alle vormen van haaruitval wel een oplossing. Als je als vrouw een lichte vorm van haaruitval hebt zou je een lotion of een crème kunnen proberen, dit kan je zeker helpen als je haaruitval hebt door ouder worden of als de haaruitval een erfelijke oorzaak heeft. Heb je medicatie die de oorzaak kan zijn van haaruitval dan zou je kunnen proberen de medicatie te wijzigen of er gewoon helemaal mee te stoppen (als dat verantwoord is, raadpleeg altijd eerst de arts voordat je medicatie verandert of stopzet). Dan heb je nog een aantal chirurgische technieken die het haar kunnen helpen herstellen bij haaruitval. Deze technieken zijn een gemakkelijke oplossing als haar bijvoorbeeld op een aantal plaatsen is uitgevallen. Als het haar over de hele hoofdhuid is uitgevallen zul je met deze technieken geen succes hebben. Een van de meest voorkomende ingrepen die wordt toegepast is haartransplantatie. Als je zeer ernstige haaruitval hebt zou je een pruik kunnen gebruiken. Dit zie je vooral bij kankerpatiënten die tijdens een behandeling last hebben van erge haaruitval, een pruik is voor deze mensen een goede oplossing. 

Oorzaken haaruitval op een rijtje

Haaruitval is erg vervelend en het kan plots optreden. Misschien heb je er nog nooit last van gehad en ineens word je wakker en liggen er veel haren naast je bed of op je kussen. Of je merkt op dat je ineens wel heel dun haar krijgt wanneer je ze hebt gewassen of gaat kammen. Je vraagt je meteen af waar dat het vandaan komt of wat je er aan kunt doen. Er zijn een aantal oorzaken waardoor vrouwen last kunnen hebben van haaruitval:

  • Stress
  • Tekort aan vitamine (met name vitamine B)
  • IJzertekort
  • Gebruik van bepaalde geneesmiddelen
  • Gebruik niet teveel vitamine A, dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid
  • Hormoonschommelingen
  • Genetische factoren

Soms kun je een aantal zaken zelf ontdekken. Als je namelijk veel last hebt van stress of je bent in de overgang waardoor je hormonen volop aan het schommelen zijn, dan kan dat de oorzaak zijn van haaruitval bij de meeste vrouwen. Maar wanneer daar geen sprake van is, dan kun je altijd bij je voeding bekijken of dat je vitaminen mist of teveel binnen krijgt. Als je er niet uitkomt, het wordt erger, of het gaat niet over en je maakt je ongerust, ga dan naar de huisarts om samen na te gaan wat de oorzaak kan zijn. Gelukkig kan er vaak wat aan gedaan worden, maar eerst moet gekeken worden wat de oorzaak is zodat vastgesteld kan worden hoe je het beste behandeld kunt worden. Als het met stress te maken heeft dan is het belangrijk stressfactoren te vermijden en ontspanning te zoeken, zodat je weer tot rust kunt komen. Veel oorzaken bij haaruitval van vrouwen kunnen weg worden genomen. Dus ga op zoek, schaam je vooral niet en pak het aan!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 13478x
Toegevoegd: 12-06-2015 05:36
Gewijzigd: 22-08-2015 12:41

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!