De verschillende functies van kantoorstoelen

De verschillende functies van kantoorstoelen

De verschillende functies van kantoorstoelenOp kantoor zijn vaak diverse stoelen te vinden. Op het eerste oog lijken de stoelen misschien allemaal op elkaar en is het moeilijk om het verschil te onderscheiden. Niet alleen de vormgeving van de stoelen, maar ook de functie van de stoelen verschilt vaak.

De functie van een stoel lijkt misschien onbelangrijk, maar het design van de stoel zorgt er vaak voor dat een stoel geschikt is voor bepaalde functies. Op deze manier wordt het zitcomfort van de gebruiker gewaarborgd en dat is weer van belang, zodat er geen klachten ontstaan.

Bureaustoelen
De stoel waar de meeste mensen aan zullen denken bij een kantoorstoel is een bureaustoel. Zoals de naam al zegt, wordt een bureaustoel over het algemeen gebruikt achter het bureau oftewel de werkplek waar de medewerker vaak de meeste tijd doorbrengt. Vroeger werd er tijdens het kiezen van deze stoelen vaak niet zo gelet op de gebruiker, maar tegenwoordig is dit steeds belangrijker.

Dat is omdat, zoals we net al benoemden, onderzoeken uit hebben gewezen dat te lang zitten niet goed voor je is. Het kan namelijk verschillende klachten veroorzaken, waardoor medewerkers niet prettig werken. Denk hierbij aan klachten zoals rugklachten, zere benen en hoofdpijn door nekklachten.

De ergonomische bureaustoel

De bureaustoelen die gemaakt zijn om te kunnen voldoen aan alle eisen van de gebruiker, zijn de ergonomische bureaustoelen. Deze bureaustoelen moeten de bovengenoemde klachten voorkomen en in ieder geval fors verminderen. Dit kan door de verhouding tussen de werknemer en de stoel te verbeteren oftewel de ergonomische belangen in acht te nemen.

Een ergonomische bureaustoel kan dingen die bij een gewone bureaustoel vaak niet mogelijk zijn, denk hierbij vooral aan instellingen. Bij de ergonomische bureaustoel kan altijd de hoogte worden ingesteld, zodat de medewerker zijn voeten goed op de grond kan zetten. Daarnaast kunnen de armleuningen worden ingesteld, zodat de medewerker niet met opgetrokken schouders zit en zodat de armen in een goede hoek op het bureau worden gelegd.

Verder heeft een ergonomische bureaustoel vaak ook de mogelijkheid om de zitdiepte in te stellen. Hiermee zorg je ervoor dat de stoel niet in je knieholtes duwt. Dit zorgt er namelijk voor dat de bloedsomloop verstoord wordt en je zere benen krijgt. Verder kan ook de rug ingesteld worden, zodat je een goede houding aanneemt. Verder kan je de stoel vaak ‘los’ zetten, zodat deze met je meebeweegt.

De prijzen van een ergonomische bureaustoel liggen over het algemeen hoger dan die van een gewone bureaustoel, omdat er veel meer rekening wordt gehouden met de behoeften van de gebruiker. Voor een goede ergonomische bureaustoel betaal je al snel een paar honderd euro, maar over het algemeen gaan deze stoelen tot tien jaar mee.
Vergaderstoelen

Zoals de naam al duidelijk maakt, zijn vergaderstoelen specifieke stoelen om in te vergaderen. Tijdens een bespreking of vergadering wordt er vaak veel gepraat en blijven de aanwezigen over het algemeen zitten. Een vergaderstoel hoeft dus niet zo gemakkelijk te verplaatsen zijn als een bureaustoel en daarbij heb je in een vergaderstoel wat minder beweegruimte nodig.

Daarnaast hoeft een vergaderstoel niet zo ergonomisch te zijn als een bureaustoel. Vaak maken er veel verschillende mensen gebruik van deze stoel, waardoor de stoel niet op alle gebruikers persoonlijk afgestemd hoeft te worden. Wel wordt er in het design vaak rekening gehouden met comfort, zodat de genodigden de vergadering op een prettige manier bij kunnen wonen.

Vergaderstoelen zijn er in allerlei soorten en maten te verkrijgen, daarom kun je het zelf zo duur maken als je wilt. Over het algemeen zijn vergaderstoelen niet zo prijzig als bureaustoelen, maar het ligt er natuurlijk ook aan waar je naar op zoek bent.
De vormgeving van vergaderstoelen varieert van een hele simpele zwarte stoel zonder armleuningen tot aan gekleurde stoelen met wieltjes en armleuningen. Er is hierbij veel mogelijk.

Conferentiestoelen

Stoelen die grotendeels overeenkomen met vergaderstoelen zijn de conferentiestoelen. Deze stoelen worden vaak gebruikt tijdens conferenties, een toespraak waarbij het hele personeel aanwezig is, maar ook in wachtkamers of grote zalen waar veel zitplaatsen nodig zijn, vind je deze stoelen vaak.

Zoals we benoemden lijken de vergader- en conferentiestoelen wel wat op elkaar. Sommige vergaderstoelen zouden dan ook als conferentiestoel ingezet kunnen worden en andersom geldt hetzelfde. Er zijn echter ook een aantal dingen waar een goede conferentiestoel aan voldoet, waar een vergaderstoel niet perse aan hoeft te voldoen.

Omdat tijdens conferenties vaak veel stoelen nodig zijn, moeten de stoelen gemakkelijk naast elkaar gezet kunnen worden. Een stoel met wieltjes is dan niet heel handig. Verder blijven de stoelen na de conferentie niet staan en moeten ze dus snel weer opgeruimd kunnen worden. Daarom is het handig als de stoelen licht zijn, zodat het opruimen ervan snel gedaan kan worden.
Verder zijn conferentiestoelen over het algemeen stapelbaar. Dit zorgt ervoor dat de stoelen makkelijk opgeborgen kunnen worden, zonder dat ze al te veel ruimte innemen. Dat is ideaal wanneer een zaal ook voor andere doeleinden gebruikt moet worden.

Een conferentiestoel is dus vaak zo simpel mogelijk, maar de vormgeving zorgt ervoor dat de stoelen wel prettig zitten. Dit is belangrijk, een conferentie kan namelijk enige tijd in beslag nemen en dan is het wel zo fijn als iedereen lekker zit. De prijzen van een conferentiestoel zijn over het algemeen prima te betalen. Vaak zijn deze stoelen tweedehands ook beschikbaar.


Soft seating stoelen

De soft seating stoelen zijn relatief nieuw onder het kantoormeubilair. Dit komt deels ook omdat de stoelen voorheen minder nodig waren. Tegenwoordig werken veel mensen in kantoortuinen waar het erg gehorig is. Een telefoontje plegen kan dan lastig zijn, anderen horen jouw gesprek en jij hoort je collega’s op de achtergrond. Hiervoor bieden soft seating stoelen de uitkomst.

Deze stoelen zijn bekleed met een bepaalde stof. Deze stof neemt het geluid op, waardoor er minder echo’s en weerkaatsingen zijn. Ook wordt het achtergrondgeluid grotendeels buitengesloten, zodat jij geen last hebt van pratende collega’s op de achtergrond.

Soft seating is niet alleen in stoelen beschikbaar, maar ook in andere toepassing. Denk hierbij aan banken met een hoge rugleuning en een soort kap bij de oren, waardoor het geluid buiten blijft. Deze banken zijn handig in te zetten tijdens korte en kleine overleggen. Andere medewerkers hebben hier dan geen last meer van.

Zoals net al benoemd werd, is soft seating een vrij nieuwe vorm van kantoorstoelen. Deze is dan ook redelijk prijzig. Dit komt onder andere door het materiaal dat wordt gebruikt om het geluid van de stoelen op te nemen.Loungestoelen

Wellicht niet het eerste waar je aan denkt als het gaat om kantoorstoelen, maar ook dit soort stoelen komen voor op het kantoor. Een goed ingerichte wachtruimte heeft over het algemeen wat van deze loungestoelen staan. Op deze manier kunnen klanten op een ontspannen manier wachten op hun afspraak.

Wanneer je kiest voor loungemeubilair is het verstandig om te kiezen voor loungemeubilair met een professionele uitstraling. Het gaat immers wel om meubilair op kantoor, dus de kwaliteit en de uitstraling is hierbij ook van belang.

Loungestoelen kunnen vrij prijzig zijn, maar dit ligt er ook aan om hoeveel stoelen het gaat en wat voor stoelen het precies zijn. Ook hierbij gaat het weer om een investering, deze stoelen gaan jaren mee en zijn een toevoeging op kantoor.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 664x
Toegevoegd: 26-08-2019 13:10
Gewijzigd: 04-09-2019 07:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2974 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!