De voordelen van een e-scooter

De voordelen van een e-scooter

De voordelen van een e-scooterDe opkomst van de elektrische scooter, of ook wel e-scooter genoemd neemt steeds meer toe. Steeds meer gemeenten geven de voorkeur van een e-scooter boven een benzine scooter. Wat zijn zoal de voordelen van een e-scooter? En waar let je op tijdens de aanschaf? Is een e-scooter echt beter voor het milieu?

Waarom een e-scooter aanschaffen

De reden dat jij een e-scooter aan zou schaffen gaat verder dan alleen zijn gebruiksgemak. Ze staan namelijk bekend om hun milieuvriendelijkheid en energiezuinigheid. Dit komt omdat ze op een elektromotor rijden. De uitstoot van schadelijke gassen is hierdoor verleden tijd omdat er geen brandstof ingaat. Het opladen gaat via een oplader. Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact. Dit laden gaat snel met een snellader maar heeft meer tijd nodig met een normale accu. Hoe dan ook, na het opladen van de accu is hij weer klaar voor een volgende rit. Dit is uiteindelijk goedkoper dan een normale scooter. Vroeger was de verkoop van een e-scooter alleen gericht op de ouderen in onze samenleving. Maar na verloop van tijd zijn er steeds meer nieuwere modellen e-scooters en vernieuwingen aangebracht dat je het uiterlijk van deze niet meer kan onderscheiden van een benzine scooter en de markt zich nu meer richt op jongeren. Dankzij al die vernieuwingen en doordat de vraag is toegenomen, zijn de e-scooters veel minder duur geworden.

Welk type e-scooters is de beste

Er zijn verschillende types e-scooters te vinden. Ben je bereid om hierin te investeren, dan heb je de keus uit verschillende modellen. Welk type de beste is, hangt helemaal af van jouw persoonlijke voorkeuren. De een kiest voor een degelijk model die niet te duur is maar kwalitatief lang mee gaat. Je komt dan uit in het budget segment. De accu’s zijn vaak minder sterk waardoor je niet hele lange afstanden kunt afleggen zonder hem tussendoor op te moeten laden. Wil je een wat sterker model, dan heb je een type nodig die over een sterkere wattage accu beschikt. Sommige modellen hebben zelfs een dubbele accu waardoor je meerdere kilometers ineens kunt afleggen. Ook maakt het uit waar de accu zit omdat dit te maken heeft met de wendbaarheid en de zwaarte van de e-scooter. Omdat het zo in opkomst is onder jongeren, kun je kiezen uit sportieve en retro modellen.

Wat voor soort accu heb je nodig

De accu is onmisbaar bij een elektrische scooter. Maar het heeft niet altijd een voordeel. Een benzine scooter kan namelijk meer kilometers afleggen dan een e-scooter. Op een standaard model kun je met een volle accu ongeveer 120 km afleggen. Dat is de helft minder als bij een benzine scooter. Wil je met een e-scooter meer kilometers af kunnen leggen, dan kun je voor een accu upgrade zorgen. Hoe hoger de wattage van een accu, hoe sterker deze is. Dit zorgt er ook voor dat je minder vaak op hoeft te laden. Want hoe minder vaak je de accu oplaadt, des te minder snel hij slijt. De lithium-accu is een van de duurste accu’s, maar heeft wel veel voordelen. Het opladen gaat sneller en hij gaat langer mee. Dit zou een goede investering kunnen zijn als je vaak lange kilometers maakt.

Onderhoud van een e-scooter

Een e-scooter is veel eenvoudiger te onderhouden dan een benzine scooter. Dit heeft te maken met het feit dat de elektromotor uit maar één onderdeel bestaat en via een aandrijfriem rechtstreeks verbonden is met het achterwiel. Dit maakt hem minder onderhoudsgevoelig en zul je minder gauw last hebben van storingen. Wat wel regelmatig enig onderhoud nodig heeft, zijn de remmen en banden. Om veilig te blijven rijden zul je dit regelmatig moeten checken en eventueel vervangen. Dit zou bij een onderhoudspakket kunnen horen als je een e-scooter aanschaft. Jaarlijks worden deze dingen voor je gecheckt en vervangen zonder er zelf naar om te hoeven kijken. Voorheen had je te maken met het vervangen van koolborstels, maar dat is verleden tijd. Deze worden niet meer gebruikt. De accu heeft geen onderhoud nodig zolang je hem goed gebruikt. Je moet hem niet leeg laten staan maar regelmatig opladen. Zo houdt de accu het het langst vol. Maar na verloop van tijd zal de accu door gebruik en het opladen toch iets aan kwaliteit inleveren. Je kunt er dan voor kiezen om je accu te laten kalibreren door een kenner. Zo worden de afwijkingen in spanning die ter zijner tijd voor kunnen doen,weer weggenomen en functioneert de accu weer naar behoren.
Milieubewust rijden op een e-scooter

Door voor een e-scooter te kiezen, help je het milieu ook een handje. Geen schadelijke uitlaatgassen meer en ook geen herrie meer. De motor is zo stil dat je hem bijna niet hoort. En dat wordt ook door de overheid opgemerkt. Om de samenleving meer milieubewust te maken, gaan sommige gemeenten de benzine scooters verbieden of zullen ze andere restricties opleggen om het gebruik van deze te ontmoedigen. In de meeste steden zijn deze scooters niet meer welkom op de fietspaden. En de milieuzones die nu in verschillende grote steden gelden, zijn ook van toepassing op benzine scooters. Deze mogen niet meer de stad in waardoor het voor velen niet meer aantrekkelijk is om op een benzine scooter te blijven rijden. Een goede reden om over te stappen naar een e-scooter.

De voor- en nadelen van een e-scooter in het kort

We zijn tot de conclusie gekomen dat de voordelen van een e-scooter ruimschoots opwegen tegen de nadelen. We zullen beiden noemen zodat je zelf kunt beoordelen of het aanschaffen van een e-scooter echt zoveel beter is. Een aantal van die voordelen zijn:

  • Hij rijdt zuiniger, de hogere aanschafprijs verdien je hierdoor naar verloop van tijd terug
  • Geluidloos rijden en geen uitstoot meer van giftige dampen
  • Onderhoudsgemak, er hoeven geen grote reparaties meer uitgevoerd te worden
  • Milieuzones zijn geen belemmering
  • Trekken sneller op dan een benzine scooter

Natuurlijk zijn er ook nadelen:

  • Duurder in aanschaf
  • Vervanging van de accu is duur
  • Zijn wat langzamer en kunnen minder kilometers afleggen
  • Je hebt een stopcontact nodig om de accu op te kunnen laden

 

Veiligheid

Omdat je op een e-scooter soms wel snelheden van 25km/h kan bereiken raden we aan om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen. We raden aan om een helm te dragen om zo hoofdletsel te voorkomen. Omdat je geluidloos rijdt, horen velen je niet meer aankomen waardoor een aanvaring gauw kan gebeuren. Jij bent de oren en ogen van iemand die jou niet ziet! Ook is het verstandig om duidelijk zichtbare kleding en verlichting te dragen. Omdat je toch onder de “zwakkere” verkeersdeelnemers valt, is het verstandig hier rekening mee te houden. Niet alleen met betrekking tot kleding en verlichting maar ook met betrekking tot je eigen gedrag in het verkeer. Wees ervan bewust dat niet elke verkeersdeelnemer je snelheid en locatie goed inschat. Rij voorzichtig en geniet van je nieuwe e-scooter.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MariekedeBruijn
Aantal keer gelezen: 2310x
Toegevoegd: 17-06-2020 17:33
Gewijzigd: 18-06-2020 09:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!