Welke motorhelm is het beste voor jou?

Welke motorhelm is het beste voor jou?

Welke motorhelm is het beste voor jou?Heb je besloten om weer te gaan motorrijden of ben je van plan om voor het eerst te gaan motorrijden, dan komt naast het behalen van je motorrijbewijs nog iets heel belangrijks bij kijken. Dit is het kiezen van de juiste motorkleding en motorhelm. Welke helm past het beste bij jou?

We vertellen je in dit artikel meer over de verschillende motorhelmen en de verschillende eigenschappen van deze motorhelmen.

Basis bij het kiezen van een motorhelm

Op het moment dat je op zoek bent naar een nieuwe motorhelm dan is het belangrijk dat je hierbij niet zomaar de eerste beste helm kiest die je ziet. Zo moet je voor jezelf eerst goed nagaan op wat voor type motor je gaat rijden, maar ook waar je motor gaat rijden. Ga je veel rijden rond de 130 km/h of juist wat meer toeren, van terras A naar terras B waardoor je iets relaxter op de motor zit. Dan zul je hier natuurlijk vaak een wat openere helm kunnen nemen dan wanneer je hoge snelheden aan het rijden bent, hier is het vaak belangrijk om een volledig gesloten helm te nemen en risico op letsel te kunnen beperken.

Drie verschillende helmtypen

Bij de motorhelmen wordt er een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende motorhelmen. Elke heeft zijn eigen specifieke voordelen en dus ook nadelen ten opzichte van het andere type motorhelm. We zitten daarom ook de verschillende typen motorhelmen met hun eigen aspecten voor je op een rijtje.

Jethelm: de open motorhelm

De jethelm is de meest lucht vorm van de drie. Dit komt omdat deze helm een open helm is en eigenlijk alleen maar je schedel kan beschermen bij een ongeval. Heb je een vizier op de helm laten monteren dan zal dit ook je ogen en gezicht kunnen beschermen. Hoewel de jethelm erg fijn en luchtig is, heeft dit natuurlijk ook direct een nadeel en dat is de veiligheid bij deze helm. Op het moment dat er een ongeval is de kans op schade aan je gezicht tevens ook heel erg groot. Dat is niet alleen bij een eventueel ongeval, maar voor tijdens het rijden kan het ook minder prettig zijn. Denk hierbij aan vliegjes of misschien zelfs steenslag.

Integraalhelm: als je voor extra veiligheid kiest

De integraalhelm staat bekend als de meest veilige motorhelm in zn soort. Als beginnend motorrijder zullen daarom ook veel motorrijders ervoor kiezen om zo veilig mogelijk de weg op te gaan. In dat geval kun je het beste een integraalhelm kopen. Dit komt doordat je hoofd helemaal is afgeschermd door de helm en doorloopt tot de kin. Deze helm bestaat uit een constructie en dus is erg dicht. Het voordeel hiervan is dat deze helm dus ook erg geluidsdicht is op het moment dat je op hoge snelheden aan het motorrijden bent. Voor de ventilatie van deze helmen wordt er gebruik gemaakt van bepaalde sleufjes en schuifjes. Zodra deze worden opengezet zul je ook direct het verschil in geluid merken. Daarnaast beschikken deze helmen tegenwoordig ook over een ingebouwd zonnevizier. Deze kan heel gemakkelijk worden uitgeschoven zodra het vizier niet meer nodig hebt.Systeemhelm: de combinatie van veiligheid en comfort

Wil je de combinatie zien te vinden tussen een veilige helm, maar ook een helm die lekker zit en voldoende ventilatie heeft? Dan is het verstandig om te kiezen voor een systeemhelm. Deze helm lijkt ook heel erg op de integraalhelm alleen deze heeft een kliksysteem ingebouwd. Vandaar ook de naam systeemhelm. Met dit speciale kliksysteem kan de motorhelm omhoog worden geklapt. Wanneer je wat meer frisse lucht wil hebben dan de helm dus gemakkelijk worden opgeklapt en tevens weer worden dichtgeklapt zodra je dit nodig acht. Er zit wel een klein nadeel aan de systeemhelm, als deze eenmaal is opengeklapt vangt deze veel wind. Dit komt omdat het kliksysteem zelf behoorlijk zwaar is verhouding met de rest van de helm en de wind er dus wat aardig wat wind zal vangen.

Overige aandachtspunten bij het kiezen van een motorhelm

Hierboven hebben we zojuist de belangrijkste eigenschappen van de verschillende helmen besproken. Alleen naast de eigenschappen van de motorhelmen zelf zijn er nog tal van aandachtspunten waarop gelet kan worden bij het kiezen van de juiste motorhelm. De belangrijkste aandachtspunten hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

Geluid in de motorhelm

Als je een motorhelm wilt die voorzien is van een goede ventilatie betekent eigenlijk ook automatisch dat deze ook meer geluidsoverlast heeft tijdens het rijden. Wil je dit niet hebben dan kun je het beste voor een integraalhelm kiezen. Wil je daarnaast ook nog kunnen communiceren? Sommige motorhelmen zijn zelfs zo gebouwd dat er een communicatieset aan te pas kan komen. Deze kunnen dan vervolgens geheel makkelijk worden ingebouwd. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat het geluid voldoende wordt gedempt door de helm, anders is het onderling communiceren nog steeds erg lastig. Sommige kiezen er juist voor om helemaal niks in te laten bouwen en rustig te luisteren naar het geluid van de motor.

Motorhelm met pinlock

Bij het dragen van een gesloten helm bestaat de kans dat deze vroeg of laat natuurlijk een keer gaat beslaan. Denk hierbij aan koud weer, waarbij het temperatuurverschil tussen de buitenlucht en de binnenkant van de helm steeds groter wordt. Hiervoor is een pinlock. Hiermee kun je van het vizier van je motorhelm een dubbele beglazing maken. Let daarom ook op dat je navraagt of deze er is bijgeleverd bij het aanschaffen van je motorhelm.

Ben je een brildrager? 

Het wel of dan niet dragen van een bril is ook een belangrijk aspect waar rekening mee moet worden gehouden bij het kiezen van een motorhelm. De meeste motorhelmen zijn tegenwoordig wel geschikt voor brildragers, maar het is niet is waar je klakkeloos van uit kunt gaan. Daarom is het ook wel verstandig om eerst een helm te passen met je bril op, want het is niet de bedoeling dat je bril gaat irriteren tijdens het motorrijden en kan dus ook gevaarlijk zijn.

Pasvorm van je hoofd

Het laatste aandachtspunt, maar tevens eigenlijk ook een heel belangrijk onderdeel. Dit is de pasvorm van je hoofd. Bij het dragen van een motorhelm is dat het belangrijk dat deze precies goed is. Mocht je de motorhelm online bestellen, zorg er dan ook voor dat je eerst goed de omtrek van je hoofd hebt opgemeten. Als je de mogelijkheid hebt is het ook een idee om de motorhelm te gaan passen. Kijk overigens ook goed naar het merk motorhelm wat je neemt. Sommige motorhelmen maken namelijk gebruik van modulaire binnenbekleding waarbij de pasvorm aan je gezicht wordt aangepast.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Thijsber
Aantal keer gelezen: 1711x
Toegevoegd: 10-12-2019 10:01
Gewijzigd: 11-12-2019 09:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!