Rij veilig op een motor.

Rij veilig op een motor

Rij veilig op een motor.Wanneer het zonnige weer er weer aankomt gaan we in grote getallen naar buiten en leven we voornamelijk in de buitenlucht.

We kunnen een rondje gaan fietsen, maar ook de motor is een populair voertuig om een stukje mee te rijden en een makkelijk manier om je te verplaatsen in de zomermaanden. In dit artikel vertellen wij je waar je als motorrijder op moet letten en hoe je ervoor kan zorgen dat je veilig de weg op gaat. Ben jij een motorrijder en ga jij binnenkort de weg op? Lees dan snel verder.

Motor

Motorrijden is voor veel mensen een fijne manier om te ontspannen en te genieten van de natuur. Echter ben je als motorrijder wel kwetsbaar in het verkeer. Meer dan in een personenauto. Om die reden is het voor motorrijders extra belangrijk om voorzichtig te rijden. Een ongeluk in het verkeer zit namelijk in een klein hoekje. Pas daarom altijd op wanneer je met de motor op pad gaat en laat je vooral niet uitlokken tot het maken van gevaarlijke manoeuvres in het verkeer. 

Het dragen van beschermende kleding

In de zomer zie je vaak genoeg motorrijders in zomerkleding op hun motor zitten. De hoge snelheden waarmee ze over de snelweg gaan, kan voor grote gevaren zorgen. Zorg er daarom altijd voor dat je beschermende kleding draagt, hoewel dit niet verplicht is. Denk hierbij aan materialen zoals motorhandschoenen, een motorpak. Een motorhelm daarentegen is wel verplicht om te dragen, om op deze manier verzekerd te zijn van extra veiligheid op de weg.

Houd rekening met het weer

Motorrijden kan het hele jaar door. Echter komt er extra gevaar kijken wanneer je dit in regenachtig weer doet. Controleer dan ook tijdig de weerberichten en kies bij voorkeur ook een dag uit met heerlijk weer. In eerste instantie omdat het gewoon fijner is om met lekker weer op de motor te zitten. Daarnaast is de kans op uitglijden bij regenachtig natuurlijk ook extra groot. En wanneer je met een motor uitglijdt, kan je een flinke klap maken met alle gevolgen van dien. Door voorbereid de weg op te gaan in het geval van regen en misschien zelfs sneeuw, kan je risico’s op ongelukken verkleinen. Zo kan je een speciaal regenpak aantrekken en motorlaarzen dragen die voor extra grip zorgen.

Houd je aan de verkeersregels

Wellicht een vanzelfsprekend advies, maar daarom zeker niet minder belangrijk. Motorrijders hebben de neiging om verkeersregels te overtreden door gevaarlijk in te halen of harder te rijden dan is toegestaan. Dit is sterk af te raden omdat je hiermee de kans op ongelukken vergroot. Pas altijd je rijgedrag aan op de omgeving. Het rijden in de stad vereist een andere rijstijl dan het rijden op de snelweg. Door in te spelen op de omgeving waar je in rijdt, verklein je de kans op ongelukken en zorg je voor een veilige rit. Uiteraard mag je wel gebruik maken van het feit dat je een motor hebt, denk hierbij aan het doorrijden naar voren tussen andere voertuigen tijdens files, zodat je toch wat tijdwinst hebt. 

 

 

Motorrijden in het buitenland 

De buitenlandse snelwegen lenen zich perfect voor mooie motorritten en dus ook mooie motorvakanties. Echter gelden in het buitenland ook andere verkeersregels dan hier in Nederland. Zorg er daarom altijd voor dat je je inleest in de verkeersregels van het land waar je op dat moment rijdt. In de basis zal dit uiteraard voor een groot deel overeenkomen met Nederland, maar het is altijd goed om jezelf te informeren. Er zijn verschillende apps beschikbaar waar je eenvoudig de verkeersregels kan bekijken per land. Zo is het in België verplicht om een veiligheidshesje bij je te hebben in geval van pech. En in Duitsland is het verboden om door files heen te rijden, iets wat in Nederland wel is toegestaan. Wanneer je met de motor in Frankrijk rijdt, houd er dan rekening mee dat het verplicht is om minimaal 150 cm2 aan reflectiemateriaal te hebben op je kleding, indien je in het donker rijdt. 

Zoals te lezen, zijn er per land verschillende regels en richtlijnen waar je je als motorrijder aan moet houden. Het is dan ook belangrijk om je voor de tijd goed in te lezen om niet voor verrassingen te komen te staan. 

Inspecteer je motor voordat je de weg op gaat 

Indien je van plan bent een motorvakantie te gaan maken, zorg er dan voor dat je je motor goed hebt geïnspecteerd voordat je de weg betreedt. Een check van je motor is van essentieel belang wanneer je veilig wilt rijden. Zo’n check bestaat doorgaans uit een paar vaste dingen, maar begint met het controleren van de banden. Denk hierbij aan de bandenspanning en het profiel. Daarnaast is het van belang dat de olie vers en op niveau is. Ook de remvloeistof moet vers zijn, dit om gevaarlijke situaties bij het remmen te vermijden. Tot slot moet de ketting en de tandwielen in goede conditie zijn en ingevet. 

Motorrijden in grote groepen

Een motorvakantie kan je solo doen, maar ook in groepsverband. Rijden in een groep brengt een aantal regels met zich mee. Zo dient iedereen diegene achter hem of haar in de gaten te houden. Op die manier blijft de groep bij elkaar. Mocht er toch iemand uit het oog zijn geraakt, wacht diegene dan op een veilige plek op. Dit kan een parkeerplaats of bij een tankstation zijn. Stop nooit zomaar naast de weg, helemaal niet op snelwegen. Belangrijk bij het maken van een motorrit in groepsverband is dat iedereen de route moet kennen. Dit zorgt ervoor dat iedereen weet wat er te wachten staat en weet waar en wanneer er gepauzeerd wordt. 

Een andere tip is om nooit naast elkaar te gaan rijden, zelfs niet met 2 motors. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Binnen de colonne dient iedereen zijn of haar plek te behouden. Het is niet aan te raden om elkaar in te halen of om van plek te wisselen. Wanneer je bij een tankstation komt, zorg er dan voor dat iedereen gaat tanken, ongeacht de hoeveelheid brandstof die er nog in de tank zit. Hiermee voorkom je dat iemand op een ongewenst moment zonder brandstof komt te zitten. 

Rijden op een motor kan heel ontspannend zijn en voor veel mensen is het een vorm van ontspanning, met name in de mooie zomermaanden. Echter is het altijd van belang om goed op te passen tijdens het motorrijden. Als motorrijder ben je eenmaal kwetsbaarder dan als automobilist. Hierdoor is het belangrijk dat je altijd goede beschermende kleding draagt en dat vooral ook te doen in de zomermaanden. Check hier goede motorhandschoenen of motorlaarzen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: WeTalkSEO
Aantal keer gelezen: 713x
Toegevoegd: 30-06-2022 11:27
Gewijzigd: 01-07-2022 13:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!