Elektrische fietsen

Factoren bij het kopen van elektrische mamafietsen

Elektrische fietsenElektrische fietsen zijn tegenwoordig niet voor niets ‘in’, want je hoeft minder hard te trappen en je bent sneller van A naar B. E-bikes zijn uiteraard ook volledig elektrisch en zijn daardoor minder schadelijk voor het milieu dan bijvoorbeeld auto’s. Er zijn vele soorten e-bikes en deze zijn beschikbaar in verschillende prijsklassen. In dit artikel leggen wij je graag uit waar je eventueel op kunt letten bij het kopen van elektrische moederfietsen.

Elektrische fietsen zijn tegenwoordig niet voor niets ‘in’, want je hoeft minder hard te trappen en je bent sneller van A naar B. E-bikes zijn uiteraard ook volledig elektrisch en zijn daardoor minder schadelijk voor het milieu dan bijvoorbeeld auto’s. Er zijn vele soorten e-bikes en deze zijn beschikbaar in verschillende prijsklassen. In dit artikel leggen wij je graag uit waar je eventueel op kunt letten bij het kopen van elektrische moederfietsen.

Rekening houden met de e-bike regelgeving

Als je als moeder een elektrische fiets wilt kopen, dan kan het een verrassing zijn dat je hierbij rekening dient te houden met de regelgeving. Wellicht denk je nu bij het lezen van dit artikel ‘hoezo moet ik daar rekening mee houden?’. Het is namelijk zo dat e-bikes vergelijkbare snelheden kunnen halen als scooters en bromfietsen. Bromfietsen beschikken over een vermogen die snelheden van hoger dan 25 km/h behalen en bij scooters is dit nog hoger. Dit geldt helaas ook voor elektrische mamafietsen en dus dien je hier ook rekening mee te houden als je als moeder een elektrische fiets wilt kopen.

Een elektrische fiets is voorzien van trapondersteuning tot 25 kilometer per uur. Deze beschikken altijd over een maximaal vermogen van 250 watt. Wil je je kind sneller naar school brengen en geen bromfietscertificaat of verzekering hoeven regelen, let er dan dus op dat de e-bike geen hoger vermogen dan 250 watt heeft. Zeker als je de aankoop online in een webwinkel doet, voorkom dan dat je een e-bike met hogere specificaties koopt. De e-bikes die namelijk harder gaan dan 25 km/h worden ook wel speed pedelecs genoemd, maar is in feiten ook gewoon een elektrische fiets.

Zo bieden speed pedelecs trapondersteuning aan tot maximaal 25 km/h en gaat het maximale vermogen soms tot wel 4.000 watt. Het verdient dus aanbeveling niet persé voor een snelle e-bike te gaan. Ga je dus een e-bike kopen die harder dan 25 km/h uur gaat of een hoger vermogen heeft als 250 watt, dan gelden andere regels. Zo dien je te beschikken over een bromfietskentekenplaats, bromfietscertificaat, goedgekeurde bromfietshelm en uiteraard een verzekering. Tot slot rijden speed pedelecs in principe op de rijbaan en niet op het fietspad. Dit is echter niet altijd even duidelijk aangegeven bij het kopen van een e-bike in een webwinkel.

Elektrische mamafiets kopen voor je kind? Denk aan een veilig kinderzitje

Wat je natuurlijk heel raag wilt, is dat je een elektrische mamafiets koopt waar je veilig met je kinderen mee de deur uit kunt gaan. Maar ook de montage en het comfort zijn factoren die meespelen. In de eerste plaats is er onderscheid tussen een kinderzitje vóór op de fiets óf aan de achterkant bovenop de bagagedrager:

  • Maximale draagkracht bij kinderzitje vóór op de fiets: 15 kg.
  • Maximale draagkracht bij kinderzitje achterop de fiets: 35 kg.

Mocht je dus een goedkope elektrische mamafiets zoeken waar je nog lang plezier aan kunt beleven, dan kun je het beste een e-bike overwegen met een kinderstoel achterop de fiets. Want een kinderzitje voorop de fiets zou inhouden dat je je kind hiermee tot maximaal 3 jaar kunt vervoeren. Een kinderzitje achterop de fiets zou je daarentegen tot de leeftijd van 10 veilig kunnen gebruiken.
Vaak is montage achterop de fiets lastiger en ook dient rekening te worden gehouden met de draagkracht. Het kan in sommige gevallen nodig zijn om hiervoor een speciaal bevestigingssysteem te kopen. Tot slot moet erbij worden gezegd dat als je een voorwielmotor hebt in combinatie met een zitje vóór, dan zal het sturen zwaarder zijn.
Wat is dan de beste elektrische mamafiets?



Er zijn dus veel rekening mee te houden bij de aanschaf van een moederfiets. Gelukkig zijn er diverse e-bike merken en webwinkels die speciale elektrische moederfietsen aanbieden. Vaak zijn dit e-bikes met:

  • Een lage instap
  • Voldoende ruimte tussen stuur en zadel
  • Een bagagedrager waar het stoeltje op kan worden gemonteerd
  • Eventueel een bevestigingssysteem
  • Eventueel voorzien van stuurblokkering

Vind een goedkope mamafiets

Mocht je op zoek zijn naar een geschikte elektrische moederfiets om je kind veilig te kunnen vervoeren, dan kun je overwegen een keuze te maken uit speciale elektrische mamafietsen. Zoals je in dit artikel heb kunnen lezen, zijn er vele factoren waar je rekening mee moet houden. Uiteraard zijn er nog veel meer factoren die meespelen bij het kopen van een veilige en goedkope elektrische mamafiets. Kies je voor een (web)winkel met e-bikes die speciaal zijn samengesteld voor moeders en kinderen, dan weet je in ieder geval dat je veilig elektrisch met je kind kunt gaan fietsen. Tot slot wil ik graag benadrukken dat je een motor met een maximaal vermogen van 250 watt dient te hebben, mocht je niet als een bromfiets of scooter te worden gezien. Want dan dien je onder andere over een (bromfiets)certificaat te beschikken.

Welk rijbewijs of certificaat heb je eventueel nodig

Als u een elektrische mamafiets koopt, kan het zijn dat je alsnog een rijbewijs nodig hebt. Je hebt een bromfietsrijbewijs nodig als u op een van de volgende tweewielers wenst te rijden:

  • Bromfiets
  • Scooter
  • Speed-pedelec
  • Snorfiets
  • Brommobiel

Mocht je echter in het bezit zijn van een autorijbewijs B of motorrijsbewijs A, dan krijgt u het bromfietsrijbewijs AM geautomatiseerd op uw rijbewijs bijgeschreven. Vanaf 15,5 jaren oud kunnen Nederlanders al de theorie voor het bromfietscertificaat behalen. Ouders of in het bijzonder moeders zijn meestal al tegen de 20 of ergens in de 20 of 30. Maar er komt dus wel wat bij kijken mocht u geen e-bike kopen die tot 250 watt gaat. Want dan dient u dus een rijbewijs en alles wat erbij hoort te nemen, zoals een helm en verzekering. Want bij een normale elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot 25 kilometer per uur, heeft u geen speciaal rijbewijs nodig. Een elektrische moederfiets met een maximale trapondersteuning tot 25 km/h is uiteraard voor jou het beste. En fietsen boven 45 km/h hoeft ook helemaal geen voordeel voor jou en je eventuele kind te hebben. Uiteraard wensen wij je wel veel plezier en veiligheid toe bij het fietsen als moeder!

Accessoires voor je moederfiets erbij nemen

Er zijn diverse accessoires voor je moederfiets die handig zijn om bijvoorbeeld je kind of kinderen veilig en comfortabel te kunnen vervoeren. Uiteraard zijn fietshelmen noodzakelijk en wellicht ook andere vormen van bescherming, echter ook een handig fietsstoeltje is uitermate belangrijk voor je kind om veilig en comfortabel vervoerd te kunnen worden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: frmwrk
Aantal keer gelezen: 1448x
Toegevoegd: 18-11-2019 10:16
Gewijzigd: 19-11-2019 12:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!