Tweedehands scooter gaan kopen
Bij het kopen van een tweedehands scooter zijn een hoop dingen waarop u moet letten. Helaas is de vorige eigenaar niet altijd eerlijk bij de verkoop. Niemand wilt een scooter hebben die snel kapot gaat. Echter kan een nieuwe scooter soms erg duur zijn.
Hieronder vind je tips hoe je de beste goedkope scooter kan vinden.
Ik ga u tips geven op twee gebieden.
1. Welke scooter heeft u nodig?
2. Hoe weet je dat de kwaliteit goed is?
Welke tweedehands scooter heeft u nodig?
Om er achter te komen welke tweedehands scooter u wilt kopen zijn er een aantal vragen die u eerst moet beantwoorden. Wilt u een snorscooter die maximaal 25 km/h rijd en alleen op het fietspad mag rijden? Of een bromscooter die 45 km/h rijd en waarmee je soms tussen de autos moet rijden en altijd een helm op moet? Hierna is het handig om te kijken naar de wielmaat. Het is niet noodzakelijk, maar kan wel uw scooter ervaring verbeteren. Als u klein, licht of jong bent kunt u met gemak een scooter met 10 inch wielen kopen. Bent u “gemiddeld”, dan kunt u het best 12 en 14 inch wielen gebruiken, indien u groot of lang bent dan kunt u het beste voor 16 inch wielen kiezen.
Hoe weet je dat de kwaliteit goed is?
Als u weet welke tweedehands scooter u gaat kopen is het belangrijk dat je een goede koopt. Een goede kwaliteit scooter gaat langer mee, is makkelijker te verkopen en fijner te rijden.
Waar wilt u de tweedehands scooter kopen?
Op marktplaats of een dealer? Op marktplaats zijn de scooters goedkoper maar weet je niet wat je krijgt. Bij een scooter dealer zijn de scooters duurder maar weet je wel wat je krijgt. Ook krijg je vaak garantie op de scooter.
Hieronder vind je 10 stappen om zeker te zijn dat je een goede scooter koopt.
- Koop bij een scooter dealer met garantie!
Indien u een tweedehands scooter via Marktplaats aanschaft, doe dan goed onderzoek of neem iemand mee die verstand heeft van scooters.
- Bekijk de kilometerstand en bouwjaar.
De meest scooters rijden 2000 tot 5000 kilometer per jaar. Als de scooter 10 jaar of ouder is en maar 5000 kilometer gereden heeft weet je al bijna zeker dat de eigenaar gesjoemeld heeft. Koop geen “te goed om waar te zijn” scooters.
- Bekijk de adverteerder.
Een marktplaats adverteerder die niet thuis wilt afspreken is niet te vertrouwen. Als de tweedehands scooter verkoper niks te verbergen zou hebben kon het thuis. Koop ook geen scooter van een heel nieuw account. Het komt vaak voor dat er een zeer slechte scooter op deze manier verkocht wordt. Als de scooter dan kapot gaat na twee dagen zijn ze niet meer te vinden.
- Koop geen scooter met een wok status.
- Vaak zijn de scooter super goedkoop. Maar dit is bijna nooit zonder reden.
Als de scooter verkoper zegt dat je hem voor “maar” 87 euro kan laten keuren kunt u beter weten. Waarom laat hij hem zelf niet keuren? Om hem vervolgen te verkopen met winst. Waarschijnlijk komt dat door de zeer slechte kwaliteit van de tweedehands scooter.
- Ga niet alleen naar de afspraak toe.
Neem altijd een vriend of kennis mee die met een open blik kan kijken naar de tweedehands scooter. Als dit een vriend of vriendin is die verstand is van tweedehands scooter is het nog beter.
- Controleer de uitlaat.
Als u aankomt bij de afspraak moet u gelijk voelen aan de motor en uitlaat. Zijn deze warm dan is er een probleem. Er kunnen meerdere problemen voor zijn, maar waarschijnlijk doet de scooter het koud niet goed. Dit kunnen startproblemen zijn of misschien draait de motor niet stationair als hij koud is.
- Kijk naar de leeftijd van de motor.
Bij het controleren van de motor zijn er meerdere belangrijke punten. Een snelle manier om te zien of er iets niet lekker loopt is de motor stationair koud laten draaien.
Geeft hij heel veel gas, valt hij uit of maakt hij rare geluiden: niet kopen.
Voor de leeftijd en de algemene conditie van de tweedehands scooter kunt u kijken naar de kilometerstand, uitlaat, banden, zadel en spatborden.
- Testrit & betalen
Als u vind dat de scooter lekker rijd kunt u hem kopen. Maar hoe koopt u een tweedehands scooter veilig? Betaal pas voor de tweedehands scooter als hij is overgeschreven. Als de scooter gestolen is of er is iets anders mis heeft u in ieder geval nog uw geld.
Conclusie tweedehands scooter kopen
Bij het kopen van een tweedehands scooter zijn er een hoop risico’s, wilt u deze kleine en grote risico's nemen voor een lagere prijs? Dan heeft u hopelijk veel aan de 8 tips. Wilt u zekerheid? Koop dan een tweedehands scooter van een ervaren dealer. Deze zijn helemaal nagekeken en hebben garantie.
In ieder geval: Veel rijplezier! : )