Bovenstaande zaken gaan direct met elkaar samen. Wil je je voertuig namelijk tegen diefstal verzekeren, dan zul je uiteraard een verzekering hiertegen moeten afsluiten. En om dat voor elkaar te krijgen dien je voor je scooter of brommer een ART gekeurd slot te installeren.
De Stichting ART is een organisatie die keurmerken afgeeft aan mechanische anti-diefstal onderdelen voor tweewieler voertuigen. Denk hierbij aan sloten en muurankers om bijvoorbeeld je brommer of scooter goed mee vast te kunnen leggen. ART is een samenvoegsel van ANWB (Algemene Nederlandse Wielrijdersbond), RAI (Rijwiel- en Automobiel Industrie) en Tweewiel verzekeraars. Zonder een dergelijk slot kun je jouw gemotoriseerde tweewieler niet laten verzekeren.
Naast het keurmerk zul je één tot vijf sterren zien staan. Hoe hoger dit aantal, hoe zwaarder de tests zijn die dit slot doorstaan heeft en hoe betrouwbaarder het slot voor je brommer of scooter daardoor is. Lees goed de polisvoorwaarden van je verzekeraar goed na, omdat hier exact in beschreven staat hoe hoog de ART classificatie moet zijn. Oftewel wordt hier aangegeven hoeveel sterren aan het slot toegekend dienen te zijn. Ook kan de verzekeraar het gebruik van een bepaald type slot gebruiken. Sterker nog, in je polis kan vermeld staan dat een tweede slot noodzakelijk is. Dat wordt nou bedoeld met ‘de kleine lettertjes lezen’.
Let op! In sommige gevallen dragen sloten onterecht het ART keurmerk. Om zeker van je zaak te zijn, kun je de ART slotendatabase raadplegen. Staat het slot dat je op het oog hebt er niet in aangegeven? Dan kun je beter een ander model kiezen.
Er bestaan verschillende manieren om je trouwe tweewieler grondig te beveiligen tegen diefstal. Sommige methoden zijn zelfs met elkaar te combineren!
Aan een perfecte formule moet je niks veranderen. Daarom is het gebruik van een kettingslot nog steeds een populaire manier om je scooter of brommer mee te beveiligen. Dit scooterslot moet wel lang genoeg zijn om aan zowel je tweewieler te bevestigen als beide een vast punt te verankeren. Dit kan een vloer- of muuranker zijn - hierover later meer - of bijvoorbeeld een hek. Als je zeker wilt zijn over een geschikte lengte om je scooter ook onderweg goed vast te maken, is een kettingslot van drie meter lang aanbevolen. Hiermee kun je nagenoeg altijd je gemotoriseerde voertuig aardvast zetten.
En dan is er nog de loepoog-optie. Een kettingslot met deze functie heeft een langere reikwijdte dan een standaard model. Met deze versie maak je een lus in de ketting die je aan het ene uiteinde bevestigt en daarna het slot aan het andere.
Bevatten de remschijven van jouw brommer of scooter sleuven? Dan is een schijfremslot een goede optie. Met een schuifmaat meet je de diameter van deze openingen op, zodat je weet hoe breed dit slot mag zijn. De pin of beugel van het schijfremslot moet in dit geval altijd smaller zijn dan de sleuven van de remschijf zelf.
Er zijn verschillende soorten van deze slot variant verkrijgbaar. Zo kun je kiezen voor een model met beugelsluiting, die ook wel een half beugelslot genoemd wordt. Een treffende omschrijving, omdat dit schijfremslot eigenlijk een beugelslot in het klein is.
Bovendien is er nog een pin versie. De pin - ook wel pen genoemd - is een los onderdeel van het slot of beslaat juist de gehele vergrendeling. Een schijfremslot is in alle gevallen populair omdat de grootte ervan gering is. Dat zorgt ervoor dat je deze scooterbeveiliging eenvoudig kunt opbergen.
Zowel scooter eigenaren als dieven kunnen eraan herinnerd worden dat een tweewieler van een schijfremslot voorzien is! Je kunt namelijk kiezen voor een zogeheten schijfremslot reminder, waarvan het ene uiteinde aan het slot wordt bevestigd en het andere aan het stuur. Dankzij de herinneringskabel vergeet je nooit dat je slot nog actief is.
Ook kun je kiezen voor een schijfremslot met alarmfunctie. Zoals de naam al doet vermoeden, maakt dit slot een piepgeluid van 100 decibel zodra ermee geknoeid wordt. Dit geeft mensen in de omgeving en jezelf tijd genoeg om te reageren als onbevoegden eraan zitten!
Als je remschijven geen openingen bevatten, kun je het beste kiezen voor een beugelslot. Als je het schijfremslot wél kunt gebruiken, is deze ook goed met een beugel vergrendeling te combineren.
Via de voorvork, door de achterbrug en/of het achterwiel kun je een beugelslot bevestigen. Dankzij de vorm wordt dit type vergrendeling ook wel een U-slot genoemd. Hiermee heb je een betrouwbaar scooterslot in handen, omdat ART gecertificeerde beugelsloten worden gemaakt van gehard staal, waar zelfs een betonschaar lastig tot niet doorheen kan. Meet wel goed de afstand tussen de punten waaraan je dit slot wilt bevestigen. Zo weet je precies hoe lang en breed je beugelslot moet zijn.
Als je een extra lang slot hebt, kun je deze zelfs aan een muuranker bevestigen.
Een extra anti-diefstal oplossing is een muuranker, ook wel vloeranker genoemd. Dit komt omdat dit ankerpunt zowel aan de grond als aan een muur te bevestigen is.
Het muuranker is een metalen lus waaraan een ketting bevestigd kan worden, die op diens beurt weer aan je voertuig is bevestigd. Zo maak je het dieven nog lastiger om je brommer of scooter te stelen. Je doet er altijd verstandig aan om voor een muuranker met ART certificaat te kiezen. Sommige verzekeraars eisen de installatie van een muur- of vloeranker.
Zodra je je brommer of scooter op een plek buiten je erf parkeert, ben je overgeleverd aan de kwaliteit van de sloten die je gebruikt. Als je je tweewieler wel bij huis hebt staan, zijn er nog andere opties.
Sluit de garage van je stalling goed af met een betrouwbaar slot. Ook een alarminstallatie en bewakingscamera installeren wordt van harte aanbevolen.
Maak foto’s van jebrommer of scooter en maak notities van alle opvallende kenmerken. Zo heb je direct een perfecte omschrijving van het uiterlijk van je tweewieler als deze alsnog gestolen wordt.
Controleer bovendien goed hoeveel sleutels er bij het slot horen. Als je in het geval van diefstal niet het juiste aantal sleutels met je verzekeraar kunt overleggen, zal deze de geleden schade niet vergoeden!
Tot slot willen we je aanraden om naast je voertuig zelf ook je sloten goed te onderhouden. Zorg dat er geen vuil of stof in de cilinder van het slot terecht komt en deze goed blijft functioneren.