Edinburgh een unieke stad waar je zo bent

Edinburgh, een unieke stad waar je zo bent

Edinburgh een unieke stad waar je zo bentEdinburgh - de hoofdstad van Schotland en de op een na grootste toeristische stad van Groot-BrittanniŽ - is ongeveer even groot als Den Haag en is bij uitstek geschikt als weekendbestemming. Edinburgh is een wandelvriendelijke stad met een lange geschiedenis wat te zien is aan de opwindende architectuur. Een bezoek waard!

Edinburgh is uitgeroepen tot de mooiste stad van Groot-Brittannië wat geen wonder is met de geweldige natuur en geweldige architectuur die er is. Edinburgh ligt aan zee en de stad heeft een schat aan historische gebouwen en bezienswaardigheden die allemaal de moeite waard zijn om te bekijken.

Edinburgh - wat een stad

Edinburgh is gebouwd op zeven heuvels en heeft een spannende geschiedenis én een prachtig uitzicht. De stad is verdeeld in twee delen, de middeleeuwse oude stad (Old Town) en de nieuwe stad (New Town) uit de 18e eeuw, die werden gebouwd als een noodoplossing voor de sterke bevolkingsgroei. De verschillen tussen de twee districten zijn duidelijk, de oude stad is als een labyrint met smalle steegjes, grote pleinen en de gotische huizen, welke hoog en modern zijn ingericht. In New Town zijn de straten vrij breed en recht, de huizen zijn in Georgische stijl in zandsteen en met pilaren. De beroemdste straat van Edinburgh is The Royal Mile, die loopt tussen het prachtige kasteel van Edinburgh en het Scottish Residence Palace van koningin Elizabeth, het paleis van Holyroodhouse. Langs de geplaveide straat, die ongeveer een Engelse mijl lang is, zijn er pubs, cafés, winkels en musea.

Attracties

Edinburgh Castle herbergt verschillende musea, waaronder het Scottish National War Memorial en de National Gallery of Scotland, met werken van Rembrandt, van Gogh en Monet. Langs The Royal Mile zijn verschillende bezienswaardigheden van Edinburgh te vinden. Voor whiskydrinkers is een bezoek aan het Scotch Whiskey Heritage Centre zeker een bezoek waard. Een rondleiding doorloopt het hele whiskyproductieproces en eindigt met proeven. The People's Story vertelt over de geschiedenis van Edinburgh vanuit het perspectief van de mensen van de middeleeuwen tot heden.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in cultuur, is Edinburgh vooral de juiste plaats in augustus. Daarna begint het Edinburgh International Festival, het Edinburgh Fringe Festival en het Edinburgh Book Festival. Samen vormen ze daarmee het grootste kunst- en cultuurfestival van Europa. Daarnaast vindt de literaire liefhebber een aantal bekende plekken in Edinburgh, waaronder de cafés langs de Royal Mile waar Harry Potter naar toe kwam en de Da Vinci Code in de kleine kapel van Rosslyn Chapel.

Winkelen

Edinburgh is perfect voor het winkelpubliek, veel winkels en alles is gemakkelijk te vinden. De belangrijkste winkelstraat is Princes Street in New Town, met verschillende internationale warenhuizen en designerboetieks. Typische Schotse souvenirs worden verkocht in de parallelle straat van George Street en langs de hele Royal Mile.

Restaurants

Er zijn meer restaurants in Edinburgh per inwoner dan in welke andere stad in Groot-Brittannië ook, en in de restaurants willen zowel locals als toeristen eten. Edinburgh heeft een geweldige selectie van zowel internationale als Schotse restaurants tegen geweldige prijzen. Het typisch Schotse eten bestaat voornamelijk uit zalm, zeevruchten en natuurlijk de haggis die wordt geserveerd met aardappelpuree, gepureerde koolwortels en een scheut whisky.

Er zijn tal van internationale restaurants in Edinburgh, en als u de Schotse keuken wilt verkennen, kunt u dus Haggis proeven. Haggis is een Schots nationaal voedsel gemaakt van dierlijke organen zoals de lever, het hart en de longen en wordt gebakken in de maag van het schaap. Of misschien wil je de lokale Shepherd-taart proeven, Shepherd's Pie, gemaakt van schapenvlees en aardappel.

Dingen om te doen in Edinburgh

Er zijn verschillende buurten in Edinburgh en de meeste hotels bevinden zich in de oude binnenstad. Het middeleeuwse deel van de stad ligt aan de beroemde geplaveide straat Royal Mile, met zijn historische gebouwen en bezienswaardigheden. De beste mogelijkheden om te winkelen zijn in New Town, de andere kant van het stadscentrum van Edinburgh. Ten noorden van New Town ligt de Royal Botanic Garden, waar u kunt ontspannen in een rustige groene omgeving, omringd door bloemen en planten.

 Meer informatie over Edinburgh? Ga dan naar Edinburgh.nl. Beweging en sporten

Het centrum van Edinburgh is goed, maar een heuvelachtige plek om te voet te gaan. Het is met name heuvelachtig tussen de oude stad (Old Town) en de nieuwe delen van het stadscentrum (New Town). Er is veel te zien, vooral voor Amerikaanse toeristen, die betaalbare zwarte taxi's gebruiken om van plaats naar plaats te gaan. Er zijn enorm veel taxi's in Edinburgh die bekend zijn uit andere delen van het Verenigd Koninkrijk, waar reizen veilig en betaalbaar is. Er zijn ook twee busbedrijven in Edinburgh met verschillende tickets maar met dezelfde haltes.

Een populaire wandeling is het beklimmen van de hoogste heuvel van Edinburgh, Arthur's Seat. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht. Daarnaast is Calton Hill een wandeling waard, vind je hier het Nationaal Monument, een kopie van het Parthenon in Athene.

Tripje naar Inverness

Tijdens uw bezoek aan Edinburgh is een bezoekje aan Inverness in het noorden ook zeker de moeite waard. Als je een aantal dagen extra boekt, raad ik dit zeker aan. Inverness is ook wel de hoofdstad van het noorden en het startpunt voor het bezoeken van Isle of Skye, Loch Ness en de Highlands in het algemeen. De naam Inverness komt van het Gaelische "Inbhir Nis" en betekent in het Duits: De monding van de Ness. De rivier stroomt van het beroemde Loch Ness, dat iets zuidwestelijker gelegen is in de Great Glen .
Inverness is altijd een belangrijk strategisch punt geweest in de strijd om Schotland. Degenen die de stad en de brug beheersten, hadden de macht over de Hooglanden. In 1411, bijvoorbeeld, werd Inverness ingenomen door de Lords of the Isles en de brug werd afgebroken. En in 1746 zag Inverness het bloedige einde van de Jacobitische rebellie . Daarna gebruiken de Engelsen Inverness om de Hooglanden vanaf hier te besturen en om te stoppen met het toelaten van meer clanonderzoeken.

Tip: de Ness-eilandenwandeling

Als je wilt genieten van de oude rijen huizen en de speciale flair van de rivier, maak dan een wandeling op de Ness Island Walk. Je begint bij Inverness Castle en loopt langs de Island Bank Road voorbij het War Memorial en vele kleine bloemperken die hier liefdevol worden verzorgd. Na iets meer dan een kilometer bereikt u een kleine metalen hangbrug die slechts een paar meter naar een klein eiland in de rivier leidt. Hier begint de wandeling over de Ness-eilanden, waar je het grote hout Nessie en andere aardigheden kunt zien.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Geertp
Aantal keer gelezen: 1108x
Toegevoegd: 01-03-2019 11:06
Gewijzigd: 03-06-2019 09:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3263 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!