Een midi keyboard of een gewoon toetsenbord

Een midi keyboard of een gewoon toetsenbord?

Een midi keyboard of een gewoon toetsenbordEen combinatie van een Qwertytoetsenbord en muis is prima voor de meeste computertoepassingen. Je kunt een letters typen, op internet surfen en snel je muziek beheren. Maar waarom is een keyboard dan toch handig?

Een standaard toetsenbord gebruikt je tijdens het besturen van een DAW, maar als je een stapje verder gaat en een midi-keyboard gaat gebruiken heb je veel meer creativiteit in het muzikale proces. Je kan een perfecte combinatie maken tussen je huidige toetsenbord voor het besturen van je DAW en een midi-keyboard voor je muzikale activiteiten.

Voordat we uitleggen hoe deze apparaten werken en waarom je daarin geïnteresseerd zou moeten zijn, laten we eens kijken naar dat de term: MIDI. Dit staat voor Musical Instrument Digital Interface, en is een standaard protocol dat al zo'n 25 jaar bestaat.

Vroeger werd MIDI gebruikt om allerlei externe hardware aan te sluiten (synths, sequencers, samplers en nog veel meer), maar als je een nieuwkomer bent het gebied van digitaal muziek maken, hoef je alleen maar te weten dat je stuur invoerinformatie rechtstreeks van uw controller naar je computer.

En tegenwoordig hoef je zelfs geen speciale hardware te kopen om een MIDI-apparaat aan te sluiten. De overgrote meerderheid van de controllers op de markt kan via een USB-verbinding op je Mac of pc worden aangesloten.

Kies eerst een midi keyboard

Zelfs als je geen piano kunt spelen, is het nog steeds handig! Je kunt met een midi keyboard simpele handelingen uitvoeren en muziek maken. Als je er eenmaal een hebt en dit gebruikt in plaats van je gewone toetsenbord, wordt je workflow veel beter en veel muzikaler.

Software-instrumenten zijn geweldig, maar als je alleen je Qwertytoetsenbord en -muis hebt, moet je handmatig 'klikken' op noten of ze proberen te spelen op dezelfde toetsen die je gebruikt om je e-mails te schrijven, dat is niet handig!

Als je een MIDI-keyboard hebt, beginnen dingen echter meteen een stuk aangenamer te worden. Zelfs baslijnen met twee noten klinken beter wanneer ze correct zijn gespeeld - de meeste MIDI-keyboards zijn aanslaggevoelig, zodat je verschillende noten harder en zachter kunt spelen - en je kunt ook je keyboard gebruiken om drumbeats te programmeren en loops realtime te triggeren.

MIDI-keyboards zijn er in verschillende grootten (van 25 tot 88 noten) en met verschillende functiesets. Basismodellen hebben alleen de toetsen, maar anderen voegen schuifregelaars toe, die geweldig zijn voor het mixen, en knoppen die je kunt gebruiken om de virtuele bedieningselementen die worden weergegeven in uw muzieksoftware te tweaken.

Technisch gezien is een MIDI-controller optie in muziek hardware, maar essentieel om op een creatieve manier muziek te maken en snel te werken.

Welke functies zijn handig?

Als je op zoek bent naar een MIDI-toetsenbord, heb je de knoppen afspelen, stoppen en opnemen nodig. Deze zijn essentieel, en stellen je in staat om een geweldige workflow op te zetten als het gaat om het creëren van loops, stoppen, pauzeren, de loop herhaaldelijk herhalen; gewoon in het algemeen helpt het je workflow.

Een ander ding om in gedachten te houden is het hebben van een pitch bend wheel en een mod wheel. Persoonlijk, omdat FL Studio ingewikkeld is met hardware, gebruik ik deze niet te vaak, maar ze zijn nog steeds leuk om te hebben.


Midi Controller Schuifregelaar instellen

Nu zou ik sliders op je toetsenbord waarschijnlijk niet aanbevelen, maar knoppen zijn leuk. De reden dat er geen schuifregelaars zijn, is omdat ze niet gemotoriseerd zijn, dus het mixen is hoe dan ook ingewikkeld en moeilijker dan het zou moeten zijn. De knoppen die ik wel aanbevelen, omdat je hiermee de besturing van VST's kunt veranderen, geluiden hands-on kunt manipuleren, wat altijd leuk is.

Nu heb ik de Axiom 49 (2e generatie), wat geweldig is! Het is echter geladen met zoveel functies dat ik er niet de helft van gebruik. Houd dit in gedachten bij het kopen van audio-producten in het algemeen. Betaal voor wat je nodig hebt, en misschien wilt, maar niet zo veel wat je denkt dat je onderweg gaat gebruiken. (Tenzij je weet dat je het gaat gebruiken - met zoveel functies is de Axiom geweldig, maar duurder dan andere MIDI-toetsenborden).

De Axiom 49 (2e generatie) wordt ook geleverd met een drumpad. Eerlijk gezegd, je toetsen zijn hetzelfde als de drumpad. Dus als je geïnteresseerd bent in sampling, gebruik ik eigenlijk liever de toetsen van mijn toetsenbord dan pads. Het maakt meer dan 16 tonen mogelijk (zoals drumpads) en bespaart geld. Als je FL Studio gebruikt, raad ik je aan Slicex te gebruiken voor sampling, het is geweldig!

Maar nogmaals, net als het debat over analoog / hardware, is er ook een debat met drumpads over het gebruik van MPC's (hardware) versus MIDI / Maschine (software).

Houd er rekening mee dat als je een drumpad gaat kopen met een MIDI-klavier, de Axiom 49 (2e generatie) wordt geleverd met beide, je sleutels en het drumpad. Ik kocht beide in mijn begin niet helemaal zeker wat ik aan het doen was, dus hier zeg ik je om je aankopen van tevoren te plannen;). Je kunt geld besparen door een all-in-one toetsenbord te kopen, zoals de Axiom 49 (2e generatie) of een Akai 49 MPK, of je kunt een betaalbaar MIDI-toetsenbord kopen en afzonderlijk een drumpad kopen.

Een professional voor de all-in-one is misschien dat je misschien geld bespaart, een professional voor de afzonderlijke is soms een aparte drummachine die je een beetje meer flexibiliteit biedt in termen van waar je hem wilt neerzetten, van functies. Er is ook Maschine als je een mooie MIDI Drum Pad wilt.

De meeste DAW's hebben een notitieweergave (vaak een pianolol genoemd), waar je de notities één voor één kunt plaatsen met een muis.

Veel DAW's - zoals FL Studio bijvoorbeeld - hebben een ingebouwde optie om je gewone computertoetsenbord te gebruiken als een virtueel pianotoetsenbord. Dat klopt, hetzelfde toetsenbord waarmee u chat en e-mails verzendt, kan worden gebruikt om MIDI-informatie naar FL Studio te verzenden. Hoe cool is dat?

Je kunt bijvoorbeeld de letter "Q" op het toetsenbord van uw computer instellen op dezelfde toon C, letter "W" om D op te merken, enzovoort, enzovoort. Vanaf daar zou je een melodie kunnen spelen via die toegewezen toetsen. Ik gebruikte deze functie veel voordat ik mijn eerste MIDI-keyboard kreeg. En jij kunt ook!

Dus zoals je kunt zien, is een MIDI-toetsenbord niet nodig om wat inspirerende muziek op je computer te maken. Het raken van een echt toetsenbord geeft echter een heel ander gevoel. Om deze reden alleen al, zou ik aanraden om je eerste MIDI-toetsenbord te kopen zoals je het kunt betalen.

Het spelen van melodieën en baslijnen, live, met MIDI-controller geeft meer een 'menselijke touch' dan het programmeren met een muis en een computertoetsenbord. Ook zal je na verloop van tijd waarschijnlijk leren hoe je de piano een beetje moet bespelen, dus het is een natuurlijke progressie en hoe eerder hoe beter.

Nu, als je al bedreven in het pianospelen bent, gefeliciteerd, omdat je een voorsprong hebt!

En in dit geval zou ik zeggen dat een MIDI-keyboard een must-have voor je is. Het maakt het proces van het maken van muziek niet alleen leuker, maar ook efficiënter. Hoewel programmeren mogelijk is met je muis en computertoetsenbord, is het HEEL tijdrovend en kan het proces / de sfeer soms verpesten.

En als je gewend bent aan het gevoel van de pianotoetsen en de directe muzikale feedback die u krijgt van het spelen, zult u niets dan frustratie hebben wanneer je met uw muis melodieën probeert te creëren.

Welk soort MIDI-keyboardcontroller moet je krijgen en hoeveel kosten ze?
Het hangt allemaal af van wat voor soort opties je wilt: hoeveel sleutels? 25? 49? 61? 88? Wilt u dat de toetsen worden gewogen (zoals in echte piano), semi-gewogen of ongewogen?

Hoeveel programmeerbare knoppen / knoppen / schuifregelaars? Heb je aftertouch nodig?

Een andere factor waar je rekening mee moet houden, is prijzen. Midi-toetsenborden kunnen overal van $ 80 tot $ 700 en zelfs meer kosten. Het hangt allemaal af van de kwaliteit en functies. Een goede vuistregel is hoe minder functies, hoe minder u betaalt.

Als beginner en first-time inkoper zou ik aanraden om aan de lage kant te beginnen (qua prijs). Het lijkt misschien nu niet zo, maar binnen een jaar of twee kun je de interesse in deze hobby verliezen, en je zult blij zijn dat je geen klein fortuin hebt uitgegeven. Hou het simpel!

Aan de andere kant, als je een piano-savant bent en een handigheid hebt voor het aanraken en laten vallen van de toetsen, zou je misschien willen overwegen gewogen toetsen te nemen om je iets te geven dat meer op het 'echte' lijkt. Weet gewoon dat de gewogen toetsen meestal een kostprijs hebben.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jeffreyaudioblogger
Aantal keer gelezen: 2012x
Toegevoegd: 20-12-2018 13:52
Gewijzigd: 22-12-2018 17:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!