gitaar stemmen

Gitaar spelen, gitaar stemmen

gitaar stemmenEen leven zonder muziek, dat is je haast niet voor te stellen. Er zijn altijd melodietjes die in je hoofd opkomen of je vingers tikken onwillekeurig ritmes op het tafelblad. En ben je in een goede bui, dan hoor je soms jezelf wat voor je uit neuriën. Muziek hoort er nu eenmaal bij, niet alleen om naar te luisteren maar ook om te doen, te beleven. Met een gitaar, bijvoorbeeld.

De populaire gitaar

Bij de populairste instrumenten van onze tijd behoort zeker de gitaar. En dat is logisch. Een gitaar heeft een mooie klank en is op heel veel verschillende manieren in de muziek te gebruiken. Natuurlijk kun je wijsjes spelen of leuke gitaarsolo’s, maar daarnaast kun je de gitaar uitstekend gebruiken als begeleidingsinstrument. Of het nu anderen zijn of jijzelf, met een paar goed gekozen gitaarakkoorden kun je al snel voor een eenvoudige begeleiding zorgen. Bovendien heeft de gitaar, naast alle muzikale voordelen, nog een belangrijk pluspunt: hij is gemakkelijk overal mee naar toe te nemen.

Aanschaffen

Met al die muzikale voordelen ben je al aardig overtuigd. Je gaat op stap naar de winkel om een mooi exemplaar uit te zoeken. Als je nog beginner bent kun je beter nog niet tussen de allerduurste modellen gaan zoeken, eerst maar even in de praktijk ervaren of je het ná de aanschaf nog steeds leuk genoeg vind. Want gitaarspelen gaat niet helemaal vanzelf, je zult je wel de nodige technieken eigen moeten maken.

Keuze

Bij de keuze van een nieuwe gitaar kun je kiezen voor een elektrische gitaar, een klassiek model of een western. Een elektrische gitaar heeft het voordeel dat je geluid versterkt wordt weergegeven en dat er allerlei effecten op het geluid mogelijk zijn. Het nadeel is uiteraard dat je wel altijd een versterker nodig hebt en dat het meenemen van je gitaaruitrusting daarmee wat meer aandacht, tijd en moeite vraagt. Een klassieke gitaar of een western gitaar hebben een eigen klankkast en hebben dus geen versterker nodig. Wil je later toch versterkt spelen, dan zijn daar voorzieningen voor te koop. Een ander verschil tussen klassiek en western is dat de hals van de klassieke gitaar breder is, waardoor de snaren iets verder uit elkaar liggen. De drie laagst klinkende snaren zijn van kunststof, de andere drie zijn van metaal. Bij een western gitaar zijn de snaren allemaal van metaal.  Het gitaarassortiment is overigens nog groter. Je hebt ook gitaren met maar vier snaren, dat zijn de basgitaren. En dan heb je ook nog gitaren met maar liefst twaalf snaren. Naast elke snaar die je bij een gewone gitaar hebt zit een extra snaar. Bij de vier laagst klinkende snaren is die extra snaar één octaaf hoger gesteld, bij de twee hoogst klinkende snaren is de extra snaar hetzelfde gestemd. Een twaalf-snarige gitaar heeft hierdoor een voller, maar ook wat hoger en sprankelender klank.

En nu: les!

Omdat de gitaar zo’n populair en veel voorkomend instrument is hebben sommigen het naïeve idee dat het bespelen erg gemakkelijk is, iets wat je wel even zult doen. Dat ligt natuurlijk anders. Bij elk instrument zul je aandacht moeten besteden aan techniek en er zal flink geoefend moeten worden om de klanken mooi en vloeiend uit je instrument te krijgen. Er zijn lesmethodes die je via YouTube kunt volgen, of je kunt gebruik maken van online-lesprogramma’s. Maar daarnaast kun je uiteraard ook ervoor kiezen les te nemen van een gitaarleraar. Dat laatste geniet altijd de voorkeur, je leraar kan veel beter je houding en aanslag corrigeren op het moment dat je bezig bent. Met gerichte aanwijzingen kan je gitaarspel sneller verbeteren.

En natuurlijk: oefenen!

Maar of je nu kiest voor online mogelijkheden, een persoonlijke leraar of dat je zelf op je kamertje aan je gitaartechnieken zit te werken, er is één overeenkomst: er moet geoefend worden. Zonder regelmatig oefenen gaat het je niet lukken. Zeker in het begin zul je aan je vingertoppen merken dat de dunne gitaarsnaren in je vingers snijden. Je kunt beter elke dag een wat kortere tijd spelen dan op slechts één dag al je oefenwerk van de week.  Na verloop van tijd ga je merken dat de huid op de vingertoppen dikker wordt en beter bestand is tegen de scherpe snaren.

Stemmen

Voor je begint met spelen moet je eerst de gitaar stemmen, zodat de snaren samen de gewenste klank geven. Speel je voor jezelf, zonder dat er anderen bij zijn, dan moeten de snaren in ieder geval met elkaar goed klinken. Speel je ook met anderen, dan zul je moeten zorgen dat je snaren kloppen met de andere instrumenten. Om te kunnen stemmen kun je voor een deel vertrouwen op je eigen oren, maar je kunt ook hulpmiddelen gebruiken:

  • Handmatig
  • Met een stemfluit
  • Met een stemapparaatje
  • Met een stem-app

Handmatig stemmen

Als je handmatig stemt neem je minstens één referentietoon van een correct gestemd instrument als uitgangspunt, bijvoorbeeld de laagste toon, de e. Op je gitaar is dat de laagst klinkende snaar. Heb je de gitaar goed in je hand, dan is dit de bovenste snaar.

  • Draai aan de stemknop van deze snaar tot de toon klopt met de referentietoon van bijvoorbeeld een piano. Als dat overeenkomt, dan  kun je met behulp van je eigen gitaar verder gaan. Dat doe je als volgt:
  • Druk op de e-snaar in het vijfde fret (het vijfde vakje op de hals van je gitaar, net voor het ijzeren dwars-stukje). Nu klinkt de snaar hoger. Je hoort nu de toon a, die moet overeenkomen met de toonhoogte van de tweede snaar, de a-snaar. Omdat de e-snaar al klopt moet je aan de stemknop van de tweede snaar draaien om deze op de juiste hoogte te brengen.
  • Druk nu op de a-snaar in het vijfde fret. Nu klinkt de a-snaar als een d, en dat moet de toonhoogte zijn van de derde snaar, de d-snaar. Draai aan de stemknop van de derde snaar om het te laten kloppen.
  • Druk nu op de d-snaar in het vijfde fret. Nu klinkt de d-snaar als een g, en dat moet de toonhoogte zijn van de vierde snaar, de g-snaar. Draai aan de stemknop van de vierde snaar om het te laten kloppen.
  • Druk nu op de g-snaar in het vierde fret. Hiermee klinkt de g-snaar als een b, de toonhoogte van de vijfde snaar. Draai aan de stemknop van de vijfde snaar om het te laten kloppen.
  • Druk nu op de b-snaar in het vijfde fret. Hiermee klinkt de b-snaar als een b, de toonhoogte van de zesde en laatste snaar, de e-snaar.  Draai aan de stemknop van de zesde snaar om het te laten kloppen. En inderdaad, zowel de eerste als de laatste snaar zijn gestemd in e, de laatste alleen een stuk hoger dan de eerste.

 

Met een stemfluit

Met een speciale stemfluit kun je alle snaren van de gitaar stemmen. Op de stemfluit kun je de verschillende tonen hoorbaar maken, met de stemknoppen van je snaren maak je de geproduceerde toonhoogte van de snaar gelijk aan wat je met de stemfluit hoort.

Met een stemapparaat

Bij de vorige twee methodes had je je oren hard nodig om exact af te stemmen. Met een stemapparaat wordt het gemakkelijker, het stemapparaat luistert voor jou of het allemaal klopt. Je speelt de eerste snaar aan en op het schermpje van het stemapparaat zie je welke toon je hoort en of deze precies goed is. Meestal zie je een wijzertje dat mooi in het midden uit moet komen. Staat het wijzertje te ver naar rechts, dan is de toon nog te hoog. Soms hoor je een piepje als de toonhoogte exact overeenkomt.

Met een stem-app

Voor je smartphone zijn er diverse apps te downloaden die precies hetzelfde doen als het stem-apparaatje. Voor sommige van die apps betaal je een klein bedragje, maar er zijn ook gratis varianten. De functionaliteit is meestal voldoende voor waar je het voor nodig hebt: het stemmen van je gitaar.

Spelen maar

Nu je alle snaren correct hebt gestemd kun je spelen. Al snel zul je met een paar akkoorden in staat zijn om jezelf of anderen te begeleiden tijdens het zingen. Samen muziek maken, dat is geweldig!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: JvG
Aantal keer gelezen: 3620x
Toegevoegd: 04-11-2016 19:41
Gewijzigd: 04-11-2016 23:33

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3849 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!