meisje krijgt piano les

Effectief piano spelen

meisje krijgt piano lesElke pianist is ooit begonnen om liedjes te kunnen spelen op de piano. Toch zal je veel moeten oefenen om progressie te maken in het pianospel. Piano leren spelen is namelijk erg lastig en vereist veel motivatie en doorzettingsvermogen. Wil jij effectief piano spelen? Dan is het raadzaam om onderstaande tips eens te lezen.

Metronoom voor meer ritme

Om met twee handen tegelijk te kunnen piano spelen is een metronoom onmisbaar. Dit geldt voor zowel beginnende als gevorderde pianisten, welke hun pianospel vloeiender willen maken. Naast dat je vingers sneller van toetsen wisselen klinkt het geluid van de piano ook een stuk mooier.

Functie van een metronoom

Een metronoom wordt vaak omschreven als een elektronisch apparaatje, welke piepjes of tikjes afgeeft. Voor dat je begint met spelen kun je het tempo van de metronoom bepalen. Hierdoor kun je als pianist in een constant tempo meespelen. Door het geluid van de metronoom krijg je de neiging om in een gelijk tempo met beide handen te spelen. Op een gegeven moment werken je handen dus
metronoomsamen en speel je het pianospel vloeiend.

Maar voor welk tempo kies je eigenlijk? Nou dat hangt af van het liedje wat je wilt spelen. Daarnaast is het ook afhankelijk van de pianist, want soms wil je een piano liedje juist langzaam of misschien wel sneller spelen. Wanneer je voor het eerst een bepaald liedje wilt spelen, dan is het raadzaam om voor een laag tempo te kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 40 a 60 piepjes/tikjes per minuut. Als je het liedje een aantal keer hebt gespeeld, dan kun je het tempo gaan verhogen. Een normaal tempo is ongeveer tussen de 90 a 110 piepjes/tikjes per minuut.

Het is wel duidelijk dat een metronoom onmisbaar is voor het piano leren spelen. Daarnaast maakt het niet uit op welk niveau je zit, want verbetering is altijd mogelijk. Ook is een metronoom verkrijgbaar in de vorm van een mobiele app. Zo`n app is in de meeste gevallen gratis en heeft dezelfde functie als een fysiek apparaatje.

Piano akkoorden leren spelen

Piano leren spelen kan op verschillen manieren. Zo kun je het pianospel leren met behulp van bladmuziek, maar ook met akkoorden. Wanneer je klassieke liedjes wil spelen kan het vaak handig zijn om bladmuziek bij de hand te hebben. In alle andere gevallen zijn piano akkoorden voldoende om een liedje eenvoudig te kunnen spelen.

Een akkoord bestaat uit 3 of meer toetsen, welke tegelijk worden aangeslagen. Akkoorden worden niet met beide handen gespeeld. Met de linkerhand worden namelijk de akkoorden gespeeld en met de rechterhand de melodie. De gespeelde akkoorden en melodie vormen samen vervolgens een liedje. De moeilijkheid van een piano akkoord kun jezelf bepalen. Je kunt er namelijk voor kiezen om de toetsen van een piano akkoord tegelijk of om beurten aan te slaan.

Hoe vaak oefenen?

Het is bewezen dat kortere oefensessies zorgen voor meer progressie. Zo kun je bijvoorbeeld het beste een kwartier a halfuur per dag oefenen. Bij beginnende pianisten moeten namelijk de vingers nog eerst wennen aan het aanslaan van de toetsen. Ook blijft het met twee handen tegelijk piano spelen een aandachtspuntje (metronoom gebruik).

Door vaker te oefenen zal je pianospel steeds soepeler worden en behaal je dus meer progressie tijdens je pianospel. Wat nou als ik één keer per week oefen? Nou dan zullen vingers niet snel wennen en begin je bij elke sessie als het ware opnieuw. Daarnaast zijn lange oefensessies ook niet goed, omdat je op een gegeven moment gewoon niet meer zin hebt in piano spelen.

Volg pianolessen

Veel pianisten denken nog weleens zonder pianolessen het pianospel te leren. De reden is dan vaak dat pianolessen te duur zijn. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Je kunt namelijk pianolessen volgen bij een muziekschool, privé pianoleraar of gewoon online. Wanneer je kiest voor een online piano cursus leer je het pianospel door middel van e-books en instructievideo`s. In dit geval kun jezelf het tempo bepalen als het tijdstip van oefenen. Bij alle manieren van piano leren spelen is het wel raadzaam om eerst een aantal proeflessen te volgen.

Vingerzetting op het klavier

Tijdens het piano spelen is het belangrijk om de juiste vingerzetting te hanteren. De vingerzetting bepaal je door het klavier op te splitsen in twee gelijke delen. Van elk deel bepaald je ook weer het midden. Vervolgens plaats je je handen evenwijdig van elkaar op het klavier. Alleen de toppen van je vingers mogen de toetsen aanraken. Het is daarom belangrijk je handen bolvormig te houden (doe net alsof je een tennisbal vasthoudt).

Speel alleen leuke piano liedjes

Om gemotiveerd te blijven tijdens het piano spelen is het belangrijk om leuke liedjes te spelen. Het is daarom belangrijk om de basis van het piano spelen te kennen, want dan kun jezelf bepalen welke liedjes je gaat spelen.

Met behulp van bovenstaande tips kun je nog effectiever piano spelen. Toch blijft veel oefenen erg belangrijk om uiteindelijk zonder al teveel moeite leuke liedjes te spelen op de piano. Meer piano tips weten? Praat dan eens met andere pianisten en kom erachter wat zij hebben gedaan om hun pianospel te verbeteren.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Leeronlinepiano
Aantal keer gelezen: 4703x
Toegevoegd: 05-12-2015 19:11
Gewijzigd: 06-12-2015 17:47

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!