handpannen van Ayasa

Wat is een handpan?

handpannen van AyasaHeb je wel eens gehoord van een handpan? Het is voor veel mensen wat nieuws, reden om daar aandacht aan te besteden. Dit artikel staat in het teken van een handpan, wat het is en wat je er mee kunt doen.

Handpan

De handpan is hét muziekinstrument van de 21ste eeuw. Het is een mooi instrument en het heeft ook erg veel muzikale mogelijkheden. Het zorgt voor een warm geluid en dat maakt het ook zo populair. De handpan kun je ook tegenkomen onder de naam handpan drums. De basis van dit instrument bestaat uit diverse percussie-instrumenten van over de hele wereld. Je zou het geluid kunnen vergelijken met een steeldrum, daar heeft het namelijk het meeste van weg. Een intense, warme en mystieke sound. Alle tonen samen zorgen voor een harmonieus geheel.

Handpan kenmerken

Veel handpan drums hebben een doorsnede van 53 tot 60 centimeter en zijn ongeveer 25 tot 30 cm hoog.

 • Een handpan drum bestaat uit twee op elkaar geplaatste sferische schalen van het materiaal staal.
 • Je vindt aan de onderkant van de handpan drum een ronde opening. Deze opening is er voor de resonantie van de tonen/klanken.
 • Aan de bovenkant vind je de tonen zelf.
 • In het midden hoor je een lage bastoon en daar om heen zitten zes tot acht andere tonen.
 • Je kunt het instrument bespelen met je vingers, knokkels en je vlakke hand.

Het is leuk als je van muziek houdt om zelf eens wat anders te proberen. Of je wel of geen ervaring hebt, maakt niet uit. Het is een leuk instrument wat voor veel mensen nog onbekend is, daarom dus extra leuk om te proberen. Zorg dat je er kennis mee gaat maken en wie weet is het wel wat voor jou. Het bespelen kun je gemakkelijk leren, ook voor kinderen is het geschikt en zij kunnen het met volwassenen spelen of alleen.

Bespelen handpan

Het instrument, de handpan, wordt vaak bespeeld door hem tussen de benen te klemmen of je kunt hem op schoot plaatsen. Je kunt hem ook op een speciale standaard plaatsen of op tafel zetten. Je kunt met dit instrument mooie klanken laten horen. Maar het is ook een instrument dat je eenvoudig kunt bespelen. Of je nu wel of geen muzikale ervaring hebt, iedereen kan het leren. De handpan heeft een prettige resonantie en door de prachtige melodieën wordt het leuk om te spelen. De handpan drums is een veelzijdig instrument, het kan ook in worden gezet bij muziektherapie. Je gaat je namelijk goed ontspannen met deze muziek en dat komt door de muzikale mogelijkheden die het instrument je biedt.

 • Het aanslaan van de handpan kan iedereen gemakkelijk leren.
 • Veel handpan drums zijn pentatonisch gestemd en dat wil zeggen dat de tonen van de pan rechtstreeks uit de pan komen en af worden geleid uit gangbare majeur en mineur toonladders.
 • De tonen zijn bij elkaar gezocht en dat zorgt ervoor dat het altijd goed klinkt.

Handpan kopen

Het aanbod van de handpan drum is erg schaars. Je koopt er dan ook niet zomaar een, want het is belangrijk dat je kunt voelen en kunt testen hoe hij in de hand ligt. De instrumenten zijn schaars, omdat ze met de hand worden gemaakt en dat neemt veel tijd in beslag. Er zijn nog maar weinig bouwers en vaak geldt er ook een wachtlijst. Zorg dat je goed op de hoogte bent waar je verantwoord een handpan kunt kopen. Er is nogal wat verschil qua aanbieders en ook de kosten e.d. kunnen daardoor variëren.

Kosten handpan

Je kunt de kosten van de handpan van tevoren niet weten. Het ligt er namelijk aan waar je hem gaat kopen en wat de mogelijkheden zijn op dat moment. Doordat ze schaars zijn, ben je afhankelijk van wat er op dat moment wordt aangeboden of je moet op de wachtlijst worden gezet. Je kunt online een handpan kopen bijvoorbeeld een derde generatie en dan kom je uit op bedragen van 7000-8000 euro. Er zijn diverse aanbieders die het instrument ook aanbieden voor 2000-5000 euro, maar het ligt echt aan de bouwers en je wensen. Een van de beste makers is Ralf van den Bor en het bedrijf heet Ayasa en is gevestigd in Nederland.

Handpan tips

Als je zelf met de handpan aan de slag wil gaan, dan is het belangrijk dat je gaat bekijken wat je wensen zijn.

 • Zorg dat je voldoende informatie hebt over de verschillende soorten handpan drums.
 • Zorg dat je weet welke technieken en materialen er toe worden gepast, deze hebben namelijk invloed op het geluid en ook op de kwaliteit.
 • Word je geraakt door het instrument?
 • Ligt het fijn in de hand?
 • Online kopen, kan wel, maar het is fijner om het eerst te proberen en vast te houden, zodat je weet of het echt bij je past.

Handpan toonsystemen

Je kunt de handpan op veel verschillende manieren stemmen. De handpan die je het meeste tegen gaat komen is de chromatisch gestemde pan. Je zou het kunnen vergelijken met de zwarte en witte toetsen van de piano, dit is de meest voorkomende toonladder met twaalf tonen. Iedere toon is verschillend en verschilt een chromatische halve van de toon erboven en eronder. Je kunt ook de diatonisch gestemde handpan tegenkomen, maar deze komt niet zo vaak voor. Deze zou je kunnen vergelijken met de witte toetsen van een piano. Het is een toonladder die afstamt van de oude Grieken en heeft hele en halve toonafstanden. Er is ook nog een pentatonisch gestemde handpan, dit zijn de zwarte toetsen van een piano. De handpan bestaat uit een toonladder van vijf noten en daardoor zijn er dus minder mogelijkheden. Als je echt muziek wil maken dan is een chromatisch gestemde handpan de beste optie.

Soorten handpans

Er bestaan verschillende classificaties als het over de handpan gaat:

 • De Tenor (Leadpan)
 • Chello
 • Guitar
 • Alt
 • Bariton
 • Bas

Deze kunnen ook weer worden ingedeeld in subclassificaties, met als voorbeeld de Double Tenor, Double Second en de Double Alto. Als je naar de Double set kijkt, dan zijn de tonen verdeeld over twee Drums. Een Basset bevat meestal 4,6 of zelfs 7 Drums. Ook worden ze van verschillende materialen gemaakt en daarbij is de painted handpan geverfd. Hierbij kunnen de kleuren wel verschillen. Voor de klanken maakt het niet uit of een handpan geverfd of verchroomd is. De verchroomde handpan is behandeld in een speciaal chroombad. Dit is wel duurder, omdat de handpan na het verchromen opnieuw gestemd moet worden. De verchroomde pan is zilver en blijft daardoor ook langer mooi. Je zou hem ook zelf nog kunnen poetsen om hem blinkend te houden.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 37602x
Toegevoegd: 25-07-2016 17:29
Gewijzigd: 09-08-2016 00:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!