Boedapest

Een stedentrip naar Boedapest

BoedapestHet hele jaar door komen er miljoenen toeristen naar Boedapest. Het is niet alleen een prachtige stad, maar ook heel betaalbaar. Een lang weekend kan je prima vullen met de prachtige bezienswaardigheden van de stad. De rijke mix aan architectuur en sfeer zorgt ervoor dat Boedapest bij de meeste toeristen op het verlanglijstje staat. Wij laten je graag zien wat je kan ontdekken in de stad van Boeda en Pest.

Koninklijk Paleis

De stad Boedapest bestaat uit twee delen Boeda en Pest. Boeda is heuvelachtig en pest is vlak. Het Koninklijk Paleis is gelegen in de heuvels van het stadsdeel Boeda. Op één van de heuvels gelegen aan de Donau is dit prachtige paleis uit de 13e eeuw gebouwd. Oorspronkelijk was het een burcht om de inwoners van het land te beschermen tegen de Mongolen. Ze hadden een groot deel van Hongarije verwoest. De zware muren moesten de stad beschermen tegen nieuwe invallen. Zeven eeuwen lang werd het Paleis gebruikt door de monarchie van Hongarije. In de geschiedenis is de burcht verschillende keren beschadigd door aanvallen. Het paleis werd telkens weer opnieuw opgebouwd en opnieuw verstevigd tegen nieuwe aanvallen. Het paleis raakte voor het laatst zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er werd hier flink gevochten tussen de Russen en Duitsers. Het Koninklijk Paleis is tijdens de oorlog net als verschillende huizen platgebrand. In de jaren erna is het weer opnieuw opgebouwd. In het paleis zijn verschillende musea te vinden die je wat vertellen over de historie.

Óbuda

Voordat de Hongaarse monarchie een eigen paleis had woonde ze in de wijk Óbuda. Óbuda is het oude stadsdeel van Boedapest. Tijdens opgravingen zijn verschillende ruïnes gevonden van de Romeinen. In het midden van het plein Flórián tér zijn de ruïnes te vinden. Rondom het plein is het niet heel bijzonder, maar de opgravingen zijn leuk om te zien. Het is leuk om door te wandelen naar Szentlélek tér. Dit is het centrum van Óbuda. Het Zicky Paleis is één van de grote trekpleisters in dit stadsdeel. In dit paleis worden tijdens de zomermaanden diverse concerteten georganiseerd in de tuin. Het paleis wordt gebruikt als historisch museum. Deze oude wijk heeft een eiland genaamd Óbuda eiland. Dit eiland staat bekend om het beroemde Sziget festival waar 400.000 bezoekers jaarlijks op afkomen.

Ontdek grotten in Boedapest

Onder Boedapest ligt ongeveer 30 kilometer aan grotten. Het grottenstelsel is ontstaan door de warmwater bronnen. Vroeger werden de grotten gebruikt als schuilkelders of wijnkelders. De langste grot van de stad werd ontdekt in 1904 dit is de Pálvölgyi druipsteengrot. De grot is net als vele andere grotten gevormd door het warmte water uit de bronnen. De grot is 13 kilometer lang en is een deel openbaar om te bezichtigen. Je moet wel goed ter been zijn want je moet redelijk klimmen vanwege de hoogteverschillen in de grot. Door het warme water zijn er verschillende mineralen en stalactieten gevormd. Dankzij de verlichting en rustgevende muziek heeft de grot een magische uitstraling.

Het Parlement

Langs de oever van de Donau ligt het Parlement, een prachtig gotisch gebouw en ook nog eens het grootste parlementsgebouw van Europa. Het gebouw is het meest gefotografeerde bouwwerk van de stad. Officieel staat het gebouw aan de overkant van de Donau aan de Pest zijde van de stad. Het is een aanrader om vanaf de Boeda zijde een foto te maken. Vanaf de Boeda kant kan je het gebouw helemaal op de foto krijgen. De beste plek is vanaf het metrostation Betthyánny tér. Elke dag van de week is het mogelijk om het gebouw van binnen te bekijken. Als er een zitting is dan worden er een beperkt aantal mensen per keer binnengelaten.

Sint-Stefanusbasiliek

De grootste kerk van Boedapest is de Sint-Stefanusbasiliek. Er is ruimte voor 8.000 mensen om een mis bij te wonen. De bouw van de kerk begon in 1851 na het ontwerp van Jozsef Hild. Helaas heeft hij nooit kunnen meemaken dat de kerk af was. Hild stief voordat de kerk voltooid werd. Miklós Ybl nam zijn taken over na het overleiden van de architect. Tijdens de bouw bleken er bouwtechnische fouten in het bouwwerk te zitten. Nog tijdens de bouw storten de kerk in. Ybl besloot een compleet nieuw ontwerp te maken in neoromantische stijl. In 1906 werd de kerk eindelijk voor het publiek geopend. Tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk zwaar beschadigd. De kerk is na de oorlog prachtig gerenoveerd en de moeite waard om te bezoeken. In de kerk is de rechterhand van Sint Stefanus tentoongesteld. Deze hand is gemummificeerd.

Központi Vásárcsarnok

Eén van de dingen die je gezien moet hebben in Boedapest is de centrale markthal. Dit is een overdekte markt met tientallen kramen waarin je voornamelijk levensmiddelen kan aanschaffen. Proef eens een Hongaarse salami of geniet van de lokale lekkernijen. In de markthal zit een restaurant met alleen maar streekgerecht. Als je het echte Hongarije wil proeven dan is de markt leuk om te bezoeken.

Uit eten op de Donau

Boedapest is omgeven met water en er zijn verschillende restaurants op het water. Je kan tijdens het eten een boottochtje maken over de Donau. In verhouding met de Nederlandse begrippen is uit eten gaan op de Donau niet eens super duur. Het is tevens een unieke ervaring en natuurlijk super romantisch om een tochtje te maken op een restaurant boot.

House of Terror

Hongarije en Boedapest hebben twee verschrikkelijke regimes meegemaakt in het verleden. Met het museum House of Terror proberen ze een beeld te geven van het leven tijdens deze periode. Het huis waarin het museum gevestigd is was in beide periodes het hoofdkantoor van het regime. Verschillende mensen zijn in het gebouw gevangen gehouden, gemarteld en vermoord. In het huis worden alle horrorscenario’s getoond en dit laat zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is in Hongarije.

Thermale baden van Boedapest.

Tijdens een bezoek aan Boedapest moet je minimaal één van de Thermale baden bezocht hebben. De Romeinen hadden al ontdekt dat onder Boedapest warm water bronnen zitten. Ze hebben diverse Romeinse baden gebouwd in de buurt van de bron. Vandaag de dag zijn er tientallen badhuizen te bezoeken waarin je kan genieten van warm water. Naast zwemmen in de thermale baden worden er behandelingen en massages gegeven.

Heldenplein

Speciaal voor de duizendste verjaardag van Hongarije werd het Heldenplein aangelegd. De bouw van het plein duurde vrij lang van 1896 tot 1922. Op het plein staan verschillende beelden van koningen. Oud-premier Imre Nagy werd in 1958 door het communistische regime ter dood gebracht. Om zijn eer te herstellen kreeg hij in 1989 een staatsbegrafenis op het Heldenplein.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 3091x
Toegevoegd: 26-08-2016 18:02
Gewijzigd: 08-09-2016 22:44

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!