erwtensoep

Erwtensoep maken, hoe doe je dat?

erwtensoepDe winter staat weer voor de deur, krijg je ook weer zin in heerlijke zelfgemaakte erwtensoep? In dit artikel kun je lezen hoe je zelf erwtensoep moet maken.

Erwtensoep

Een andere naam voor erwtensoep is snert. Veel mensen kennen het wel en het is dan ook een erg internationaal en beroemd gerecht. Het wordt vaak gegeten in grote gezelschappen of mensen maken een enorme voorraad en vriezen de helft in. Als je echte Hollandse erwtensoep gaat maken dan kan dat niet zonder varkensvlees. Nog meer over erwtensoep:

  • Als je dikke erwtensoep wil maken, dan is het van belang dat je de soep een dag van tevoren dient te bereiden.
  • Als je de soep een dag eerder maakt, smaakt de soep nog beter.
  • Let er goed op dat je de soep altijd met beleid op gaat warmen. Als je het in de magnetron op wil warmen, dan kun je dat doen voor een of twee porties. Je kunt het ook op het fornuis verwarmen, maar let er dan goed op dat je dit dan alleen op laag vuur doet! Je dient de erwtensoep regelmatig te roeren. Wanneer je hem te hard laat koken en niet gaat roeren, dan kan de bodem zwart worden (aanbranden van de soep) en dat is niet lekker voor de smaak.

Erwtensoep maken

Als je zelf erwtensoep gaat maken, dan heb je aan voorbereidingstijd ongeveer twintig minuten nodig. De bereidingstijd is ongeveer anderhalf tot drie uur en de wachttijd is een dag. Wat heb je allemaal nodig om erwtensoep te maken? Onderstaande ingrediënten heb je nodig voor drie liter soep, geschikt voor zes tot twaalf personen:

  • 500 gram spliterwten
  • 1 stuk hamschijf (met bot dus) van 500 gram, spareribs, of twee varkenspootjes
  • 100 gram ontbijtspek of zuurkoolspek aan één stuk, liefst met zwoerd
  • 1 rookworst
  • 2 flinke uien
  • 1 winterwortel        
  • 2 preien
  • 1 knolselderie
  • 2 aardappelen
  • 1 bos bladselderij
  • peper en zout naar smaak
  • 2 liter water om te beginnen
  • brood en eventueel katenspek in plakjes

Erwtensoep bereiden

Wanneer je zelf de erwtensoep klaar gaat maken, dan ga je als volgt te werk:

  • Je neemt eerst de spliterwten en deze doe je in de zeef. Je spoelt ze vervolgens af onder het stromende water. Let op, want je hoeft de erwten niet te laten weken!
  • Je brengt nu een ruime hoeveelheid water aan het koken en dan doe je de erwten er in, met een hamschijf en de spek.
  • Je brengt het geheel nu weer aan het koken Als je nu merkt dat het kookvocht troebel blijft, dan kun je na een paar minuten het vlees samen met de erwten uit een pan scheppen. Je zet het dan weer op, in schoon, nieuw water. Je doet de rookworst echter niet in deze pan (nog niet)!
  • Je laat de erwten samen met het vlees nu zachtjes koken en dan ga je met de groenten aan de slag, dit is de voorbereiding. Je gaat eerst de knolselderij snijden, dan ga je de aardappelen schillen. Dan neem je de wortel en deze maak je schoon, deze halveer je en dan snijd je een halve wortels in plakjes.
  • Neem nu de prei en snijd deze in de lengte, je krijgt dan een soort kwasten. Dan spoel je het schoon onder de kraan en laat je het geheel uitlekken. Je snijdt het dan in stukken van een halve cm.
  • Schil nu de uien en snipper de ui dan grof.
  • Nu neem je alle groenten die je hebt schoongemaakt en dan verhit je deze op een laag vuur. Dit doe je tot de erwten allemaal gaar zijn.
  • Je haalt nu vlees uit een pan en dan verwijder je de botten en eventueel het kraakbeen. Snijd het vlees nu fijn.
  • Je haalt nu zwoerd van het stuk spek af (als dat aanwezig is) en snijd je de spek vervolgens in blokjes.
  • Je doet het vlees nu weer in de pan.
  • Je wast nu de bladerselderij en dan knip deze bladeren grof met de schaar.
  • Aan het einde doe je de worst in de soep, zodat hij mee op kan warmen.
  • Je doet er dan ook nog de bladselderij door.
  • Je kunt het geheel nu zelf even proeven en wanneer gewenst op smaak brengen met peper en met zout.
  • Het kan zijn dat de erwtensoep nog niet zo dik is. Zet dan nu toch het vuur uit en laat de soep gewoon een dag staan.
  • Als de soep eenmaal is afgekoeld dan kun je de soep ook in porties gaan verdelen en vervolgens invriezen.
  • Het kan ook zijn dat je de rookworst er nog niet bij wil doen, maar als je dat wel doet, verdeel deze dan goed bij het opwarmen in de soep, zodat iedere portie ook worst bevat.

Opwarmen erwtensoep

Komen er veel mensen eten en wil je de erwtensoep opwarmen? Dan kun je dit het beste doen op laag vuur. Je moet dan wel met grote regelmaat roeren. Je wil namelijk niet dat de bodem zwart wordt en dat dit met de erwtensoep vermengd wordt. Het kan ook zijn dat kleine hoeveelheden wil verwarmen, dit zou je dan in de magnetron kunnen doen. Als je het in de pan wil doen kan dat ook.

Serveren erwtensoep

Als je de erwtensoep wil serveren, dan zou je de rookworst in plakjes kunnen snijden en dan verdeel je die over de soepkommen. Een andere optie is om de plakjes alvast door de soep te roeren.

  • Bij de erwtensoep kun je brood serveren (geroosterd of gebakken brood kan, maar de meeste mensen kiezen voor roggebrood).
  • Je zou ook stokbrood kunnen serveren bij je erwtensoep.
  • Het ligt er aan met hoeveel mensen je gaat eten, maar je kunt ook een dienblad maken per persoon met in het midden de soep en er om heen verschillende stukjes brood, eventueel roggebrood met stukjes spek. Een leuke manier om deze heerlijke erwtensoep op te dienen.   

Het hele jaar door kun je zelfgemaakte erwtensoep eten, maar op bepaalde momenten in het jaar wordt het juist extra vaak gegeten! Als jij er ook zin in hebt, maak het dan eens klaar voor jezelf, je gezin en je gasten! Het wordt weer lekker smullen, en iedere keer kun je hem weer op een iets andere manier bereiden. Laat je daarom inspireren en zorg dat je alles in huis hebt om deze heerlijke erwtensoep te bereiden. Jong en oud zijn dol op deze soep en zeker wanneer het buiten wat kouder wordt! Succes met het bereiden en smullen maar!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 4477x
Toegevoegd: 24-10-2016 07:22
Gewijzigd: 07-12-2016 15:40

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!