Een externe batterij is een handig apparaatje waarmee je je smartphone onderweg kunt opladen. Dat is vooral handig als je batterij in smartphone leeg begint te raken en je niet een stopcontact in de buurt hebt. Juist op die momenten komt een externe batterij uitstekend van pas.
Het is vaak een plat kastje wat je gemakkelijk in je zak kunt teken en voorzien van een aantal aansluitingen. Over de aansluitingen vertel ik later meer. Soms zitten er ook een aantal LED's om de het niveau van de ingebouwde accu aan te geven. Ze zijn te koop in verschillende maten en uitvoeringen en in verschillende capaciteiten. Ook daar vertel ik zo meer over.
Bij het kopen is het belangrijk dat je niet alleen op de prijs let, maar ook op de kwaliteit, het aantal aansluitingen en de capaciteit van de ingebouwde accu.
Net als met alle spullen die koopt, is er vaak een verband tussen de prijs en de kwaliteit. Dingen die goedkoop zijn, gaan over het algemeen minder lang mee. Dat is ook zo bij een externe batterij. Wil je er een die lang meegaat, koop dat niet het eerste het beste goedkope model.
Een externe batterij heeft meerdere aansluitingen. Er is altijd een aansluiting om de externe batterij op te laden. Dit is vrijwel altijd een mini- of micro USB aansluiting. Daarnaast heeft de powerbank één of meerdere USB aansluitingen waar je het snoertje van je smartphone in kunt steken. Zodra de externe batterij en je smartphone met elkaar verbonden zijn, wordt de energie uit accu in de externe batterij gebruik om je smartphone op et laden.
Zoals hierboven al vermeld heeft een powerbank ook altijd een aansluiting om hem op te laden. Er wordt vaak wel een oplaad snoertje meegeleverd, maar mijn nooit een lader. Dat is ook geen enkele probleem, want je kunt laadsnoertje in iedere willekeurige smartphone lader steken om je externe batterij weer op te laden. Sommige externe batterijen met hoge capaciteit kunnen gebruik maken van een snellaas optie. J hebt hier dan een zwaardere adapter voor nodig. Het voordeel is dat je powerbank dan in een paar uur van leeg naar helemaal vol weer opgeladen wordt.
Een van de belangrijkste eigenschappen van een externe batterij is de accu capaciteit. Deze bepaald hoeveel keer je je smartphone kunt laden uit de externe batterij voordat deze zelf leeg is en weer opgeladen moet worden. Normaal geldt hoe hoger de capaciteit hoe hoger het gewicht van de externe batterij. Daarnaast is de prijs ook vaak wat hoger. De capaciteit wordt altijd aangegeven in mili Ampere uur afgekort mAh. Kijk voor meer informatie over accu capaciteit en hoe je kunt berekenen hoeveel ladingen je uit je externe accu kun halen bij de bronnen onderhand deze pagina.
Er zijn veel verschillende merken en types. Kijk rust rond tot je een merk en type hebt gevonden wat bij jou past. Let hierbij wel goed op de kwaliteit, de aansluit mogelijkheden en natuurlijk de capaciteit die je wilt hebben. Je kunt je externe batterij het beste kopen bij een webshop die een geode service biedt en die je bestelling snel naar je toestuurt, zodat je je externe batterij snel in huis hebt. Mocht je batterij niet goed blijken te functioneren, iets wat maar zelden voorkomt, neem dan direct contact met de webshop op, zodat je defect model kunt terug sturen en de webshop een vervanging naar je kan opsturen.
Er zijn ook externe batterijen die een ingebouwde zonnecel hebben. Handig voor op vakantie of op de camping. Hou er echter rekening mee dat het minimaal ruim een dag kan kan duren voordat de accu weer bijgeladen is. Wil je je smartphone sneller laden op zonne-energie dat kan ook. Er zijn speciale sets te koop met grote zonnecellen die je smartphone binnen één à twee uur kunnen opladen. Deze prijs sets zijn zijn snel over de honderd Euro. Kijk goed naar hoeveel mAh een set kan leveren en kijk natuurlijk ook naar de mechanische kwaliteit. er is niet zo vervelend als je je solar set wilt gebruiken en hij blijkt door een technische defect wat onderweg is ontstaan niet meer te werken.
Een externe accu bevat een Lithium. Lithium is een makkelijk ontvlambaar materiaal waardoor er strenge eisen zijn qua hoeveel die je mee mag nemen op een vliegreis. In de onderstaande bron kun je er alles overlezen. Let er ook op dat er bij vluchten buiten Europa vaak een extra controle op elektronische apparaten is. Je moet dan kunnen laten zien dat het apparaat werkt. zorg er dus voor dat je hem voor vertrek bijgeladen hebt, zodat hij niet leeg is. Zorg er dus ook voor dat je weet hoe je externe batterij werkt.
Er zijn ook externe batterij voor laptops te koop. Laptops verbruiken meer energie, daarom hebben deze externe batterijen een hogere capaciteit. Daarnaast is het voltage wat nodig is om een laptop te laden hoger dan dat bij een smartphone. Ze zijn een uitkomst als je met je Laptop oprees gaat en vaak buiten het bereik van een stopcontact aan het werk bent. Deze type batterijen zijn wel duurder dan de types voor smartphone, maar het is de investering zeker waard. Voor deze types zijn er ook zonnecel sets te koop om ze weer op te laden. Je kunt ze dan bij wijze van spreken meenemen naar een onbewoond eiland om daar op een laptop je nieuwe best seller te gaan schrijven.
Ik had het al even genoemd. Vrijwel elke externe batterij wordt geleverd zonder lader. Er wordt alleen een laadsnoertje meegeleverd. Dit snoertje kun je in principe in elke USB lader steken om je batterij op te laden. Je kunt hier je lader van je smartphone voor gebruiken, maar dan kun je niet je smartphone laden. Er zijn externe batterijen die de optie "Pass through" laden hebben. Als je batterij deze optie heeft dan kun je smartphone op je externe batterij aansluiten en de externe batterij op de lader. Beide apparaten worden dan gelijktijdig geladen. D laadtijd van is dan wel langer omdat de adapter zowel de externe batterij als de smartphone van energie moet voorzien. Als je een accu met een hoge capaciteit hebt gekocht, dan loont het vaak de investering om ok een adapter met een hoge laadcapaciteit te kopen.