Fibromyalgie de symptomen

Fibromyalgie de symptomen

Fibromyalgie de symptomenHeb je wel eens van de aandoening fibromyalgie gehoord? Het is belangrijk dat de symptomen van fibromyalgie herkend worden. In dit artikel kun je meer lezen over fibromyalgie en de symptomen die hierbij horen.

Wat is fibromyalgie?

Bij fibromyalgie gaat het over een combinatie van klachten, het gaat hierbij vooral over aanhoudende pijnklachten in je bewegingsapparaat, dus de pezen, spieren en de banden. De klachten van pijn komen vaak voor samen met vermoeidheid en stijfheid. De meeste mensen ervaren de pijn rond de gewrichten. Dit kan ook duidelijk worden verklaard, omdat zich hier de aanhechtingen van de banden en pezen bevinden. Dit zijn dan vaak de pijnlijke plaatsen als er druk op uit wordt geoefend.

Fibromyalgie symptomen

Er wordt vaak gesproken over fibromyalgie als de drie symptomen hieronder langer dan drie maanden aanwezig zijn. Daarbij gaat het over:

  • Pijn in het bewegingsapparaat. Meestal begint de pijn in de rug of in de nek en deze pijn breidt zich vaak uit naar de schouders, polsen, heupen, enkels en naar de knieën.
  • Stijfheid in de spieren
  • Vermoeid zijn. Mensen met fibromyalgie zijn in de ochtend al erg moe en worden niet uitgerust wakker. Ze slapen vaak onrustig. Daardoor blijven ze de hele dag moe ook al slapen ze voldoende in de nacht.

Er zijn ook andere symptomen die op kunnen treden bij fibromyalgie, dat zijn:

  • Klachten met de darmen, daarbij kun je denken aan buikpijn maar ook aan diarreeklachten.
  • Hoofdpijn en aangezichtspijn kunnen optreden en gaan vaak samen stijfheid en pijn in de nek en schouders.
  • Pijn rondom de kaakgewrichten.
  • Erg gevoelig voor geluid, aanraking, reuk en fel licht.
  • Doof gevoel in handen en/of voeten.
  • Depressieve klachten en angstgevoelens.
  • Duizeligheid en concentratieproblemen.

Ontstaan fibromyalgie

Het is niet precies bekend hoe fibromyalgie is ontstaan. Daarover bestaan namelijk diverse theorieën. Sommige mensen zeggen dat de hersenen van mensen met fibromyalgie erg gevoelig zijn voor pijnprikkels. Andere factoren die mogelijk een rol kunnen spelen bij het ontstaan van fibromyalgie zijn slaapstoornissen, maar ook infecties (virale of bacteriële infecties zouden een trigger kunnen zijn voor het ontstaan van fibromyalgie), lichamelijk letsel (ook een trigger) en mentale stress (veel lichamelijke klachten worden door stress veroorzaakt, het kan dus ook bij fibromyalgie een rol spelen).

Fibromyalgie onderzoeken

Er zijn geen speciale testen of onderzoeken waarmee aangetoond kan worden of je wel of geen fibromyalgie hebt. Soms kunnen er wel aanvullende onderzoeken worden gedaan zoals bloed- en röntgenonderzoek waarmee toch wat meer zekerheid gegeven kan worden. Een arts komt niet zomaar met de diagnose fibromyalgie. Daarvoor is veel onderzoek nodig en daarbij worden de klachten allemaal bekeken en vergeleken met alle aandoeningen die daarbij een rol kunnen spelen. Fibromyalgie komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, het begint vaak tussen de 20en de 40 jaar. Het komt wel bij mannen voor, maar in mindere mate.

Verwachtingen fibromyalgie

Je hoeft bij fibromyalgie niet te denken aan een progressieve of levensbedreigende aandoening. Het beloop is per persoon wisselend. Wanneer je pijn hebt is het verstandig naar de huisarts te gaan, zodat het onderzocht kan worden. Wanneer bezoek je de huisarts?

  • Als je pijn hebt in een of meerdere gewrichten en last hebt van zwelling, roodheid of beperkingen bij het bewegen.
  • Als de klachten terugkeren of aan blijven houden.

Fibromyalgie, tips wat je zelf kunt doen

Als je de klachten van fibromyalgie wilt verminderen, dan is regelmaat in je dagelijkse leven van groot belang. Wat kun je er allemaal aan doen?

  • Om te beginnen is een gezonde en regelmatige leefstijl van belang. Regelmatig en gezond eten speelt daarin een grote rol. Gebruik van alcohol beperken of helemaal geen alcohol drinken.
  • Voldoende nachtrust is bij fibromyalgie van groot belang. Een vaste tijd naar bed gaan en een vaste tijd op staan is van belang. Overdag moet je proberen zo min mogelijk te slapen, zodat je in de nacht goed door kunt slapen.
  • Lichamelijke beweging is ook van belang, denk hierbij aan sporten. In het begin kan dat wat pijnlijker zijn, maar rustig aan opstarten en dan zal het op de langere termijn zorgen voor een afname van de klachten. Een trainingsprogramma kan daarbij een positieve  bijdrage leveren,
  • Stress verminderen en zoveel mogelijk beperken is van groot belang, maar dat geldt voor iedereen. Door stress worden namelijk ontzettend veel lichamelijke klachten veroorzaakt en dat moet vermeden worden (voor zover dat kan).
  • Ritme is van belang, hier heb je zelf veel (alle) invloed op. Op tijd op staan, een wandeling maken, op tijd eten, even een koffiepauze bijvoorbeeld en een half uur zitten, dan weer een activiteit. Zorg dat je een vast ritme hebt, wanneer het een dag minder gaat geef er dan aan toe, maar probeer wel in beweging te blijven (je hoeft geen marathon te lopen). Te lang stil zitten dien je te vermijden, het gaat er om dat je namelijk actief blijft en niet stijf wordt. Zoek de balans tussen rust en bewegen en je zult je snel een stuk fitter voelen.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 3491x
Toegevoegd: 04-08-2015 08:21
Gewijzigd: 22-08-2015 13:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!