gezondheid

Geestelijke gezondheid, wat is dat?

gezondheidIn dit artikel kom je meer te weten over geestelijke gezondheid. Weet jij wat het is en wat een rol kan spelen bij de geestelijke gezondheid? Lees er snel meer over.

Gezondheid algemeen

Als je over gezondheid praat dan bedoel je daarmee meestal de lichamelijke gezondheid. Naast lichamelijke gezondheid is echter onze geestelijke gezondheid van even groot belang, zo niet van nog groter belang. Die twee zijn nauw aan elkaar verbonden en hebben grote invloed op elkaar, misschien wel meer dan je in eerste instantie zou denken. Ligt iemand in het ziekenhuis dan vraag je hoe het ermee gaat, een gebroken been, nierstenen, hartklachten enz. Je zult niet snel vragen hoe de geestelijke gezondheid van iemand is. Je weet vaak niet eens dat er problemen mee zijn. Problemen met de geestelijke gezondheid zijn niet altijd duidelijk zichtbaar.

Mensen "lopen er niet graag mee te koop" als ze psychische problemen hebben. Ze schamen zich er vaak voor. Daarom ook is hulp verlenen moeilijk, eerst moet het probleem herkend en erkend worden en men moet geholpen willen worden. Men moet accepteren dat hulp nodig is en dat deze hulp de persoon in kwestie verder kan helpen om het leven weer op de rit te krijgen. Geestelijk gezondheidsproblemen kan iedereen krijgen. Soms loopt het leven anders en daar heb je niet altijd voldoende grip op. Deze problemen kunnen zich opstapelen of steeds groter worden en je bent het overzicht helemaal kwijt. Tijd om professionele hulp in te schakelen en dat begint met een afspraak bij de huisarts, die je zal doorverwijzen.

Wat is geestelijke gezondheid?

Een andere naam voor geestelijke gezondheid is psychische gezondheid of mentale gezondheid. Geestelijke gezondheid is moeilijk te definiëren.

  • Een omschrijving van geestelijke gezondheid zou kunnen zijn: 'het is een subjectieve beleving van welzijn, autonomie (kunnen handelen zonder bemoeienis van buitenaf) en competentie (bekwaamheid, geschiktheid)'.
  • Het zich mentaal goed voelen, hoe je met problemen en lichamelijke ziekten omgaat is ook je geestelijke gezondheid. Dit heeft te maken met hoe jij in het leven staat en vooral ook de voorbeelden van je naasten, je familie, het gezin. Bijvoorbeeld: je bent ziek, je erkent dat je ziek bent of niet, na de erkenning volgt acceptatie van je ziek zijn omdat de ziekte een feit is. De denkbeelden erover en de gevoelens die je erbij hebt zijn je geestelijke gezondheid. Deze kan behoorlijk "aangetast" worden door wat je meemaakt, door wat jou aangedaan wordt. Jouw geestelijke gezondheid is de manier waarop jij hiermee omgaat.
  • Kijk naar de verschillen in mensen die allebei een groot verlies moeten verwerken, of een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt. Zij zullen het op verschillende manieren verwerken. De ene kan na een poosje het leven weer opnemen zoals het was. De ander komt in (grote) psychische problemen en kan niet meer functioneren als voorheen. Tijd om professionele hulp in te schakelen. Wacht daarmee niet te lang. Hoe eerder er hulp geboden kan worden, des te korter wellicht de behandeltijd is.
  • En belangrijker nog, je voelt je niet onnodig heel erg schuldig over het feit dat het allemaal niet meer gaat zoals voorheen. De geestelijke gezondheidszorg kan je dan professionele hulp bieden. De eerste stap zet je meestal zelf. En die drempel kan erg hoog voor je zijn. Weet echter dat hoe eerder er aan de geestelijke gezondheidsklachten gewerkt wordt des te eerder de klachten af zullen nemen en hopelijk op den duur totaal zullen verdwijnen.  

De geestelijke gezondheidszorg

De geestelijke gezondheidszorg afgekort GGZ komt in beeld als er hulp geboden moet worden aan mensen met psychische problemen. De GGZ ontfermt zich over deze mensen. Zij probeert de kwaliteit van leven te verbeteren, te herstellen, te bevorderen. Het is tevens de taak van de geestelijke gezondheidszorg om psychische problemen bij mensen te voorkomen. Dit gebeurt door voorlichting, door op het juiste moment de juiste hulp in te zetten zodat de boel niet escaleert, door de naasten van mensen met een psychisch probleem erbij te betrekken en door gesprekken, door onderzoek naar de psyche van de mens: de zelfreflectie van denken (kennen), voelen, willen (streven) en handelen (gedrag). Er is nog veel onderzoek nodig om meer over de geestelijke gezondheid van mensen te kennen. Ook bijvoorbeeld over de schadelijke gevolgen en uitingen van hersenschade.

Geestelijk gezondheid en de aandoeningen

In de geestelijke gezondheid kunnen diverse aandoeningen de kop op steken. Dit kunnen aandoeningen zijn die je hele leven en het leven van je naasten op zijn kop zetten, maar ook minder heftige zaken die aandacht verdienen waardoor het probleem niet (nog) groter wordt. Neem bijvoorbeeld een angststoornis. Deze stoornis moet adequaat aangepakt worden, zodat je niet in een sociaal isolement raakt, met alle nare gevolgen die daarbij horen. Zo ook een slaapstoornis. Waar komt deze vandaan? Is er lichamelijk iets niet in orde of houden problemen je uit je slaap? Een psychose is van een andere orde en ook daarvoor is hulp dringend nodig.

Nog enkele aandoeningen die vaak voorkomen en zeker behandeling moeten krijgen: autisme, borderline, depressie (manisch), verslaving (drugs, alcohol), persoonlijkheidsstoornis, schizofrenie, PTSS (posttraumatische stressstoornis). Al deze stoornissen hebben een eigen aanpak nodig. Het meest ideale scenario is dat de patiënt zelf hulp vraagt. Niet elke patiënt zal echter erkennen dat hij of zij een probleem heeft en dan zal/kan een ander zich met een hulpvraag richten tot bijvoorbeeld in eerste instantie de huisarts.

Zolpidem behandelt slapeloosheid, maar voorzichtigheid is geboden vanwege mogelijke bijwerkingen en afhankelijkheidsrisico's. Je kunt Zolpidem kopen en meer ontdekken over deze medicatie voor geestelijke gezondheid.



Depressie en geestelijke gezondheid

De laatste tijd kom je in het nieuws vaak het woord depressie tegen bij gezinsdrama's bijvoorbeeld. Te vaak nog wordt een depressie "afgedaan" als een dipje. Mensen die lijden aan een depressie hebben dringend hulp nodig van professionals en begrip van hun naasten. Een depressie is een aandoening waarbij je langdurig, meer dan twee weken, neerslachtig bent. Een depressie kan licht van aard zijn, maar ook ernstig. Schrik niet: 1 op de 20 Nederlanders tussen de 15 en 65 jaar lijdt aan een depressie, die als ernstig tot ernstig wordt bestempeld. Er is sprake van chronische depressiviteit als de depressie twee jaar of langer duurt. Er spelen onder andere de volgende factoren een rol bij het ontwikkelen van een depressie:

  • Meerdere problemen en stress in een bepaalde periode
  • De mate van sociaal-emotionele hulp van naasten
  • Erfelijkheid
  • Sociale omgeving
  • Persoonlijkheid
  • Afwijking schildklier  

Niet iedereen zal onder dezelfde omstandigheden een depressie ontwikkelen. Hoe sta jij in het leven? Dit is heel belangrijk voor de mate waarop jij "slachtoffer" wordt van een depressie, tenzij het iets lichamelijks betreft. Symptomen die bij een depressie horen zijn:

  • Somberheid
  • Nergens van kunnen genieten
  • Geen energie hebben
  • Geen initiatief kunnen tonen
  • Geen zin in seks
  • Langzamer denken, bewegen, reageren
  • Slaapproblemen
  • Eetproblemen
  • Snelle irritatie
  • Concentratieproblemen
  • Negatief zelfbeeld
  • Denken aan de dood, zelfdoding
  • Angsten
  • Huilen of juist niet kunnen huilen
  • Vergeetachtigheid

Naast deze geestelijk gezondheidsklachten komen ook de volgende lichamelijke klachten voor:

  • Moeilijke stoelgang
  • Droge mond
  • Duizeligheid
  • Trillingen
  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen

Uiteraard hoeven niet alle genoemde klachten voor te komen. Raadpleeg altijd een arts als jij denkt dat je met een depressie te maken hebt, want een depressie is beslist geen dipje!! Behandeling van een depressie bestaat meestal uit medicatie (antidepressiva) en therapie. Lijd je aan een milde depressie dan kun je zelf het volgende doen: gezond eten, bewegen ook buiten, minder of geen alcohol en drugs, praten met de juiste mensen, zorg voor regelmaat en blijf niet in bed liggen, zorg dat je bezig blijft ook al wil je liever niets doen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 12966x
Toegevoegd: 29-11-2016 18:01
Gewijzigd: 16-12-2016 21:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!