Gemeentelijke belastingen zijn in het leven geroepen om met de opbrengst daarvan voorzieningen te kunnen bekostigen, die in het belang zijn van de inwoners van de gemeente.
De meest bekende gemeentelijke belastingen zijn de onroerende zaakbelasting, de rioolheffing, de afvalstoffenheffing en de hondenbelasting. De toeristenbelasting is tevens een belasting die aan de gemeente wordt afgedragen. Ben jij eigenaar van een pension, een camping of een hotel? Geef jij anderen de gelegenheid om bij jou tegen betaling te overnachten? In dat geval betaal jij toeristenbelasting aan de gemeente. Dit bedrag wordt doorberekend in de prijs per overnachting, die jij vraagt aan de toeristen. Je bent verplicht toeristenbelasting af te dragen. Je zou toeristenbelasting kunnen vergelijken met de BTW. Beide belastingen moet je afdragen. Het zijn dus geen inkomsten. Er wordt bij toeristenbelasting een voorlopige aanslag opgelegd, om risico's zoals faillissement (waardoor bedragen praktisch oninbaar worden) te beperken. Als je zelf op reis gaat moet je ook altijd rekening houden met te betalen toeristenbelasting.
Elke gemeente is verplicht met regelmaat huishoudelijke afvalstoffen op de halen en te verwerken. Elke woning in een gemeente betaalt hiervoor. Afvalstoffenheffing wordt in rekening gebracht ongeacht of je al dan niet huisvuil aanbiedt. Er wordt namelijk geredeneerd dat de vuilniswagen langs je huis komt ook al heb jij niets om mee te geven. De tarieven van de afvalstoffenheffing staan op de site van de gemeente.
Je betaalt rioolheffing voor het onderhoud en de vervanging van het rioleringsstelsel van je gemeente. De heffing bestaat uit twee delen een eigenaarsheffing en een gebruikersheffing. Deze laatste wordt berekend met behulp van de gegevens van Brabant Water (het waterverbruik van een bepaald adres). De tarieven vind je op de site van de gemeente.
Leges zijn inkomsten voor de gemeente naast de andere belastinggelden. Leges zijn bedragen die je verschuldigd bent aan je gemeente als zij jou een dienst heeft bewezen. Voorbeelden van dienstverlening zijn het aanvragen van een paspoort, een identiteitsbewijs, een rijbewijs, maar ook voor de aanvraag van een vergunning. Je betaalt leges ondanks de uitkomst van de aanvraag. Wordt de vergunning niet verleend dan krijg jij de betaalde leges niet terug, die ben je kwijt. De gemeente heeft namelijk voor jou werk verricht, de aanvraag gedaan. Helaas voor jou als het resultaat negatief is, je bent je geld voor leges kwijt en hebt geen vergunning.
Marktgelden zorgen voor geld in het laatje van de gemeente. Voor een standplaats op de markt in een gemeente heb je vergunning nodig. De vergunningsgegevens worden gebruikt bij de berekening van de marktgelden, die betaald moeten worden als jij een kraam op bijvoorbeeld de weekmarkt wilt plaatsen.
Voor reclames die van de openbare weg af te zien zijn, moet reclamebelasting worden betaald. De inkomsten uit reclamebelasting zijn vrij besteedbaar. Er werd slechts door een beperkt aantal steden/dorpen gebruik gemaakt van de reclamebelastingen. Er komt echter steeds meer belangstelling voor. Degenen die de reclame plaatsen betalen de reclamebelasting. Het geld wordt vaak besteed om winkelcentra te verbeteren of bedrijventerreinen.
Heeft de gemeente een woonwagenkamp? In dat geval wordt er voor een staanplaats van de woonwagen door de hoofdbewoner een bepaald bedrag betaald voor deze plek. De tarieven vind je op de site van de gemeente.
Er bestaan veel verschillende gemeentelijke belastingen. De meest bekende zijn de afvalstoffenheffing, forensenbelasting, havengelden, hondenbelasting, leges, marktgelden, onroerende zaakbelasting, parkeerbelasting, reclamebelasting, reinigingsheffing, rioolheffing, staangeld woonwagens, toeristenbelasting.