BTW aangifte

Tips voor het doen van de btw-aangifte

BTW aangifteAls je ondernemer bent dan krijg je te maken met de btw-aangifte. Veel ondernemers hebben een accountant in dienst die de financiële administratie uitvoert. Er zijn echter ook veel ondernemers die hun eigen administratie uitvoeren. Over het algemeen zijn dit de kleinere ondernemers. Voor deze groep hebben we hieronder verschillende tips die jou goed van pas kunnen komen.

Waarom het handig is om meer te weten van de btw-aangifte

Door je eigen administratie uit te voeren weet je ook precies hoe je bedrijf er financieel voor staat en heb je er het meeste zicht op. De meeste ondernemers krijgen ieder kwartaal te maken met de btw-aangifte. Onder bepaalde omstandigheden kan er ook worden aangevraagd om de aangifte maandelijks te doen of juist een keer in het jaar te doen.
Bij de btw komen veel regels om de hoek kijken. Wanneer jij daarom de btw-aangifte helemaal zelf doet dan is het belangrijk dat je deze regels kent om problemen te voorkomen. Naast dat je problemen ermee kunt voorkomen kun je er juist ook een voordeel uit halen. Onderstaand hebben we diverse tips en informatie over de btw-aangifte vermeld. Hoewel veel van deze tips redelijk algemeen zijn zitten er misschien wel een paar tips tussen waar jij direct al van kunt profiteren! Allereerst sommen we de tips op en vervolgens werken we deze verder uit op de pagina.

  • Zorg dat je altijd op tijd bent
  • Let op de kleineondernemersregeling
  • Denk eraan alle kosten mee te nemen
  • Buitenlandse valuta
  • Niet betaalde facturen

Wees op tijd met de btw-aangifte

Het lijkt voor zich te spreken dat je op tijd moet zijn met het doen van de btw-aangifte. Toch zijn er altijd veel ondernemers die er tot het laatste moment mee wachten en dat is niet nodig. Zo kun je namelijk toch nog in de problemen komen wanneer er iets niet goed is of wanneer er nog bepaalde gegevens moeten worden verstuurd die meer tijd kosten. Wanneer het kwartaal voorbij is heb je altijd een maand de tijd om de aangifte te doen. Het beste kun je de aangifte direct aan het begin van de maand al doen over het afgelopen kwartaal. Indien jij de administratie op orde hebt dan moet dit geen probleem zijn.
Een handige tip om ervoor te zorgen dat je op tijd bent met de aangifte kan door de app voor een btw-alert in te stellen. Dit is een applicatie van de Belastingdienst. Zodra jij de btw-aangifte kunt doen dan krijg je een seintje van de Belastingdienst dat dit mogelijk is. De app is een vervanging van de SMS-alert die je in het verleden op de hoogte kon brengen. Overigens is de app geheel gratis te gebruiken.
Wanneer je te laat bent of de aangifte helemaal niet doet dan kun je een boete verwachten. Deze boete wil je natuurlijk voorkomen. De meeste ondernemers kunnen dit geld namelijk goed ergens anders voor gebruiken. Je kunt zowel een boete verwachten voor aangifteverzuim en een boete voor betaalverzuim. De boete voor aangifteverzuim bedraagt € 65,- euro en de boete voor betaalverzuim bedraagt 3% van het bedrag dat aan btw afgedragen moet worden. En natuurlijk moet je de btw alsnog betalen.


Let goed op de kleineondernemersregeling

Ben je al bekend met de kleineondernemersregeling? Dit is een regeling van de Belastingdienst om minder grote ondernemers tegemoet te komen. Wanneer je als ondernemer in een jaar tijd minder dan € 1.345 belasting betaalt dan hoef je over dat jaar geen belasting te betalen. Wanneer je verder tussen de € 1.345 en de € 1.883 aan belasting betaalt dan kom je in aanmerking voor een korting op het te betalen bedrag.
Bij het doen van de btw-aangifte is het mogelijk om aan te geven dat je gebruik wilt maken van deze regeling. Zodoende hoef je geen btw te betalen. Echter weten de meeste ondernemers pas aan het eind van het jaar hoeveel belasting er over dat jaar betaald moet worden. Daarom kan het vaak lastig worden om te bepalen of je in de kwartalen wel of geen belasting moet betalen. Gelukkig kun je daarom aan het eind van het jaar ook nog aangeven dat je recht hebt op deze regeling. Wanneer dit zo is dan krijg je het bedrag aan btw weer teruggestort op je rekening.

Denk eraan alle kosten mee te nemen

Ook dit lijkt voor zich te spreken. Iedere ondernemers zal begrijpen dat hoe meer kosten hij of zij heeft hoe minder btw er betaald hoeft te worden. Je betaalt namelijk het verschil tussen de betaalde btw en de ontvangen btw.
Toch zijn er vaak veel kosten die nog over het hoofd worden gezien. Denk bijvoorbeeld aan de aanloopkosten voor het opzetten van het bedrijf. Dit kunnen kosten zijn die je hebt gemaakt voor het doen van marktonderzoek of een andere soort studie. Indien jij bij de Belastingdienst kunt aantonen dat je deze kosten hebt gemaakt voor het opzetten van je onderneming dan kunnen deze kosten ook worden opgegeven.
Andere kosten die vaak worden vergeten of niet juist worden meegenomen dat zijn de kosten voor benzine en onderhoud van de auto. Sommige mensen gebruiken hun privéauto ook voor werkgelegenheden. In dat geval is het belangrijk dat je een urenregistratie bijhoudt. Omdat je aan het eind van het jaar pas duidelijk kunt zien hoeveel je in totaal hebt gereden en uit kunt rekenen hoeveel kosten je hiervoor hebt gemaakt kun je dit meenemen bij de laatste btw-aangifte van het jaar.

Buitenlandse valuta

Wanneer je zakendoet met landen buiten de eurozone dan is het belangrijk dat je goed weet hoe je dit moet opgeven bij de belastingaangifte. Buitenlandse valuta dien je namelijk om te rekenen naar de euro. Echter verschillen de koersen continue. Daarom moet je de koers gebruiken die overeenkomt met de factuurdatum. Op deze manier kun je vervelende problemen voorkomen. Hierbij is het ook belangrijk dat je op tijd de aangifte doet. Mocht het niet goed gaan dan heb je nog voldoende tijd om het aan te passen.

Niet betaalde facturen

Indien je facturen verstuurt in de laatste maand van het kwartaal dan gebeurt het vaak dat je al wel btw betaalt over de factuur, maar het bedrag nog niet ontvangt. Het is erg vervelend wanneer een klant de factuur uiteindelijk niet betaalt, maar het is nog vervelender wanneer jij er ook nog eens btw over betaalt. Indien dit gebeurt dan is het belangrijk dat je dit niet over het hoofd ziet, want je kunt dit bedrag namelijk later weer terugvragen. Voor het terugvorderen van de betaalde btw kun je schriftelijk een verzoek indienen bij jouw belastingkantoor.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sandra-Voorthuizen
Aantal keer gelezen: 2930x
Toegevoegd: 15-08-2017 15:17
Gewijzigd: 22-08-2017 23:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!