Geneesmiddelen

Geneesmiddelen, welke soorten zijn er?

GeneesmiddelenEr bestaan verschillende soorten geneesmiddelen, maar welke zijn er allemaal? Lees in dit artikel meer over de soorten geneesmiddelen en herken ze.

Geneesmiddelen algemeen

Geneesmiddelen ook wel medicijnen of medicatie genoemd zijn er om diverse klachten, ziektes en aandoeningen adequaat aan te pakken. Omdat er veel verschillende klachten, ziektes en aandoeningen voorkomen, zijn er veel verschillende soorten geneesmiddelen. Deze geneesmiddelen worden onderverdeeld in groepen. Er worden hier enkele van deze hoofdgroepen genoemd: anti-allergica (allergie medicatie), corticosteroïden (hormonen), middelen bij hart- en vaatziektes, huidmiddelen (dermatologica), infectiemiddelen, middelen voor problemen met de luchtwegen, pijnstillers, plasmiddelen, verdovende middelen, spierverslappers, homeopathie en zo zijn er nog meer groepen geneesmiddelen die je online kunt vinden.

De meeste geneesmiddelen moeten door een arts worden voorgeschreven. Indien iemand geneesmiddelen gedurende lange tijd gebruikt, moet hij of zij regelmatig gecontroleerd worden op eventuele bijwerkingen. Bij alle soorten geneesmiddelen is het belangrijk om je te laten adviseren over de werking en ook over de bijwerking, die in sommige gevallen behoorlijk heftig kunnen zijn. Neem ook je eigen verantwoordelijkheid hierin door de bijsluiter kritisch te lezen en niet zomaar aan te nemen dat het wel oké zal zijn. Vraag ook altijd na, als je naast een nieuw voorgeschreven geneesmiddel andere geneesmiddelen gebruikt, of de combinatie geen problemen zal geven. Het gaat over jouw gezondheid, dus kritisch zijn mag!

Bereid je goed voor als je geneesmiddelen gaat gebruiken en weet welke werking het geneesmiddel zal hebben en eventueel welke bijwerking je kunt verwachten. Is de bijwerking zodanig heftig aarzel dan niet om een ander geneesmiddel te vragen, waarvan de bijwerkingen zeer waarschijnlijk minder heftig zullen zijn of je krijgt een geneesmiddel dat bij jou geen bijwerking geeft. Het is voor het gebruik niet in te schatten hoe jouw lichaam reageert op een bepaald geneesmiddel en het geneesmiddel zal uitgeprobeerd moeten worden.

Verdeling geneesmiddelen

Geneesmiddelen kun je om diverse redenen gaan gebruiken. De arts kan om verschillende redenen jou geneesmiddelen voorschrijven. Er worden hier de meeste redenen van het gebruik van geneesmiddelen genoemd:

  • Antibiotica, dit geneesmiddel pakt de "ziekteverwekkers" stevig aan, maar niet alleen de ziekteverwekkers, ook je weerstand! Met antibiotica pak je ontstekingen aan, die hardnekkig zijn of steeds weer opnieuw terugkomen. Met het gebruik van antibiotica voel jij je snel een stuk fitter. Er is in het verleden erg snel naar antibiotica gegrepen, waardoor het in veel gevallen zijn werk niet meer deed. Antibiotica wordt nu minder snel voorgeschreven, het lichaam moet eerst zelf proberen "het probleem" op te lossen. Het is een groot nadeel dat antibiotica geen verschil kent tussen de goede en slechte bacteriën. Maar heb je een flinke infectieziekte te pakken dan ben je erg blij met een antibiotica kuur en neem je het nadeel op de koop toe.  
  • Preventieve middelen, denk daarbij aan antimalariamiddelen die je neemt als je naar bepaalde landen reist.
  • Middelen die een arts nodig heeft om een diagnose te kunnen stellen. Een voorbeeld daarvan zijn oogdruppels, die de oogarts toedient om het oog beter te kunnen onderzoeken.
  • Middelen om de suikerspiegel te verlagen, op peil te brengen en te houden. Of het nu gaat om suikerziekte als welvaartsziekte (obesitas) of om ouderdomssuiker, deze geneesmiddelen houden de suikerspiegel zoals deze zou moeten zijn.
  • Middelen voor het juiste cholesterolgehalte zorgen ervoor dat het cholesterol op peil blijft. Te hoog cholesterolgehalte en een scheve verhouding tussen LDL cholesterol en HDL cholesterol kunnen leiden tot hart- en vaatziektes. Er zijn geneesmiddelen om het cholesterol op peil te brengen, maar zelf kun je ook veel doen om je cholesterol te verlagen. Wees matig met verzadigd vet en vervang dat door onverzadigd vet, namelijk door magere producten. Nog een advies: Eet niet meer dan drie eieren per week.   
  • Middelen voor een gezonde bloeddruk. De bloeddruk is bij veel mensen te hoog, vaak door stress en of andere ongezonde leefgewoontes zoals ongezond eten en drinken en te weinig beweging. Dit kan leiden tot hart- en vaatziektes, dus een gezonde bloeddruk is van levensbelang. Ook een te lage bloeddruk moet aangepakt worden. Het is wellicht overbodig te vermelden, maar regelmatige controle is erg belangrijk bij het gebruik van geneesmiddelen tegen een te hoge of te lage bloeddruk.

Probeer de verdeling goed te onthouden, want niet alle geneesmiddelen mogen met elkaar gecombineerd worden. Vraag een arts altijd advies bij de combinatie van verschillende geneesmiddelen.

Geneesmiddelen, levensreddend

De Serious Request actie "Laat ze niet stikken" heeft weer eens duidelijk gemaakt en met filmbeelden laten zien hoe belangrijk het is dat geneesmiddelen voor iedereen, arm of rijk en in elk land beschikbaar moeten zijn. Geneesmiddelen kunnen zelfs levensreddend zijn, het verschil maken tussen leven en dood. Met enkele euro's kan er een kind geholpen worden, dat binnen enkele uren zichtbaar beter wordt en dat zonder geneesmiddelen zou sterven. Vier euro voor een antibioticakuur! Het Rode kruis doet veel meer met de opbrengst, maar het voorbeeld van de vier euro voor de antibioticakuur maakt duidelijk dat ook kleine giften een groot verschil kunnen maken. Geneesmiddelen moeten voor iedereen beschikbaar zijn!


Geneesmiddelen toedienen

Geneesmiddelen met een injectie toedienen gebeurt door een verpleegkundige of een arts, maar ook jij kunt en mag zelf geneesmiddelen bij jezelf toedienen. Je wordt er in een ziekenhuis op getraind hoe je zelf een spuit moet zetten bijvoorbeeld als je suikerziekte hebt. Kun je dit zelf niet dan zal er thuiszorg voor je geregeld worden, waarbij er op het tijdstip waarop er insuline gespoten moet worden een verpleegkundige bij je thuis komt. Veel mensen leren het liever zelf, omdat je dan niet afhankelijk bent van de thuiszorg. Er zijn verschillende manieren om geneesmiddelen toe te dienen.

  • Oraal, via de mond
  • Intraveneus, via een injectie in een ader
  • Intramusculair, via een injectie in een spier
  • Subcutaan, via een injectie die onderhuids wordt ingebracht, waarna de stof langzaam in het bloed wordt opgenomen
  • Rectaal, het geneesmiddel wordt via de anus ingebracht, denk aan zetpil en klysma
  • Oromucosaal, middel wordt via slijmvlies in de mond toegediend
  • Mondspray en neusspray, door verstuiving in mond of neus wordt geneesmiddel toegediend
  • Toediening via spoeling, denk daarbij aan een gorgeldrank, mondspoeling en oogwater
  • Toediening via druppeling van oog, neus, of oor
  • Toediening via longen door inhalatie van medicatie
  • Toediening op de huid van zalf, lotion, pasta of gel
  • Toediening door de huid met behulp van een pleister, denk aan nicotinepleister en morfinepleister (deze wordt vaak voorgeschreven bijvoorbeeld bij chronische pijn).





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 8094x
Toegevoegd: 29-12-2016 08:25
Gewijzigd: 27-04-2017 00:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3861 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!