pillen

Ontstekingsremmer, wat doet deze?

pillenHeeft de huisarts je wel eens ontstekingsremmers voorgeschreven? Maar wat doen de ontstekingsremmer precies en wanneer en waarvoor kunnen deze in worden gezet? In dit artikel lees je meer over ontstekingsremmers.

Ontstekingsremmers

Je gaat naar de huisarts omdat je je niet lekker voelt. Misschien heb je een ontsteking. Het kan zijn dat de huisarts dan ontstekingsremmers voorschrijft, ook wel ontstekingsremmende pijnstillers genoemd. Ze worden vaak voorgeschreven als je pijn hebt en eenvoudige pijnstillers niet of niet voldoende helpen. Er kan een onderscheid gemaakt worden in twee groepen ontstekingsremmers:

  • Klassieke ontstekingsremmers
  • Moderne ontstekingsremmers

Wat zijn ontstekingsremmers?

Bij ontstekingsremmers gaat het over medicijnen die de pijn, koorts en ontstekingen verlichten. Op het moment dat je bijvoorbeeld last hebt van stijve gewrichten, dan kan een gewricht soepeler worden als je ontstekingsremmende pijnstillers gebruikt. Maar je arts kan ook ontstekingsremmers voorschrijven bij andere soorten pijn, zoals gewrichtspijn of pijn in je spieren en/of pezen. Ook mensen die een slijmbeursontsteking hebben kunnen ontstekingsremmers krijgen. Het kan erg vervelend en heel pijnlijk zijn als je een ontsteking hebt en soms kun je niet zonder ontstekingsremmers. Het is daarom belangrijk dat je niet te lang rond blijft lopen met pijn, maar op tijd een arts laat kijken. Soms is rust het eerste wat je moet doen, maar wanneer je de pijn bijna niet kunt houden, dan is het goed om dat aan te geven zodat een arts toch medicatie voor kan geschreven. Dit zullen meestal de ontstekingsremmers zijn. Een arts zal ook vragen of je al wat geprobeerd hebt, ben hier dan eerlijk over, zodat de arts een goed beeld heeft wat er werkt en wat niet.

Soorten ontstekingsremmers

Er bestaan verschillende soorten ontstekingsremmers. Ze bestaan al tientallen jaren en er zijn middelen die als eerste zijn ontwikkeld, deze hebben ook wel de naam de klassieke NSAID's. Je kunt hierbij denken aan Diclofenac, Naproxen en Ibuprofen bijvoorbeeld. Er zijn ook moderne ontstekingsremmers ontwikkeld, deze middelen noemen ze ook wel COX-2-remmers. Een voorbeeld daarvan is Etoricoxib.

Ontstekingsremmers op recept

Meestal krijg je ontstekingsremmers niet zomaar. Je moet ze vaak krijgen op recept van de arts. Als je naar de huisarts gaat en je krijgt ontstekingsremmers voorgeschreven, dan krijg je vaak een recept mee. Met het recept ga je naar de apotheek en dan krijg je de ontstekingsremmers mee naar huis. Je zult van tevoren uitleg krijgen over het gebruik van de ontstekingsremmers, eerst van de huisarts en later bij de apotheek nog eens. Het is van belang dat de arts de juiste ontstekingsremmers kiest en aan je voorschrijft en dat jij weet hoe je deze medicatie het beste in kunt nemen. Daarbij dient er tevens gekeken te worden naar eventuele andere gezondheidsklachten en naar je huidige medicijngebruik.

Ontstekingsremmers zonder recept

Er bestaan ook ontstekingsremmers die je zonder recept kunt krijgen en deze kun je bij de drogist kopen. Het is alleen niet aan te raden om zomaar ontstekingsremmers op eigen initiatief te gaan gebruiken. Je weet immers niet wat je hebt en wat de bijwerkingen kunnen zijn. Een arts kan samen met jou kijken welke ontstekingsremmers geschikt zijn, wat zeker belangrijk is voor de veiligheid als je andere middelen gebruikt.

  • Koop je toch ontstekingsremmers zonder recept? Lees dan goed de bijsluiter door.
  • Let goed op de bijwerkingen die de ontstekingsremmers kunnen veroorzaken en neem bij twijfel contact op met de huisarts of apotheker.
  • Bekijk of de ontstekingsremmers samen kunnen met andere medicatie die je eventueel slikt en ook bij twijfel daarover kun je maar beter de huisarts of apotheker raadplegen.
  • Zorg dat je weet waarvoor de ontstekingsremmers geschikt zijn en bij twijfel neem ze niet in! Krijg je last van bijwerkingen? Kijk dan of het vaker voorkomt en anders stop met de ontstekingsremmers en raadpleeg eerst een arts.
  • Bewaar de bonnen van de ontstekingsremmers zonder recept, zodat je deze later altijd nog in kunt dienen bij de belastingaangifte. Als je boven een bepaald bedrag uitkomt wordt een deel vaak toch vergoed.

Waarom ontstekingsremmers?

Soms heb je pijn en kun je er niet vanaf komen. Als het een ontsteking is, wat een huisarts vast kan stellen, dan kunnen er ontstekingsremmers worden gegeven. Deze krijg je dan zodat de ontsteking geremd wordt, de pijn af gaat nemen en je over een tijdje weer verder kunt gaan met je dagelijkse bezigheden. Soms word je belemmerd en dan kun je er niet omheen om toch ontstekingsremmers te gebruiken. Het beste is eerst rusten en dan pas ontstekingsremmers, maar soms kan het niet anders. Luister daarom naar je lichaam en pak ook op tijd je rust, zodat je niet alleen maar ontstekingsremmers nodig hebt. Je lichaam kan veel zelf doen, dus van binnenuit. Maar je dient je lichaam dan wel daarvoor de kans te geven.

Online ontstekingsremmers bestellen

Tegenwoordig kun je online veel medicatie bestellen en zo kun je ook online ontstekingsremmers bestellen. Het wordt alleen niet aangeraden, zeker niet als je ook andere medicatie gebruikt. Als je niet weet hoe de combinatie is of wat de invloed kan zijn op je gezondheid, is het niet veilig om zonder advies zelf medicatie te gaan gebruiken. Ontstekingsremmers kunnen bijwerkingen vertonen en daar kun je vroeg of laat last van krijgen. Het is daarom beter om naar de huisarts te gaan bij klachten en dan zal de arts de juiste ontstekingsremmers voorschrijven die je wel gerust kunt gebruiken. Bij vragen of klachten kun je dan altijd naar je arts teruggaan en samen bekijken waar dat het vandaan komt en of dat er misschien andere ontstekingsremmers nodig zijn om van de klachten af te komen.

Ontstekingsremmers en rust

De meeste ontstekingsremmers worden voorgeschreven in combinatie met rust. Als je bijvoorbeeld iets overbelast hebt, kan dat later een ontsteking worden. Gebruik je pijnstillers, dan voel je even minder op die plek en is de kans dat je doorgaat groter. Het kan dan weer overbelast raken en zo gaat de ontsteking niet over. Op het moment dat je dan geen ontstekingsremmers meer gebruikt, voel je de pijn weer en denk je dat het weer terug is. Maar eigenlijk is de ontsteking niet eens (helemaal) weg geweest. Het is daarom van belang dat je ontstekingsremmers neemt en ook rust gaat houden. De arts zal dat vaak ook aangeven en dat is niet voor niets. Houd je daar dan ook aan. Volg het advies van de arts op en ga niet zelf dokteren. Neem op een verantwoorde manier je medicatie in en houd rust om je lichaam zelf de gelegenheid te geven om beter te worden. Je lichaam kan veel zelf oplossen, daar staat niet iedereen bij stil!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 5799x
Toegevoegd: 29-06-2016 21:24
Gewijzigd: 11-07-2016 23:43

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!