Een van de grootste Germaanse talen die er bestaat is toch wel het Engels. Engels is nog steeds de taal die door miljoenen mensen als moedertaal wordt gebruikt. Ook het Duits is een Germaanse taal, die door een paar honderd miljoen mensen in Europa wordt gesproken. De Engelse en de Duitse taal kun je wel wereldtalen noemen. Ook de Nederlandse taal kun je een Germaanse taal noemen, die door meer dan 20 miljoen mensen wordt gesproken.
De Afrikaanse taal die eigenlijk afstamt van de Nederlandse taal is ook een Germaanse taal en die voor het grootste deel als tweede of derde taal wordt gebruikt. In mindere maten kun je ook de talen Zweeds, Deens, het Noors, IJslands, Faeröers, en het Fries ook Germaanse talen noemen. Op het moment heb je meer dan 500 miljoen mensen die de Germaanse taal spreken als eerste taal. Je hebt ook veel mensen die de Germaanse taal als tweede of derde taal gebruiken. Dit is dan meestal de Engelse taal omdat dit de wereldtaal is.
Vroeger werden er door Europese landen vele andere landen ontdekt. Dit is ook de rede dat je buiten Europa ook veel landen hebt die ook de Germaanse taal als moedertaal spreken. In deze landen hoor je dat ze meestal Engels spreken, denk maar aan de Verenigde Staten, Canada, Australië en Suriname waar Nederlands wordt gesproken. Ook in Zuid Afrika spreekt men een Germaanse taal. Hier spreekt men een taal die een vorm is van de Nederlandse taal.
De Germaanse taal is ontstaan uit een gemeenschappelijke Indo taal en de Oer Germaanse taal. Ga je terug naar het tweede millennium voor Christus dan weet je dat er in Denemarken en Sleeswijk-Holstein ( wat de stamlanden van de Germanen waren) al Germaans werd gesproken. In de geschiedenis kun je ook lezen dat het Germaans taalgebied zich in het eerste millennium al uitbreidde vanuit Denemarken naar Noorwegen en Zweden. Deze uitbreiding zag je verder gaan tot in Noord-Duitsland en Polen. In oude boeken kun je lezen dat de Germaanse taal maar één taal was, maar wel een taal met diverse dialecten. Ook zag je dat er toen in het Noorden van Nederland de Germaanse taal werd gesproken.
Als je naar Europa kijkt en je wilt dan weten welke de Germaanse talen er in Europa zijn dan is Duitsland wel het grootste land. Engeland kun je wel op een tweede plaats zetten, dan komt Nederland, Zweden, Noorwegen en de Denen. Het noorden en het noordoosten van Frankrijk kun je ook voor een deel Germaans cultuurgebied noemen. In het noorden van Italië bestaat ook enige Germaanse invloed met name in het zuiden van Tirol. Vanwege de handel die je vroeger had op de Oostzee had de Germaanse cultuur een grote invloed op de Finse en de Baltische cultuur. Na de oorlog toen de Duitsers waren verdreven sprak men bijna door heel Europa de Germaanse taal. In bijna heel Oost Europa kwam je grote groepen Duitsers tegen die daar leefden.
Er is een belangrijk kenmerk van de Germaanse talen dat ze onderscheidt van andere Indo-Europese talen. Het gaat over de klankverschuiving en die wordt ook wel de Wet van Grimm genoemd. Dit is een onderdeel van een ingrijpend veranderingsproces, dit heeft geleid tot het vroege Germaans. Germaanse talen hebben ook kenmerkende sterke en zwakke vormen van het bijvoeglijk naamwoord, bijvoorbeeld een nieuw huis, het nieuwe huis.
Er kan een lijst worden weergegeven van de grootste Germaanse talen in Europa:
De andere talen zijn de Scandinavische talen zoals Zweeds 10 miljoen, Noors 5 miljoen en Deens 5 miljoen.
Als je naar Frankrijk gaat en dan naar het noorden en oosten, dan wonen daar Germaanstalige mensen:
Er kan een indeling worden gemaakt van de talen, met bovenaan Indo-Europees, daaronder staat Oer-Germaans.
Doordat er volksverhuizingen hebben plaatsgevonden van de Germanen en de lokale invloeden, is het Germaans uit elkaar gegaan in verschillende takken. Zoals hierboven beschreven het noord- oost en west Germaans. Na het jaar 500 is het West-Germaans uiteen gevallen. Daarbij vond tussen de 6e en de 8e eeuw de tweede klantverschuiving plaats. Deze kan de verschillen tussen het Nederlands en Duits verklaren.