Zakelijke communicatie een must!

Zakelijke communicatie een must!

Zakelijke communicatie een must!Tegenwoordig heb je aan alleen Nederlands spreken niet meer genoeg in het bedrijfsleven. Daarom is het ontzettend belangrijk om anno 2022 jouw talenkennis uit te breiden. Maar aan welke talen heb je nou eigenlijk het meeste als het gaat om professioneel communiceren? In Nederlands gebruiken we voornamelijk de talen Nederlands en Engels op het gebied van professioneel communiceren met zakenpartners of klanten in het buitenland.

 

Communiceren in het Nederlands op hoog niveau

Wat we steeds vaker merken bij de jongeren onder ons is dat het taalniveau steeds verder omlaag gaat. Dit is ontzettend jammer want goed kunnen communiceren is een must in elk vakgebied. Zakelijk communiceren in het Nederlands wordt gekenmerkt door correct taalgebruik zowel schriftelijk en mondeling. Een correcte toepassing van spelling en grammatica zorgen ervoor dat mails, brieven of andere elementen waarbij taal wordt ingezet professioneel over komt. Denk hierbij ook aan whitepapers of zelfs die social media post op LinkedIn. Bedrijven en vooral directeuren van bedrijven kunnen erg afknappen op het verkeerd gebruik maken van de spelling en grammatica. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een de juiste toon en een heldere formulering. Zo komt de boodschap die wil brengen professioneel en duidelijk over. Wanneer is het nu écht belangrijk om te zorgen voor een goede zakelijke Nederlandse communicatie:

 • Op een sollicitatiegesprek. Je wil goed voor de dag komen en jezelf op een goede manier kunnen uitdrukken in woorden met de juiste klanken en een heldere formulering.
 • Als je spreker bent op een beurs. Hierbij is het nog meer van belang om op een goede manier te kunnen communiceren in het Nederlands. Er kijken immers honderden mensen naar jou.
 • Bij het geven van webinars of presentaties. Ook hierbij geld weer dat je jezelf op een duidelijke en heldere manier moet presenteren. Zodat de webinar of de presentatie duidelijk is voor iedereen die kijkt en die er iets van wil leren. 

Vaak worden er door diverse taalinstituten goede taaltrainingen gegeven om ervoor te zorgen dat jij perfect kunt communiceren in het zakelijke leven. Je kan dan denken aan trainingen zoals:

 • Taaltraining werkwoordspelling. Hierin leer je de basisbegrippen en basisregels van de werkwoordspelling. 
 • Correct Nederlands schrijven: dit kan gaan om een opfrisbeurt of om jouw Nederlandse niveau op te krikken.
 • Taaltraining zakelijk schrijven: leer jezelf duidelijk te formuleren en leesbaar te schrijven met een zakelijke toon zodat je professioneel overkomt.
 • Cursus zakelijke correspondentie: een cursus voor het schriftelijk communiceren in bijvoorbeeld zakelijke brieven en emails. 

Zorg ervoor dat elke medewerker goed kan communiceren in het Nederlands

Merk jij in jouw bedrijf dat de Nederlandse communicatie in spreekvaardigheid en geschrift niet op het niveau ligt zoals je zou willen? Tegenwoordig is het mogelijk om incompany taaltrainingen te volgen. Hierbij is het handig dat zo'n taaldocent gewoon naar het bedrijf kan komen om te kijken hoe hoog het taalniveau is van het personeel. Daarbij kan vrijwel iedereen in het bedrijf wel een opfrisbeurt gebruiken wat betreft het gebruik van de juiste spelling en grammatica. Ook is het mogelijk om zulke taaltrainingen online te volgen. Al merken wij dat klassikaal in bijvoorbeeld het bedrijf of op locatie altijd nog het zorgt voor de beste concentratie onder de cursisten.
 

Naast goede Nederlandse communicatie is ook Engels een must

Tegenwoordig spreekt iedereen hier en daar wel een woordje Engels. Dat is ook niet gek als we zien hoeveel verschillende culturen er in Nederland gevestigd zijn. Daarom is het van belang dat niet alleen je Nederlandse taal goed op orde is maar ook de Engelse taal. In sommige beroepen wordt er soms zelfs dagelijks Engels gesproken en het mag daarom absoluut niet in ontbreken in de taalvaardigheid van het personeel of medewerkers. Als één van de medewerkers een zakelijk telefoontje binnenkrijgt vanuit een zakenpartners uit Engeland wil je deze natuurlijk op een professionele manier te woord staan. Wanneer je niet zeker genoeg bent over jouw eigen Engelse woordenschat of wanneer je denkt dat het personeel hier nog in zou kunnen verbeteren is het noodzakelijk om een cursus Engels te volgen die gericht is op het zakelijke aspect van de taal. Op het moment dat iemand niet zeker van zichzelf is, heb je kans dat er fouten worden gemaakt. Je wil natuurlijk voorkomen dat jij of je bedrijf voor gek staat bij die Engelse zakenpartner of investeerder.

De voordelen van de Engelse taal onder de knie hebben

Naast dat het volgen van een Engelse cursus voor meer zekerheid zorgt, breng het nog een tal van andere voordelen van zich mee. Zo is het mogelijk om niet alleen met Nederlandse bedrijven zaken te doen maar je als bedrijf ook te verdiepen in bedrijven die niet in Nederland gevestigd zijn. Hierdoor kan je verder uitbreiden en jouw netwerk vergroten. Ondanks dat niet alle bedrijven zich in Engeland bevinden, spreekt een groot deel van de wereldbevolking Engels. Op het moment dat een bedrijf prettig contact ervaart met jou als Nederlands bedrijf, geeft die ook weer goede kansen voor andere bedrijven die zich in het buitenland bevinden.

Wat leer je allemaal in een zakelijke training Engels?

In een zakelijke training Engels zal je voornamelijk leren om je goed en professioneel uit te kunnen drukken in het Engels. Hierbij richten ze zich tijdens de training specifiek op zakelijke situaties in het Engels. Het doel is om duidelijk te communiceren en overtuigend over te komen in de juiste beleefdheidsvormen in het Engels. Dit leer je zowel schriftelijk als mondeling. In zo'n taaltraining worden vaak bruikbare tips gegeven die je bijvoorbeeld kan gebruiken in een zakelijke business meeting of op het moment dat je een zakelijke mail de deur uit moet doen naar een Engelse klant. De volgende onderdelen zijn vaak terug te vinden in een zakelijke training Engels:

 • je leert om formele en informele gesprekken te voeren in het Engels
 • hoe presenteer je jouzelf, producten/ diensten en het bedrijf
 • Je krijgt uitgebreide feedback op jouw grammatica skills
 • het uitbreiden van de Engelse woordenschat
 • Veelvoorkomende zakelijke uitdrukkingen en woorden
 • het voeren van business gesprekken. Je kan dan denken aan onderwerpen zoals: marketingplannen, kwartaalcijfers presenteren, verkoop gesprekken en nog veel meer onderwerpen die met zakelijke communicatie te maken hebben. 
 • Het voeren van zowel formele als informele gesprekken. 

Het is belangrijk om minimaal 2 talen te kunnen spreken

Maar meer is altijd beter! Heb jij nou niet zo'n talenknobbel dan raden wij aan om te zorgen dat jouw Nederlandse en Engelse taal tiptop in orde is. Mocht jij het nou wel heel leuk vinden om diverse talen te leren. Dan raden wij ook aan om zeker Zakelijk Frans en Spaans te leren spreken. Deze talen worden ook steeds populairder en hoe leuk is het voor jouw zakenpartners dat jij de moeite doet om in hun taal te communiceren? Dan scoor je zeker punten en heb je altijd een stapje voor!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: SuzanH1991
Aantal keer gelezen: 1198x
Toegevoegd: 14-04-2022 11:38
Gewijzigd: 15-04-2022 09:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!