Gevolgen van stoppen met roken

Gevolgen van stoppen met roken

Gevolgen van stoppen met roken Veel mensen in Nederland roken, we weten allemaal dat het slecht is voor onze gezondheid. Maar stoppen lijkt iedere keer weer erg lastig te zijn. Wat zijn de gevolgen als je gaat stoppen met roken? Is het alleen beter voor je gezondheid of voel je je naderhand ook fitter? In dit artikel lees jij over de gevolgen als je stopt met roken.

Stoppen met roken

Als je wilt gaan stoppen met roken dan moet je een paar dingen over jezelf weten, maar ook begrijpen. Het komt bij bijna iedere roker wel eens voor dat hij zich afvraagt of hij niet beter kan stoppen met het gebruiken van tabaksartikelen. Wanneer je een poging gaat wagen om te stoppen met roken kun je behoorlijk teleurgesteld zijn als het niet lukt. Sommigen vragen zich zeer terecht af wat er zal gebeuren op het geestelijke vlak als je gestopt bent met roken. Anderen denken weer aan andere zaken zoals in gewicht aankomen als je stopt met roken. Toch word je aangeraden om te stoppen met roken ondanks deze vervelende bijkomstigheden.

Roken, afhankelijkheid

Iedereen weet als je regelmatig een sigaret rookt, dat je op een punt komt dat je van deze sigaret afhankelijk gaat worden. Je wordt er aan verslaafd. Het gaat een gewoonte voor je worden, je steekt een sigaret op na het eten of je pakt nog een ‘lekker sigaretje’ bij de koffie. Als je wilt stoppen met roken dan moet je er rekening mee houden dat het niet vanzelf zal gaan.

Als je blijft roepen dat het roken ook iets oplevert en voordelen heeft dan kan dit voor jou ook wel zo zijn. Je zult als roker zijnde patronen in stand proberen te houden, je zorgt ervoor dat je vaste momenten of activiteiten hebt waarbij je een sigaretje op kunt steken. Als je het zo bekijkt dan levert het gebruik van een sigaret je ook nog iets op, meestal is het gezellig, het kan ontspanning voor je zijn en het is een vrijetijdsbesteding. Roken kun je ook zien als een afleiding, het geeft je een fijn gevoel en je kunt het zien als een beloning.

Negatieve effecten roken

Als je een sigaret rookt dan zal dit ook negatieve gevolgen voor je hebben. Roken heeft nadelen. Een van de nadelen die je hebt met het roken van tabaksartikelen is dat ze erg duur zijn. Iemand die regelmatig rookt ziet er meestal ook erg moe uit, en is meestal ook sneller moe, je conditie zal hard achteruit gaan. De huid van iemand die rookt ziet er meestal erg grauw uit, je proeft veel minder en het reukvermogen gaat achteruit. Je bent als je rookt ook vaker ziek, je zult klachten krijgen aan de luchtwegen. De kans op hart- en vaatziekten is bij iemand die rookt vele malen groter dan bij iemand die niet rookt. Het is ook bewezen dat je een grotere kans hebt op het krijgen van kanker.

Stoppen met roken, sta achter je keuze

Je moet voor jezelf uitmaken of de positieve kanten die roken je opleveren opwegen tegen de negatieve kanten. Ben je zover dat je wilt gaan stoppen met roken dan zitten ook daar voor- en nadelen aan. Je moet er rekening mee houden dat stoppen met roken erg moeilijk voor je kan zijn, je kan er een ander leven door krijgen. Als je regelmatig rookt is het stoppen met roken meestal een moeilijke stap die je gaat zetten. Als roker zijnde denk je er vaak lang na over hoe moeilijk het kan zijn, je gaat verklaringen zoeken en manieren bedenken om te kunnen stoppen. Maar wat nu als je nog steeds niet zover bent gekomen om de stap te nemen om te stoppen met roken? Wat nu als je het steeds maar uit gaat stellen? Je moet er wel aan denken dat roken een effect heeft op je identiteit, je geestelijke gesteldheid, op het basis gevoel en op het verwerken van emoties en stress. In de meeste gevallen ben je gewoon bang om te stoppen met roken, dit is natuurlijk niet gek alleen al omdat je niet meer in elke situatie een sigaret op kunt steken. Het beste wat je kunt doen is jezelf afvragen wat het roken van een sigaret je op dit moment in je leven oplevert. Let er op in welke situatie je aan het roken bent en waarom juist op dit moment. Je hoeft niet te proberen om er een betekenis achter te zoeken, ook hoef je niet in het verleden te duiken om er een betekenis achter te zoeken. Als je op het moment het roken met bepaalde gedachtes en gewoontes in stand houdt dan moet je juist hier op letten.

Stoppen met roken, maak een plan

Als je wilt stoppen met roken moet je een plan maken, met een plan zal het makkelijker zijn om jezelf te begrijpen. Als je een plan hebt zal dit plan je kunnen ondersteunen met het stellen van doelen, maar ook bij het uitvoeren en niet onbelangrijk het volhouden. Als je wilt minderen met roken of langzaam af wilt bouwen kun je ook een plan maken. Als eerste kun je jezelf afvragen op welke momenten je het liefste rookt, is dit in de avond of bij vrienden, of als je bijvoorbeeld stress hebt, vraag jezelf dan af hoe je je voelt. Je moet jezelf dan ook afvragen wat is nou het motief om een sigaret op te steken en hoeveel trek heb je dan in een sigaret. Dit alles moet je in een plan bijhouden, hierdoor zul je meer inzicht krijgen. Maak in het plan ook een overzicht voor jezelf, er moet in staan wat de voordelen van het roken zijn, wat de nadelen zijn als je rookt, voordelen van stoppen met roken en de nadelen als je stopt met roken. In dit plan moet je ook een overzicht maken met de motivatie die je hebt om te stoppen. Wat is jouw doel?

Stoppen met roken, positieve kant ervaren

Als je wilt stoppen met roken is het doel dat je probeert de positieve kant te ervaren. Als je dit doel wilt bereiken zal het hebben van een plan zwart op wit erg handig zijn, dan heb je als het ware een stok achter de deur. Als je gaat beginnen met het stoppen met roken zul je er achter komen dat er bepaalde gedachtenpatronen ontstaan. Meestal ga je denken dat je best nog een sigaretje kunt roken, ook ga je denken dat er een moment is dat je echt wel toe bent aan een sigaret. De meeste rokers die zijn gestopt zeggen ook wel ik heb er nu toch al een gerookt dus een tweede kan ook nog wel. Dit zijn allemaal strategieën die voortkomen uit het zin hebben in een sigaret. Je moet voor jezelf beschrijven welke gedachtepatronen bij jou het grootste risico vormen. Je moet een standpunt innemen, je moet vooraf al gaan besluiten dat je niet gaat roken, besluit ook dat je moet doorzetten ook als het moeilijk is.

Geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid

Als je regelmatig tabaksartikelen gaat gebruiken dan kan dit uitgroeien tot geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid. Je voelt dan dat je zin hebt in een sigaret. In het begin zul je aan een enkele sigaret voldoende hebben. Dit kan zich echter gemakkelijk uitbreiden. Je zult steeds vaker zin hebben in een sigaret. Als je de lucht van een sigaret ruikt van een ander, dan krijg je ook trek. Bij de koffie, na het eten, als je ergens moet wachten, dus vaak ook tijdens momenten van stress zul je steeds vaker naar een sigaret grijpen. Maar ook tijdens uitstapjes, na gezellige etentjes enz. zal de sigaret voor de dag komen.

Stoppen met roken, nog meer gevolgen

Als gevolg van het stoppen met roken zal de bloeddruk en de polsslag al na een half uur dalen. Meestal zal de koolmonoxide na een paar dagen zijn verdwenen uit je lichaam. Ook zul je na een paar dagen flink gaan hoesten, dit is een reactie van je lichaam, die wil dat de longen weer schoon worden. Na een paar dagen zal ook de nicotine uit je lichaam zijn verdwenen, je krijgt ook weer wat meer smaak en reukvermogen. Na een paar dagen zal de behoefte aan nicotine groter zijn dan de dagen daarvoor.

Nadat je een dag of drie bent gestopt met roken zul je merken, dat de ademhaling een stuk beter is geworden en dat je meer energie hebt. Als je het een week vol hebt kunnen houden dan zal de behoefte aan een sigaret zeer groot gaan worden. Je zult te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen. Het kan zijn dat je hoofdpijn en keelpijn krijgt en je kunt snel geïrriteerd raken. Ben je altijd een stevige roker geweest dan zou je het jezelf een stuk gemakkelijker kunnen maken als je gebruik maakt van nicotine vervangende middelen zoals kauwgom. Het is wel zeker dat je gaat merken dat de ontwenningsverschijnselen de komende dagen zullen verminderen, ook de longfunctie zal zich meer gaan verbeteren. Na een week of vier gestopt te zijn met roken zul je merken dat je bloedsomloop bijna weer normaal is, je gaat jezelf ook weer gemakkelijker bewegen en de conditie zal weer optimaal zijn. Dat ook je smaak en reukvermogen langzaam weer in orde aan het komen zijn zul je ook duidelijk merken.Hierdoor zul je wat meer gaan eten en wat in gewicht aankomen.

Als je een paar maanden niet gerookt hebt dan heb je het al goed volgehouden, de behoefte aan een sigaret zal dan al een stuk minder zijn. Na een paar maanden gestopt te zijn met roken zullen de onthoudingsverschijnselen ook wel verdwenen zijn. Je zult wel op moeten blijven letten want geestelijk gezien zul je nog steeds trek hebben in een sigaret. Dit zal voorlopig wel een zorg blijven. Na een maand of acht negen zullen je longen zeker al met 15 procent verbeterd zijn, ook het kuchen en het piepen zal je minder gaan horen. Je voelt jezelf zelfverzekerder, fitter en gezonder. Na ongeveer 1 jaar kun je wel zeggen dat je bent gestopt met roken. Je hebt nu voor de helft minder kans dat je hart- of vaatziekten zult krijgen.

Rookruimten vermijden

Als je bent gestopt met roken is het aan te raden om in het begin rookruimtes te vermijden. Wat je ook moet doen is proberen om veel te drinken (uiteraard geen alcohol). Water is het beste maar fruitsap is ook goed, alleen koffie kun je beter een tijdje niet drinken. Zorg dat je, nu je bent gestopt met roken, iets in je handen hebt, bijvoorbeeld een pen of je telefoon. Als je na het eten meteen je tanden zou poetsen kun je dit zien als een vervanging van de sigaret.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 9503x
Toegevoegd: 12-06-2015 05:41
Gewijzigd: 22-08-2015 12:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!