Het belang van goede veiligheidskleding

Het belang van goede veiligheidskleding

Het belang van goede veiligheidskledingMet goede veiligheidskleding op de werkvloer ben je als medewerker goed zichtbaar en beschermd. Zo kun je zonder zorgen de werkvloer op. In vele beroepen is het verplicht om veiligheidskleding te dragen, om risico’s op de werkvloer te beperken. Maar waar moet goede veiligheidskleding nu allemaal aan voldoen? Je leest het in dit artikel.

Veilig de werkvloer op met passende werkkleding

Afhankelijk van het beroep dat je uitvoert is het verplicht om veiligheidskleding te dragen. Dit wordt vaak aangeduid door de toepassing van PBM's: persoonlijke beschermingsmiddelen. Denk aan bescherming tegen lage temperaturen, vuur of gevaarlijke stoffen. Voor deze verschillende vormen van gevaar heb je verschillende werkkleding met veiligheidskeurmerk.
Omdat er voor iedere sector een andere soort bescherming verplicht is, is het van belang om in kaart te hebben tegen welke gevaren je beschermt moet zijn. Afhankelijk hiervan kun je passende veiligheidskleding uitzoeken. Naast deze aspecten om de veiligheid van de kleding te verhogen is het natuurlijk ook belangrijk dat de kleding comfortabel zit, zodat je niet beperkt wordt in bewegingsvrijheid.

Verschillende veiligheidscertificaten

De meeste veiligheidskleding is gecertificeerd volgens de EN ISO normeringen. Deze internationale norm stelt eisen vast aan zichtbare werkkleding voor medewerkers in risicogebieden, afhankelijk van de gevaren waaraan iemand wordt blootgesteld.
Zo zijn er verschillende eisen op het gebied van:

 • Brandvertragende kleding: EN ISO 11612
 • Reflecterende kleding: EN ISO 20471
 • Multinorm kleding: EN ISO 116512, EN 1149-5, EN 13034, FprEN 61482-2
 • RWS kleding

Onder deze normen wordt de kleding vaak ingedeeld in drie veiligheidsklassen, waarbij klasse 3 de hoogste is. De passende veiligheidsklasse voor jouw beroep hangt af van de risico’s waarin je je bevindt. Ook kan het nodig zijn om naast veilige werkkleding andere persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken zoals ademhalingsbescherming of valbeschermingsmiddelen.

Klassen van veiligheid

Veiligheidskleding wordt ingedeeld in drie verschillende klassen, van lage naar hoge bescherming. Hierdoor is de verschillende kleding op verschillend terrein toegestaan:

 • Klasse 1: toegestaan op locaties met verkeerssnelheid van 30 km per uur. Niet toegestaan op de openbare weg.
 • Klasse 2: toegestaan binnen de bebouwde kom met motorvoertuigen tot maximaal 30km per uur.
 • Klasse 3: toegestaan buiten de bebouwde kom en vereist in het donker.

Hierin zie je dat het afhankelijk is waarvoor jij de veiligheidskleding nodig hebt. Werk je op een besloten locatie waar geen verkeer met hoge snelheid komt, dan is klasse 1 kleding voldoende. Werk je juist veel in de nacht, bijvoorbeeld aan openbare (snel)wegen, dan is klasse 3 veiligheidskleding verplicht. Deze klassen zijn toe te passen op alle soorten beschermende kleding welke hieronder verder worden toegelicht.
Een hogere klasse bescherming bestaat hierdoor ook uit meer of dikkere kledingstukken. Zo zul je in klasse 2 nog kunnen kiezen uit een t-shirt met korte mouwen of veiligheidsvesten. In Klasse 3 vind je enkel stevige jassen, overalls en shirts met lange mouwen.

Brandvertragende kleding

Brandvertragende kleding beschermt je in omstandigheden waar hoge temperaturen en vuur geen uitzondering zijn. Denk aan lassen en verwante werkzaamheden. Met de kleding die voldoet aan de ISO 11611 normen ben je beschermt tegen spatten van gesmolten metalen, vlamcontact of sterke UV-stralingen. Deze eigenschappen worden toegepast in verschillende kledingstukken zoals brandvertragende overalls of werkbroeken.
De risico's waartegen deze kleding beschermt zijn aanwezig bij:

 • Werken met branders en hete voorwerpen (bitumen, stoomleidingen)
 • Snij-, slijp- en laswerkzaamheden
 • Asfalterend

Wanneer deze kleding in contact komt met hitte en vlammen zal het maar in beperkte mate verder branden en snel doven. Het sterke materiaal maakt dat de navlam- en gloedtijd minder dan 2 seconden is, waardoor er geen gatvorming in de kleding kan ontstaan. Zo ben je met brandvertragende veiligheidskleding beschermt tegen scheurvorming en gesmolten materiaal.


Reflecterende veiligheidskleding

Reflecterende veiligheidskleding herken je vast als de verkeersregelaar kleding. Deze kleding zorgt er namelijk voor dat je extra goed opvalt in een omgeving, waardoor je verzekerd bent van een extra stukje veiligheid.
Bij dit type kleding wordt gebruik gemaakt van hi-vis toepassingen zoals reflectorbanden en fluorescerende materialen. Deze zullen je zowel ’s nachts als overdag beter zichtbaar maken. Doordat je deze kleding vaak buiten draagt zijn er speciale collecties te verkrijgen voor zomer en winter.  Beroepen waar dit type werkkleding vaak wordt toegepast in beroepen voor grond-, weg- en waterbouw:

 • Veiligheidsfuncties zoals stewards
 • Vrachtwagenchauffeurs
 • Verkeersbegeleiders

Veel werkkleding met deze eigenschappen wordt gemaakt van vuilafstotend Teflon zodat de goede zichtbaarheid langer behouden wordt. Hierdoor ben je vanaf verschillende punten altijd duidelijk zichtbaar. De reflecterende veiligheidskleding is één van de meest verkochte soorten.

Multi-norm kleding

De multi-norm kleding voldoet, zoals de naam al zegt, aan verschillende veiligheidseisen en Europese normen (EN). Hierdoor ben je als werknemer beschermt tegen verschillende omstandigheden. Volgens de multi-norm moeten de artikelen voldoen aan:

 • Vlamvertragende eigenschappen
 • Bescherming tegen elektrische vlamboogoverslag
 • Bescherming tegen chemische stoffen
 • Lasbescherming

Dit type kleding is verplicht op werkterreinen van bijvoorbeeld Shell of de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), waar veel van de bovenstaande invloeden van toepassing kunnen zijn.

RWS kleding met reflectie

Een speciale variant van de reflecterende veiligheidskleding is de RWS kleding. Dit wordt speciaal gebruikt door Rijkswaterstaat, welke eigen richtlijnen heeft opgesteld op het gebied van veiligheidskleding. Daarom bevat deze reflecterende kleding een andere soort striping en zichtbaarheid.
Deze kleding voor extra zichtbaarheid wordt gedragen bij werkzaamheden langs de rijkswegen. Ook dit type kleding is in te delen in drie verschillende klassen waarbij 3 de hoogste zichtbaarheid heeft.

Hoe kies je beschermende werkkleding?

De juiste beschermende werkkleding kies je allereest op basis van de risico’s en werkzaamheden die je dient uit te voeren. Zo zijn er verschillende veiligheidsrisico’s bij het werken in het donker, werken met gevaarlijke stoffen, werken in de zorg of bij hulpdiensten.
Daarbij moet passende veiligheidskleding vooral comfortabel zijn en niet hinderen tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Hierdoor is een juiste pasvorm en ventilerende stof belangrijk. Je moet voorkomen dat de kleding van binnen vochtig wordt of te veel isoleert, waardoor je als drager oververhit raakt.

Onderhoud van veiligheidskleding

Voor een lange levensduur van jouw veiligheidskleding is het belangrijk dat deze altijd schoon wordt gemaakt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je bij het aantrekken alsnog in contact komt met chemicaliën of andere verontreiniging. Bij dit soort kleding wordt ook altijd gebruiksinstructies geleverd voor eigen veiligheid.
Wanneer je brandvertragende kleding goed wilt houden is het van belang regelmatig vlamvertrager aan te brengen. Voor de beste kwaliteit moet je deze kleding reinigen bij een wasserij die hierop ingericht is en beschikt over de speciale apparatuur.
Ook wanneer je alle instructies en onderhoud volgens de fabrikant blijft volgen zal de beschermende functie in verloop van tijd afnemen. Hierdoor wordt er altijd gecommuniceerd hoe lang de veiligheidskleding mee kan gaan. Wanneer deze periode is verstreken is het tijd om nieuwe beschermende kleding aan te schaffen. Dit wordt altijd op kosten en in samenspraak met de werkgever betaald.  Zij hebben er natuurlijk ook belang bij dat jij in bezit bent van gecertificeerde, kwalitatieve en passende veiligheidskleding.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Fred-Koenen
Aantal keer gelezen: 369x
Toegevoegd: 15-02-2023 10:11
Gewijzigd: 20-02-2023 15:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!