jeuk vrouw

Histamine allergie, wat is dat?

jeuk vrouwSoms heb je last van vage klachten en dat zou kunnen wijzen op een histamine allergie. Maar wat is dat precies, hoe kun je het herkennen en wat kun je er aan doen? In dit artikel worden de vragen beantwoord.

Allergie

Een allergie is erg vervelend en kan vaak voorkomen. Steeds meer mensen hebben er last van en gelukkig kan er ook steeds meer aan gedaan worden. Er zijn diverse middeltjes op de markt om je allergie aan te pakken en om te onderzoeken waar je allergisch voor bent. Toch wil dat niet zeggen dat als je klachten hebt, dat meteen duidelijk wordt waarvoor je allergisch bent. Sommige mensen zijn overgevoelig, maar het is na onderzoek niet helder waar zij allergisch voor zijn. Gelukkig zijn er wel medicijnen die de klachten kunnen verminderen. Het is wel vervelend dat de symptomen niet gericht bestreden kunnen worden.

Histamine functie

In ons lichaam heeft histamine verschillende functies:

 • Histamine zorgt in het maag-darmkanaal voor de productie van maagzuur.
 • Histamine is ook werkzaam in de hersenen en daar zorgt het voor de prikkeloverdracht (het speelt een rol bij ons slaap- waakritme).
 • Histamine heeft een belangrijke functie in je afweersysteem.

Eigenlijk kun je niet zonder histamine, maar hoeveel je nodig hebt, is per persoon wisselend. Als je overgevoelig bent voor histamine, dan heb je maar een beetje nodig. Als je namelijk teveel histamine binnenkrijgt, dan krijg je diverse klachten.

Histamine, waar zit het in?

Je vindt histamine in je lichaam, maar ook in voedingsstoffen. Er zijn namelijk voedingsstoffen die histamine vrijmaken in jouw eigen lichaam. Het ontstaat op verschillende manieren door:

 • Rijping.
 • Fermentatie, dit is een proces waarbij bacteriën en schimmels worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken. Histamine is veel te vinden in bijvoorbeeld salami, kaas, maar ook in zuurkool. Hoe ouder een product, hoe meer histamine er aanwezig is.
 • Bederving.

Histamine en een allergie

Verdeeld over de dag komen er kleine hoeveelheden histamine in ons lichaam. Als je overgevoelig bent voor histamine, dan kan je lichaam niet omgaan met grote hoeveelheden histamine. Je lichaam zal daarom epinefrine (adrenaline) aanmaken op het moment dat er een grote hoeveelheid histamine verwerkt moet worden. Hierdoor werkt de histamine minder goed in je lichaam. Maar dit heeft ook als gevolg dat een grote hoeveelheid adrenaline kan zorgen voor ongewenste angst- en paniekaanvallen. Daarom worden er soms ook medicijnen ingezet zoals Benadryl of antihistaminica, deze kunnen je helpen om een bepaalde hoeveelheid histamine uit je lichaam te halen. De klachten zullen dan minder worden. Het is belangrijk dat duidelijk wordt wanneer je klachten hebt, waar het over gaat. Je kunt er namelijk wel het een en ander aan doen met medicatie.

Histamine en hooikoorts

In ons lichaam is altijd histamine aanwezig. Als er een vreemde stof in je lichaam komt, die je lichaam ziet als vijandelijk, dan zal je lichaam grotere hoeveelheden histamine naar deze plaats brengen van de infectie. Als je hooikoorts hebt, dan komt er veel histamine vrij in de tijd dat grassen en bomen in bloei zullen staan. Als je een allergie hebt voor pinda’s, dan komt er veel histamine vrij als je pinda’s eet.

Anti histamine

Het middel anti histamine kun je zien als een middel dat de werking van histamine in je eigen lichaam kan blokkeren. Het is een soort medicatie en die kan ervoor zorgen dat de allergische klachten zoals tranen, jeuk en opgezwollen slijmvliezen minder zullen worden. Je kunt het beste kijken hoe je stoffen kunt vermijden waar je allergisch voor bent. Tips die je kunt gebruiken:

 • Zorg ervoor dat in je woning de luchtvochtigheid tussen de 40 en de 60% is. Hierdoor blijft je eigen neusslijmvlies namelijk vochtig.
 • Op warme en winderige dagen kun je de deuren en ramen het beste gesloten houden. Het beste kun je vroeg in de ochtend de ramen open doen wanneer het buiten wat vochtig is.
 • Je kunt horren plaatsen bij deuren en ramen tegen de pollen.
 • Buiten kun je het beste een zonnebril dragen, zodat het stuifmeel niet in je ogen komt (bescherming van je ogen).
 • Wasgoed kun je beter niet buiten drogen, want beddengoed en kleding kunnen pollen opvangen en die haal je zo weer naar binnen als het wasgoed droog is.
 • In de auto dien je de ramen dicht te houden (want er is veel stuifmeel aanwezig in de lucht).
 • Vakantiebestemmingen op het platteland kun je maar beter vermijden, kies voor de zee of voor de bergen, omdat de pollenconcentratie daar veel lager is.
 • Als je wil sporten of wandelen, doe dat dan vroeg in de ochtend, zodat er minder pollen actief zijn.
 • Ga niet picknicken in de vrije natuur, maar pak een terrasje in de stad. In de stad is namelijk veel minder stuifmeel in de lucht aanwezig.
 • Op internet, de radio en tv kun je de hooikoortsberichten volgen. Houd deze goed in de gaten, zodat je weet wanneer je extra op moet letten en maatregelen kunt nemen.
 • Er zijn voedingsmiddelen die een allergische reactie uit kunnen lokken of kunnen versterken, hierbij kun je denken aan ananas, verse eieren en vlees. Vaak kunnen mensen ook niet tegen noten, bananen, appels, perziken en druiven. Let dus goed op wat je eet (wat sowieso aan te raden is als je overgevoelig bent of een allergie hebt).

Histamine intolerantie

In totaal komt het bij ongeveer 150.000 Nederlanders voor, een histamine intolerantie. Het komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Bij deze vorm van intolerantie, reageert jouw lichaam overdreven op de stof histamine. Er kunnen verschillende klachten ontstaan. Een histamine intolerantie is niet hetzelfde als een allergie. Als je een allergie hebt, dan krijg je veel histamine in je lichaam door pollen, door pinda’s of bijvoorbeeld door honden- en kattenharen. Een bepaalde periode later breekt jouw lichaam het overschot van histamine af. Als je een histamine intolerantie hebt, dan heb je teveel histamine in je bloed, maar dan ben je niet allergisch voor katten of pollen. Je lichaam breekt de normale hoeveelheid histamine in je lichaam niet goed af. Maar de klachten die je vertoont bij een histamine intolerantie zijn dezelfde als bij een allergie. De klachten worden door wat anders veroorzaakt, maar de gevolgen zijn wel hetzelfde. Bij een histamine intolerantie heb je last van:

 • De huid kan geïrriteerd zijn.
 • Je kunt last hebben van overmatige slijmproductie en een loopneus.
 • Je kunt last krijgen van hoofdpijn.
 • Problemen met ademhalen kan ook voorkomen.
 • Diarree kan optreden.
 • Een lage bloeddruk is mogelijk.
 • Je kunt last krijgen van hartklachten.
 • Bij een histamine intolerantie kun je erg moe zijn.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2856x
Toegevoegd: 05-08-2016 08:26
Gewijzigd: 23-08-2016 22:30

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3791 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!