gezond en betrouwbaar dieet

Hoe kies je een goed, gezond en betrouwbaar dieet?

gezond en betrouwbaar dieetHet koolhydraatarme dieet, detox dieet en het fruitdieet; het zijn voorbeelden van diëten die je kunt volgen om af te vallen. De optie zijn bijna eindeloos dus hoe weet je dan wat je moet kiezen? Afvallen is moeilijk maar een goed dieet uitkiezen kan nog moeilijker zijn. Ieder dieet pakt het op een andere manier aan.

Het is moeilijk om een keuze te maken. Deze keuze is echter belangrijk omdat er diëten zijn die je op de lange termijn gewicht laten verliezen maar er zijn ook diëten die maar tijdelijk werken. Deze tijdelijk werkende diëten kunnen er zelfs voor zorgen dat je na de tijd zwaarder weegt dan waar je mee begonnen bent. Als dat niet je doel is dan is het goed om wat meer tijd te besteden aan de keuze van het dieet dat je wilt volgen. Een dieet dat zich richt op de lange termijn richt zich op de volgende factoren:

  • Het permanent veranderen van de eetgewoontes
  • Een gewoonte maken van lichaamsbeweging

Aan de hand van de volgende punten kun je een kortwerkend dieet herkennen:

Het belooft onrealistische resultaten

Een dieet dat zich niet op de lange termijn richt belooft vaak veel gewichtsverlies binnen een hele korte periode. Als je een advertentie leest over een afvalproduct dat je 10 kilo binnen een maand laat verliezen aan gewicht dan weet je dat het niet realistisch is. Veilig afvallen op de lange termijn betekent dat je niet meer dan een kilo per week afvalt. Als je meer dat dit afvalt dan is het grotendeels vocht en spiermassa wat niet leidt tot minder vet. Het nadeel van snel gewicht verliezen is dat je lichaam gaat compenseren en de verbranding van calorieën vertraagd. Het afvallen wordt erdoor vertraagd en het wordt vervolgens moeilijker om nog verder af te vallen. Als je vervolgens stopt met het dieet dan kom je veel sneller aan in gewicht.

Het kopen van supplementen of producten is vereist

Als een dieet alleen werkt met bepaalde producten die je moet kopen zoals speciale voedingsmiddelen of supplementen dan kun je er vanuit gaan dat je teveel betaald. Er zijn geen speciale voedingsmiddelen nodig om af te vallen. De kans is groot dat je in een marketing truc getrapt bent waar het dieet op gebaseerd is. De voedingsmiddelen die je echt nodig hebt zijn te koop in de supermarkt. Producten zoals fruit, groenten, volkorenproducten, mager vlees, eieren en magere zuivelproducten zijn niet duur en kunnen je net zo goed of zelfs nog beter helpen bij het afvallen. De speciale producten zijn er alleen om winst te maken aan het dieet door de bedenker of de maker.

Complete voedingsgroepen worden vermeden

Bij diëten waar complete voedingsgroepen vermeden worden ontstaan tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Deze diëten kunnen het beste vermeden worden. Het is niet nodig om voedingsgroepen te vermijden tijdens het afvallen. Met name als veel voedingsgroepen vermeden worden is de kans groot dat er tekorten ontstaan aan voedingstoffen zoals vitamines en mineralen. Het gevolg is dat er meer bijwerkingen zijn terwijl dat helemaal niet nodig is.

Het moet aansluiten op normale eetgewoontes

Een dieet dat veel afwijkt van normale eetgewoontes is niet lang vol te houden. Deze diëten zijn maar kort te volgen waardoor ze maar een tijdelijk effect hebben. Als je op de lange termijn wilt afvallen dan heb je daar niets aan. Hoe minder het dieet rekening houdt met normale eetgewoontes, hoe groter de kans is dat je het niet vol kunt houden. Een dieet hoort rekening te houden met verschillende factoren zoals je leeftijd en fysieke activiteit. Als dat niet het geval is dan is het niet aan te passen op een persoonlijke situatie.Aan de hand van de volgende punten kun je een goed, gezond en betrouwbaar dieet herkennen:

Lichaamsbeweging wordt aangeraden

Een betrouwbaar dieet geeft het advies om te beginnen met lichaamsbeweging. Een dieet werkt voor het afvallen maar met lichaamsbeweging gaat het sneller. Het biedt daarnaast vele voordelen voor de gezondheid en het is één van de indicators dat het gewicht niet snel meer terugkomt. Afvallen met een dieet zonder lichaamsbeweging is mogelijk maar het is veel moeilijker. Het voordeel van lichaamsbeweging is dat het eten niet zoveel verminderd hoeft te worden. Door de lichaamsbeweging worden calorieën verbrand die je zonder lichaamsbeweging niet verbrandt.

Het is wetenschappelijk ondersteund

Een betrouwbaar dieet is onderzocht door onafhankelijke onderzoeken waarin is bewezen dat het werkt. Er worden geen resultaten belooft die niet ondersteund worden door wetenschappelijke bewijzen. De claims die gedaan worden kunnen aangetoond worden aan de hand van de onderzoeken. De onderzoeken moeten uitgevoerd zijn door onafhankelijke medische professionals die geen baat hebben bij het onderzoek.

Voldoet aan de voedingsrichtlijnen

Het is belangrijk dat je lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. Dit zijn bijvoorbeeld eiwitten, vitamines en mineralen maar ook vezels en andere stoffen waar het lichaam niet zonder kan. Het dieet moet voorzien in al deze voedingsstoffen zodat er geen tekorten ontstaan. Doordat er minder gegeten wordt tijdens een dieet is het nog belangrijker dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Richt zich op de lange termijn

Een goed dieet richt zich niet op het zo snel mogelijk afvallen van gewicht. Het richt zich op de lange termijn. Veranderen van de eetgewoontes moet een belangrijk onderdeel zijn van het dieet zodat men na het dieet niet meer in de oude gewoontes terug valt. Het dieet moet ervoor zorgen dat de resultaten blijvend zijn en niet tijdelijk. Dit wordt gedaan door de eetgewoontes aan te passen tijdens het dieet maar ook erna. Een gezond eetpatroon ontwikkelen is de basis van een goed dieet.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: nickberends
Aantal keer gelezen: 3581x
Toegevoegd: 23-11-2015 06:15
Gewijzigd: 23-11-2015 16:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!