lintworm

Hoe kun je lintworm symptomen herkennen?

lintwormLintworm ontstaat door het inslikken van lintworm-eitjes. Het is een vervelende aandoening die meestal niet veel klachten met zich meebrengt. De larven van de lintworm kunnen echter wel cysten veroorzaken in de organen. In dit artikel vertellen we hoe je lintworm symptomen kunt herkennen en leggen we meer uit over het ontstaan en de behandeling van lintworm.

Soorten lintwormen

Er zijn heel veel verschillende soorten lintwormen die zowel mensen als dieren kunnen infecteren. De meest bekende vormen die bij mensen voorkomen zijn runderlintworm, varkenslintworm en vislintworm. In Nederland en in andere westerse landen komt de runderlintworm in vergelijking met de andere soorten vaak voor. Zo is bekend dat er jaarlijks ongeveer 20.000 personen lintworm krijgen in Nederland.

Hoe ontstaat lintworm?

Een lintworm ontstaat door het inslikken van lintwormpen. De lintwormen komen meestal voor in ongaar of rauw vlees of rauwe vis. Het kan ook zo zijn dat de lintwormen voorkomen in ongewassen groenten die bemest zijn met mest die is besmet met lintworm. In Nederland komt lintworm niet zo heel vaak voor maar in andere landen waar minder aan de hygiëne wordt gedacht is de kans groter om besmet te raken. Dit kan dan bijvoorbeeld gebeuren als je hier op reis bent.

Lintworm symptomen herkennen

Zodra er een lintworm-eitje in de darmen terecht komt, groeit het daar vervolgens uit tot een lintworm die tot twee meter lang kan worden. De lintworm leeft van de inhoud van onze darmen en om die reden wordt het ook wel een parasiet genoemd. De lintworm groeit door nieuwe, kleine segmenten aan de achterkant te vormen. De kop van de lintworm zit goed vast in de darmwand. Het komt vaak voor dat er kleine stukjes van de achterkant van de lintworm afbreken. Deze kleine stukjes zijn witgeel van kleur en kun je terugvinden in de ontlasting, in ondergoed of in bed.
 
Het is niet gemakkelijk om lintworm te herkennen, omdat er vaak slechts weinig lintworm symptomen optreden. Een van de meest voorkomende lintworm symptomen is het vinden van kleine, witgele stukjes in de ontlasting, in ondergoed of in bed. Deze stukjes kunnen ongeveer één tot drie centimeter lang zijn.
 
Er zijn nog een aantal lintworm symptomen die weinig voorkomen, maar die - zeker in combinatie met witgele stukjes in de onlasting - wel kenmerkend zijn voor deze infectieziekte. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van buikpijn of misselijkheid en het kan voorkomen dat je een gebrek aan eetlust krijgt of juist meer honger. Verder kunnen bovenmatig winden en irritatie aan en rond de anus symptomen zijn die wijzen op lintworm. Ook kunnen de larven van de lintworm een cyste in de organen veroorzaken en dit brengt dan ook weer klachten met zich mee.

Blaaswormbesmetting

Het is ook mogelijk dat je de eitjes van een lintworm binnenkrijgt. Dit wordt ook wel blaaswormbesmetting genoemd en komt voornamelijk voor in ontwikkelingslanden. Uit deze eitjes komen uiteindelijk larven en deze larven gaan in de organen en spieren zitten. Hierdoor ontstaan er cysten in het lichaam, waarin piepkleine lintwormpjes zitten. Dit geeft over het algemeen meer klachten dan wanneer er sprake is van besmetting met een lintworm. Blaasvormbesmetting komt veel voor in ontwikkelingslanden, maar in Nederland slechts zelden.
 
De lintworm symptomen van een blaaswormbesmetting kunnen zeer verschillend zijn, afhankelijk van het soort lintworpjes waarmee je bent geïnfecteerd. Indien het gaat om de varkenslintworm zitten de cysten over het hele lichaam verspreid. Cysten in de spieren en de huid veroorzaken slechts weinig problemen. Als de cysten zich echter in de hersenen bevinden, kun je last krijgen van hoofdpijn, verwardheid en epileptische aanvallen. Als je bent geïnfecteerd met de hondenlintworm krijg je vaak pas jaren na besmetting last van klachten. Ook hierbij zijn de symptomen afhankelijk van de plaatsen waar de cysten zitten. Levercysten zorgen bijvoorbeeld voor pijn in de bovenbuik en geelzucht, terwijl cysten in de botten botbreuken veroorzaken.
 
Het kan ook voorkomen dat je een blaaswormbesmetting hebt opgelopen met de vossenlintworm. Dit is een zeer ernstige ziekte en ongeveer zeven van de tien mensen die dit hebben overlijdt hieraan. Jaren na besmetting ontstaan pas de eerste klachten, zoals pijn in de bovenbuik en geelzucht. De larven van de vossenlintworm veroorzaken tumoren in de lever die gezond weefsel kapot maken. De tumoren zaaien ook uit naar andere organen en zijn net zo kwaadaardig als de tumoren bij leverkanker.

Wanneer naar de huisarts?

Als je merkt dat je last hebt van lintworm symptomen, is het belangrijk dat je langs de huisarts gaat. De arts kan dan vaststellen of het inderdaad om lintworm gaat en hij kan je medicijnen voorschrijven om de lintworm tegen te gaan. Als je een stukje lintworm in de ontlasting ziet, kun je dit het beste even in een potje stoppen. Dit kun je vervolgens meenemen naar de huisarts en de arts kan dan gemakkelijker zien of het inderdaad om lintworm gaat.

Diagnose

In de meeste gevallen kan de diagnose worden gesteld aan de hand van de waarnemingen van de cliënt. Als er kleine stukjes in de ontlasting zichtbaar zijn die witgeel van kleur zijn is dat een belangrijk symptoom dat wijst op lintworm. Het kan echter voorkomen dat dit niet genoeg zekerheid biedt en dan kan de ontlasting worden onderzocht. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan als er wel sprake is van kenmerkende lintworm symptomen, maar als er geen stukjes van de lintworm in de ontlasting, het ondergoed of het bed worden aangetroffen. Met het ontlastingsonderzoek kan de diagnose met zekerheid worden vastgesteld.
 
Het is ook mogelijk dat de arts het bloed onderzoekt op antistoffen tegen de lintworm om te ontdekken of het inderdaad om lintworm gaat. Als er wordt gedacht aan blaaswormbesmetting, kan er een CT-scan of MRI-scan worden uitgevoerd om cysten in het lichaam op te sporten. Het komt ook wel eens voor dat een cyste met lintwormpjes per ongeluk wordt ontdekt als een stukje weefsel uit een huidknobbeltje wordt onderzocht onder een microscoop.

Behandeling

Zodra de diagnose lintworm is gesteld, zal de arts altijd wormdodende middelen voorschrijven. Als er sprake is van een infectie met een vislintworm, kan er ook een vitamine B injectie worden voorgeschreven. Een infectie met deze lintworm zorgt namelijk voor een tekort aan vitamine B, waardoor ook bloedarmoede kan ontstaan. Als er sprake is van blaaswormbesmetting wordt er hiervoor speciale medicatie voorgeschreven.
Bij vaststelling van stukjes lintworm in de ontlasting wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts. De behandeling bestaat uit:

Lintworm voorkomen

Lintworm of blaaswormbesmetting kan worden voorkomen door geen rauw of ongaar vlees of vis te eten. Ook is het belangrijk dat je groenten goed wast. Vooral in het buitenland is het belangrijk om op deze zaken te letten, zeker als je in een land ben waar het minder goed gesteld is met de hygiëne. Pas dan ook op met het eten in restaurants.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 30446x
Toegevoegd: 06-05-2016 17:08
Gewijzigd: 27-05-2016 01:04

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!